Arxiu d’Actualitat

Aquestes són les  notícies de l’actualitat que fan referència a les últimes actuacions que s’han dut a terme entorn el Patrimoni de les Illes Balears, elbaorat per:

Elisabet Satorra, Isabel Vidal i Gabriel Mayol
Alumnes en pràctiques – Màster en Patrimoni Cultural: Investigació i Gestió
Universitat de les Illes Balears, cursos 2010-2011 i 2011-2012

  • Conservació i innovació, eixos de les Jornades de Patrimoni Cultural. Palma. 18/06/2014 UH

La dialèctica entre conservació i innovació en les catedrals centra les XXXIV Jornades de Patrimoni Cultural de l’Església, que es desenvoluparan per primera vegada a Palma, del 23 al 27 de juny, sota el títol La catedral avui per al futur: entre la conservació i la innovació.

  • La Fundació Barceló obre la seva seu i la seva col·lecció d’art en el seu 25 aniversari. Palma. 06/06/2014 UH

Endinsar-se en les instal·lacions de la Fundació Barceló «és una invitació a descobrir el treball, més enllà de l’artístic i cultural», que ha desenvolupat la institució durant vint anys. La responsable d’art, Pilar Pujol, explica que, amb motiu d’aquesta commemoració, l’edifici s’obre en la seva totalitat per primera vegada al públic, a través de visites guiades, per donar a conèixer el seu valor patrimonial.

L’edifici, declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) el 1992, atresora també part d’una «col·lecció que reuneix més de 500 obres entre pintura, fotografia i escultura».

  • Jaume Marí presenta les seves escultures al Centre de Creació Jove C19. Eivissa. 05/06/2014 UH

El Centre de Creació Jove C19 d’Eivissa inaugura aquest divendres a les 19:00 hores l’exposició de Jaume Marí Torres ‘Set anys d’escultura’. Jaume Marí, guanyador del premi de la primera Trobada d’Escultors 2012 ‘, presenta al Centre de Creació Jove més de trenta obres en què mostra la trajectòria del seu treball durant els últims set anys.

  • L’església de Santa Anna d’Alcúdia amaga un temple del segle XIII. Alcúdia. 04/06/2014 UH

Els arqueòlegs investiguen si s’assenta sobre una necròpolis d’època tardo antiga.

Unes obres d’enrajolat ordenades pel Bisbat a l’església de Santa Anna d’Alcúdia han tret a la llum el que semblen ser les restes d’una basílica del segle XIII. Després de la troballa de les primeres restes, el Consorci de Pol·lèntia ha habilitat una partida extraordinària de 5.000 euros per realitzar una intervenció arqueològica en el temple que limita amb el jaciment de Pol·lèntia.

Els arqueòlegs busquen indicis en el subsòl que permetin comprovar si aquest edifici de culte medieval s’assenta sobre una estructura anterior de caràcter religiós o fins i tot una necròpolis de la Pol·lèntia tardo antiga.

  • Una mirada enrere a la història de la Vermada. Binissalem. 04/06/2014 UH

El convent de les Trinitàries reobre les seves portes per repassar els 50 anys de la Festa del Vermar.

Una mirada enrere a la VERMADA. La comissió de la Festa del Vermar repassa a través dels vestits, les eines, el vi, els cartells … la història de la Festa del Vermar, la festa per excel·lència a Binissalem que enguany compleix mig segle.

L’antic convent de les Trinitàries serveix de seu a la mostra que la comissió vol obrir als escolars i agrupacions de la comarca. La regidora de Festes de Binissalem, Paula Moyà, ha comissariat la mostra al costat de Joan Bestard.

  • L’art contemporani pren Inca. Inca. 01/06/2014 UH

Gravats, ceràmica, pintura, vídeo projeccions i, com a novetat d’enguany, microteatre, a més d’escultura i art contemporani en general a través d’altres disciplines, van prendre ahir Inca en una nova edició del Incart, la vuitena. Incart es podria definir com un itinerari artístic a través d’espais públics i privats, des de galeries fins a locals de restauració, de la ciutat.

  • Un ventall d’activitats omple la ciutat de tradició, art i cultura. Manacor. 01/06/2014 UH

La tradició, l’artesania, les bones oportunitats, l’esport, l’oci o la cultura van ser ahir els protagonistes de les celebracions de les Fires i Festes de Primavera. La ciutat va despertar amb una àmplia oferta que va omplir de gent i de color els carrers de la ciutat.

