Arxiu de Turisme i Patrimoni

Aquest espai està dedicat al seguiment de les iniciatives turístiques més recents que es duen a terme a les Illes Balears amb l’esperit de fomentar el coneixement i la divulgació del patrimoni cultural en totes les seves vessants, elaborat per:

Elisabet Satorra, Isabel Vidal i Gabriel Mayol
Alumnes en pràctiques – Màster en Patrimoni Cultural: Investigació i Gestió
Universitat de les Illes Balears, cursos 2010-2011 i 2011-2012

  •  LA SERRA DE TRAMUNTANA JA ÉS PATRIMONI DE LA HUMANITAT. 28/06/2011

La UNESCO ha declarat la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat en la categoria de Paisatge Cultural. La selecció va tenir lloc ahir a París, entre les 35 candidatures arreu del món que s’hi presentaren. D’aquesta manera, la Serra ja forma part d’un dels 878 paratges del món declarats patrimoni mundial. Els valors i la diversitat paisatgística, la cultura, la història i l’enologia són els elements que fan de la Serra un indret singular en tot el món. La declaració permetrà realitzar accions directes de rehabilitació i conservació del patrimoni cultural i natural.

  •  L’Hotel Cala d’Or rememora els seu 75è aniversari. 19/06/2011

L’hotel de Santanyí celebra avui els seus 75 anys com a pioner d’un tipus de turisme sostenible. En commemoració l’establiment ha organitzat una exposició amb imatges i documents històrics al mateix hall de l’hotel per deixar constància d’un exemple de <<turisme respectuós a nivell local i amb el medi ambient>> segons ens explica el seu director.

La pel·lícula de la directora russa Ekaterina Telegina Escuchando al mar que es presentarà al festival de cine s’ha gravat a les localitats de Palma, Son Serra de Marina, Alcúdia, Santanyí, Sóller, Valldemossa o Cala Pi, entre altres indrets populars de l’illa. Segons explicà Barbadillo, “la pel·lícula serà una important targeta de presentació per promocionar l’illa” de cara al turisme rus que cada dia va en augment.

  • El Mercat Medieval de Capdepera acull a milers de turistes i curiosos 15/05/2011

El passat cap de setmana tingué lloc la XII Edició del Mercat Medieval on el turisme, el principal motor econòmic del municipi de Capdepera, gaudí d’un cap de setmana extraordinari. La festa commemora la fundació del nucli de Capdepera i la construcció de l’emblemàtic Castell.

  •  Tornen les visites guiades als jardins March 12/05/2011

         Després de 10 anys de rehabilitació degut a una ventada que va malmetre la Torre Cega l’any 2001,  els jardins de la Fundació Bartolomé March Servera tornen a estar oberts de cara al públic amb l’exposició de 41 escultures, la majoria d’elles d’art figuratiu i abstracte. El passat 20 d’abril la Fundació arribà a un conveni amb l’Ajuntament de Capdepera per promocionar el turisme i la cultura. Ahir s’inaugurà el programa de visites guiades que comprenen un recorregut per la Torre Cega, els jardins i la casa en 80 minuts.

  • I Simposi d’arquitectura, arqueologia i turisme 09/05/2011

La trobada que du per nom Tresors del Patrimoni Europeu com a Imatges i Motors Turístics dels Municipis ha tingut lloc el passat cap de setmana al Centre Cap Vermell de Cala Ratjada i ha acollit la presència de més de 40 professionals.  Els objectius del Simposi han estat el foment de la valoració, conservació, rehabilitació i l’ús sostenible del patrimoni, els efectes econòmics i socials, las millora de la imatge turística dels municipis a través de l’ús potencial del patrimoni i el foment del turisme cultural, així com donar a conèixer les polítiques europees i les ajudes en matèria de valoració patrimonial.

  •  La Luna de Sóller exposa la fàbrica de sobrassades més antiga de Mallorca 07/05/2011

Embotits La Luna de Sóller obre les portes a l’exposició permanent i única de la seva antiga maquinària que data de l’any 1900. El visitant podrà realitzar una visita guiada cultural i gastronòmica així com comparar la maquinària actual, encara amb funcionament, amb la maquinària original.

  • Cort finalitza dissabte els itineraris a través dels arbres centenaris del casc antic de Palma 05/05/2011

Una de les noves propostes de l’Ajuntament és la d’oferir itineraris pel casc antic de Ciutat coneixent el patrimoni “viu” que ens envolta, com és per exemple el cas de l’olivera de Cort que té més de 600 anys, l’enorme ficus del pati de la Misericòrdia que arribà d’Austràlia a mitjans de segle XIX, o el ginjoler del pati de les Agustines, on el mateix Arxiduc Lluís Salvador en feu un gravat que podem trobar a la seva obra Die Balearen.  

  • Tècnics de Medi Ambient i grups d’ecologistes en contra del projecte de regeneració de Cala Estellencs – 30/03/2011

El projecte de la Demarcació de Costes Balears proposa una recuperació i protecció de la platja de Cala Estellencs que no acaba de convèncer els mateixos tècnics de Medi Ambient. La comissió, considera que no s’amplia l’actual platja sinó que se’n crea una de nova i artificial. Els tècnics asseguren que no és necessària la construcció d’un nou passeig marítim i tampoc no justifiquen l’extracció de l’arena de la zona de Banyalbufar que servirà per regenerar la nova platja. Grups d’ecologistes també fan pressió perquè aquest projecte no es dugui a terme.

  • Can Cullerassa de S’Albufereta de Pollença recupera vida i passa a ser una àrea d’interès turístic – 29/03/2011

L’antic abocador de Can Cullerassa de Pollença es recupera i passa a ser un paratge natural rehabilitat gràcies a l’aportació financera de la Caixa i del Govern Balear a través de la Conselleria de Medi Ambient. El parc estarà obert de cara el públic i preveu la programació de visites guiades.

  • “Galatzó per a tots” en homenatge a la Possessió de Calvià – 29/03/2011

L’Ajuntament de Calvià commemora l’adquisició de la Possessió de Galatzó ara fa cinc anys a través de l’edició del llibre “Galatzó per a tots”. L’obra ens explica els aspectes històrics, geogràfics i etnogràfics de una de les més grans possessions existents a Mallorca, que ocupa un 10% del territori del municipi de Calvià. D’altra banda, “Galatzó per a tots” recopila els treballs que s’han realitzat en els últims anys pel que fa en matèria de promoció turística i de rehabilitació arquitectònica.

  • El turisme xinès a les illes, més enllà del “sol i platja” 29/03/2011

Cada any són més de 50 milions de viatgers xinesos que decideixen emprendre un viatge cap a l’estranger. En aquest sentit, el turisme xinès s’ha convertit en un dels principals punts de mira per molts països europeus, que veuen en aquest país un atractiu i potencial públic d’interès al qual adreçar-se. Per aquest motiu la  UIB celebra el II Congrés Internacional de Turisme entre Xina i Espanya i marca tot un seguit de fites per tal de promocionar el Patrimoni Cultural de les Illes Balears a la Xina i aconseguir que l’oferta turística vagi més enllà del turisme de “sol i platja”.