  • El convent de Sant Jeroni de Palma, un «dels tres més importants en patrimoni». Palma. 30/05/2014 UH

El tancament del convent i la seva església, que acullen un important patrimoni històric artístic i etnogràfic, és per a Jaume Llabrés «una desamortització silenciosa, perquè hi haurà més, hi ha més convents en coma» a causa de l’escassetat de vocacions de vida contemplativa o de clausura. Per descomptat, Sant Jeroni és Bé d’Interès Cultural (BIC), tant l’edifici com el seu interior, i segons fonts del Consell, en el futur s’ha de conservar tal com ho deixin les monges per mantenir l’esperit de la vida monàstica, de «la qual és un reflex ». Si el Bisbat tingués intenció de vendre’l, per exemple, «l’Administració tindria el dret de tempteig i retracte», va assenyalar Joan Rotger, vicepresident Insular de Cultura.

  • Cala Rajada treu el seu art i colorit al moll. Capdepera. 28/05/2014 UH

Després d’un viatge de sis mesos, ‘Grup de músics disfressats esperant el vaixell de l’alegria’ ha arribat a bon port per quedar-se de manera definitiva. Després d’un laboriós treball s’ha completat l’obra, i el mural de ceràmica de Gustavo ja llueix íntegre a l’espigó del moll de Cala Rajada. D’aquesta manera, el nucli costaner té aquest atractiu més: una obra d’art en un espai públic que amb el seu colorit crida l’atenció de visitants i residents.

  • El consistori aposta pel turisme rural per difondre cultura i patrimoni. Manacor. 27/05/2014 UH

L’Ajuntament de Manacor ha decidit impulsar el turisme rural en una aposta per la qualitat i com una excel·lent eina per difondre la cultura, el patrimoni i la gastronomia local alhora que contribuir a la desestacionalització. La delegació municipal de Turisme ha col · laborat amb l’associació d’agroturisme Ruralcor per promocionar, en fires i esdeveniments, aquest turisme. S’ha editat una completa guia amb tots els allotjaments del municipi que sumen 22 i que són 19 agroturismes i tres hotels rurals. A més s’instal·laran en les sortides del municipi cartells indicatius de la situació dels establiments d’allotjament rural.

  • Son Real té un banc amb més de 100 varietats d’ametller i garroferSanta Margalida. 22/05/2014 UH

La Direcció General de Medi Rural i Marí ha creat una col · lecció de més d’un centenar de varietats d’ametller i garrofer a la finca pública de Son Real amb l’objectiu de preservar el patrimoni fitogenètic i fomentar la divulgació d’aquests cultius. L’objectiu principal del banc de germoplasma és preservar l’important patrimoni fitogenètic i cultural dels cultius de l’ametller i del garrofer de Mallorca. El banc consisteix en un camp de 3,7 hectàrees, situat a l’entrada de la finca, on ja s’han plantat 280 ametllers de 70 varietats diferents (63 de les quals són autòctones) i 160 garrofers de 40 de varietats diferents.

  • La Fundació inaugura aquest dijous una exposició amb 200 obres de Miró i d’Albers. Palma. 20/05/2014 UH

La Fundació Pilar i Joan Miró inaugura dijous que ve l’exposició Josef Albers / Joan Miró ‘Ardor a la mirada’, en què hi ha més de 200 obres dels dos artistes, entre pintures, gravats, dibuixos, objectes i escultures.

  • Capdepera es recrea en l’època medieval. Capdepera. 17/05/2014 UH

Criatures mítiques, balls, músiques suggerents, aromes del passat inundar els carrers de Capdepera i traslladar als visitants a un viatge per l’època medieval. Capdepera és la dama de totes les fires de l’edat mitjana. A les faldes del Castell i entre els seus carrers empedrats la recreació de les paradetes, les vestimentes dels venedors juntament amb els colors cercaviles conviden a una volta pel passat.

  • Una audioguia per a mòbils al Castell de Bellver. Palma de Mallorca. 17/05/2014 UH

Els alumnes de Segon d’ESO del col · legi Llaüt, ubicat al Parc Bit, testar durant el matí d’ahir una audioguia per a smartphones i tablets del Castell de Bellver. L’aplicació, disponible de moment només per Android, permet als visitants seguir les explicacions històriques i arquitectòniques del castell, a més de conèixer les peces que s’exposen al Museu d’Història de la Ciutat.

L’eina està desenvolupada tècnicament per l’Institut Municipal d’Innovació, amb la coordinació del Departament d’Activitats del Castell de Bellver, l’Àrea de Cultura i Esports de l’Ajuntament de Palma, i oferirà dues noves versions en anglès i alemany a final d’aquest mes.

  • El còmic local entra a Es Baluard per dialogar amb l’art contemporani. Barcelona. 17/05/2014 UH

Una dotzena de dibuixants de Balears presentarà obres que dialoguin amb les dels artistes exposats a la col · lecció permanent d’Es Baluard. Serà en el context del festival Còmic Nostrum que se celebrarà a Palma el proper mes d’octubre.

«Hem dividit l’espai i cada autor ha decidit el seu diàleg amb les peces del museu», va explicar Roig, que va avançar que «els dibuixants realitzaran una creació que anirà enganxada a la paret en un vinil costat de les obres dels artistes».

  • Sis mirades sobre la Mediterrània i un sol llenguatge, l’abstracte. Eivissa. 15/05/2014 UH

Les obres de sis artistes residents a l’illa conflueixen en un mateix espai, el de la casa de majors Sa Residència, per mostrar els seus treballs al voltant d’un tema comú, la Mediterrània, i un llenguatge compartit, l’abstracte.

Josefina Torres, Vicente Boïl, Joan Mayans, marAmar, Diego Picabea i Daniel Marí Planells inaugurar ahir la mostra Abstració Mediterrània, que es podrà visitar fins al pròxim 6 de juliol en aquest centre de majors situat a la carretera de Santa Eulària, a la sortida d’Eivissa.

  • El poble recupera l’antiga farmàcia. Capdepera. 14/05/2014 UH

Els gabellins han augmentat el seu patrimoni popular amb la recuperació de l’antiga farmàcia Melis (1915-1973) ubicada al centre Melis Cursach. Es tracta d’un projecte museístic en què s’han catalogat unes 600 substàncies químiques. Una tasca en la qual s’han invertit una sèrie d’anys i en què han treballat els arxivers municipals Gori Rechac i Maria Massanet amb l’assessorament dels farmacèutics Antich i Llinàs i el metge Balaguer. La farmàcia era l’única que hi havia al municipi i s’ha reconstruït tal com estava originalment.

  • El Monogràfic acull una gran retrospectiva del treball de ‘Frígoles’. Eivissa. 13/05/2014 UH

El Museu Monogràfic des Puig d’es Molins se suma a la celebració del Dia internacional dels museus amb unes jornades de portes obertes des de divendres, dia 16, fins al dia 23 amb entrada gratuïta als seus instal·lacions. A més, dijous a les vuit del tarda s’inaugurarà l’exposició Toni Marí: Frígoles, mestre terrissaire.

  • El Consistori demanarà ajuda al Consell per crear el museu dedicat a Baltasar Porcel. Andratx. 09/05/2014 UH

L’Ajuntament d’Andratx demanarà ajuda al Consell de Mallorca per convertir l’edifici de l’antic Jutjat de Pau en un espai museístic dedicat a la vida i obra del periodista (col·laborador d’Ultima Hora), escriptor i intel·lectual Baltasar Porcel, nascut a la localitat andritxola el 1937 i mort a Barcelona el 2009.

  • Cort protegirà 41 façanes de Santa Catalina. Palma. 06/05/2014 UH

L’Ajuntament de Palma protegirà 41 façanes d’edificis de Santa Catalina, en el marc de l’aprovació de l’Àrea de Reforma Especial (ARE) de la zona, a proposta del Consell de Mallorca i Arca. El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Jesús Valls, ha explicat que la Gerència d’Urbanisme va aprovar ahir realitzar un nou període d’informació pública de l’ARE de Santa Caterina, ja que passa de 22 a 41 el nombre d’edificis amb protecció ambiental. L’objectiu és «protegir la idiosincràsia, morfologia i arquitectura més representativa d’aquesta zona».

  • Art i restauració reafirmen a Santa Catalina el seu compromís amb la cultura. Palma. 06/05/2014 UH

Fins quaranta artistes, bars i restaurants de la barriada de Santa Catalina de Palma s’alien per oferir, per segon any consecutiu, una «alternativa cultural» a la ciutat. Del 9 de maig al 9 de juny, música, dansa, arts plàstiques, cinema i gastronomia es complementen per donar continuïtat a un projecte, Santa Caterina Cultural.

L’esdeveniment està organitzat per Art Visió per «integrar la cultura del dia a dia, posar-la a la vista de tots i dinamitzar l’economia», va explicar Inma Bianchi.

  • La manca de finançament tanca els edificis històrics de Palma. Palma de Mallorca. 01/05/2014 UH

Problemes de finançament. És la principal causa que s’argumenta per justificar que a Palma importants edificis històrics estiguin a l’espera de reforma i cada vegada més degradats. Can Serra, les torres islàmiques del Temple o Can Weyler llangueixen segellats fins que les institucions decideixin habilitar partides pressupostàries que permetin que aquests edificis, tots declarats Bé d’Interès Cultural (BIC), es recuperin per a la ciutat.

  • Palma celebra el Diumenge de l’Àngel. Palma de Mallorca. 27/04/2014 UH

El Castell de Bellver ha acollit aquest diumenge la celebració d’un participatiu Diumenge de l’Àngel que ha estat organitzat entre l’Ajuntament de Palma i els veïns. Com és tradició, els palmesans han aprofitat aquest dia a Bellver per menjar les darreres panades i celebrar la fi de la Pasqua. La baixada i posterior passeig de l’Àngel, acompanyat d’animació, ‘xeremiers’ i gegants i capgrossos, ha estat el moment més emotiu de la festa, que ha comptat amb molta afluència de gent.

  • L’Ajuntament demana al Govern la millora de diferents vies de Portocolom. Felanitx. 26/04/2014 UH

L’Ajuntament de Felanitx ha aprovat en comissió de govern presentar diferents propostes a la Conselleria de Turisme del Govern per optar a les subvencions que aquesta ofereix per a la millora de diferents punts de la costa mallorquina. En aquesta ocasió, el consistori que dirigeix Biel Tauler ha prioritzat fer la reforma del carrer Vapor Santueri de Portocolom des de l’entrada al nucli costaner procedents de la carretera de s’Horta fins a la seva arribada al conjunt arqueològic dels Clossos de Can Gaià. I la millora de l’accessibilitat en diferents punts de diferents carrers de Cala Serena.

  • ARCA denuncia el mal estat dels ‘forns de calç’ de Cala Egos i Cala Blanca. Andratx. 25/04/2014 UH

L’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) ha sol·licitat a l’Ajuntament d’Andratx que vetlli per la conservació dels forns de calç ubicats al municipi i que segons indiquen presenten un mal estat de conservació.

ARCA demana al consistori que es retirin les escombraries acumulades i es reforcin les estructures. També sol·licita una regulació en aquestes zones de la pràctica d’esports motoritzats i adverteix que està totalment prohibit utilitzar béns patrimonials com a plataforma per a la pràctica d’aquests esports.

  • El Museu Es Baluard s’obre a la final nacional de Poetry Slam. Palma. 23/04/2014 UH

El moviment de «poesia en escena i espectacle de la paraula» creix a Mallorca, amb més seguidors i afermant aquest any la seva presència a Es Baluard com a seu amb l’organització de quatre importants esdeveniments, entre ells, la celebració de la final nacional del Poetry Slam Espanya el proper 31 de maig. En aquest esdeveniment, en què participaran els millors slammers del país, també hi haurà representació local amb el guanyador del torneig que es disputa aquest divendres.

  • Patrimoni del Consell qualifica de «excessius» els dos enllaços de l’autopista Llucmajor-Campos. Palma. 16/04/2014 UH

Els tècnics del Departament de Patrimoni valoren en un informe al qual ha tingut accés aquest diari que el desdoblament de la carretera Ma-19 Llucmajor-Campos afecta de manera directa a elements patrimonials protegits i que la construcció dels dos enllaços «sembla excessiva» ja que es tracta d ‘«un recorregut de només 8-9 quilòmetres» i «no respon a connexions amb altres carreteres». Les deficiències detectades pels tècnics, la valoració va ser requerida el 30 de maig de 2012 per la Direcció Insular de Carreteres, van ser aprovades ahir per la Comissió de Patrimoni de Mallorca.

  • L’església de Cala Sant Vicenç es troba tancada dos anys per risc d’ensorrament. Pollença. 08/04/2014 UH

L’església de la Cala està tancada des de fa més de dos anys a causa del risc d’ensorrament. El temple, que pateix aluminosi, està apuntalat, a l’espera d’unes obres que no arriben, en part per escassetat de fidels a la zona i en part per la confusió existent respecte a la titularitat legal de l’edifici i l’elevat cost de la reforma.

L’església es va construir en aquest escenari, a l’entorn de la urbanització dels Alzinars.

  • Costitx comptarà amb uns 22.000 metres de serveis a la zona del Casal de Cultura. Costitx. 06/04/2014 UH

L’Ajuntament de Costitx executarà en breu tres convenis urbanístics pendents de legislatures passades que permetran al poble poder presumir d’una zona de serveis d’uns 22.000 metres de superfície que s’ubicarà a la zona del Casal de Cultura del poble.

  • La història de les Balears es redescobreix al renovat Museu Arqueològic Nacional. Madrid. 06/04/2014 UH

El Museu Arqueològic Nacional (MAN) va ser fundat el 1867 amb l’objecte de donar al públic una idea de la història d’Espanya i d’algunes de les civilitzacions del món. Des de la seva fundació, el MAN ha estat renovat mitja dotzena de vegades. El museu actual, re-inaugurat el passat 31 de març pel president Mariano Rajoy després d’una laboriosa rehabilitació, és un centre didàctic que acull 13.000 objectes emblemàtics, entre ells, molts procedents de les Illes. Part de la història de Balears està representada en aquest museu.

  • El Museu de Mallorca s’adequa al segle XXI per desvetllar «la nostra història i cultura». Palma de Mallorca. 04/04/2014 UH

El Museu de Mallorca, situat a l’històric edifici de Ca la Gran Cristina, al cor de Ciutat es reobrirà al públic l’últim trimestre d’aquest mateix any, quan s’hagin acabat els treballs de rehabilitació i s’hagi licitat i executat el pla museològic de la Secció de Belles Arts.

  • Santa Eugènia restaurarà ‘és Monument’ i adequarà el seu entorn per a l’oci. Santa Eugènia. 30/03/2014 UH

‘És Monument’, un conjunt escultòric que va ser instal·lat el 1950 al cim del Puig de Santa Eugènia, a la finca és Pineda des Senyor, i que en l’actualitat es troba molt deteriorat pel pas del temps, serà restaurat. Així mateix, el seu entorn s’adequarà com a espai per al gaudi dels ciutadans.

  • Un alumne de l’Escolania de Lluc porta ‘La Sibil·la’ al Fòrum Juvenil del Patrimoni Mundial. Palma de Mallorca. 29/03/2014 UH

L’alumne de l’Escolania de Lluc Francisco Cabello, blavet de segon curs de l’ESO, representarà les Illes Balears en el sisè Fòrum Juvenil del Patrimoni Mundial amb una exposició sobre el cant de la Sibil·la. El fòrum juvenil, que tindrà lloc del 20 al 27 de juliol a Toledo, s’emmarca en el programa Patrimoni Jove impulsat pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esports i compta amb la col·laboració de les comunitats autònomes.

  • Els ‘Bous’ de Costitx tornen a brillar al Museu Arqueològic Nacional. Madrid. 29/03/2014 UH

Els Bous de Costitx tornaran a estar de nou a partir del proper dilluns al Museu Arqueològic Nacional (MAN) de Madrid, una jornada en què l’espai serà re-inaugurat pel president Mariano Rajoy després d’una reforma que ha costat 65 milions d’euros i que s’obrirà oficialment al públic un dia després, el dimarts 1 d’abril.

  • El Museu Krekovic emprèn una nova etapa «més ambiciosa». Palma de Mallorca. 29/03/2014 UH

Reobre amb la intenció de reforçar el vincle entre el llegat pictòric de l’artista Kristian Krekovic i el Fons d’Art del Consell de Mallorca. El Museu Krekovic de Palma emprèn una nova etapa «més ambiciosa», en paraules de la directora del centre, Maria del Mar Guaita. El vicepresident de Cultura, Joan Rotger, va acomiadar l’acte inaugural celebrat ahir esperant que el museu sigui «un punt de vida ple a nivell social i cultural de Palma i de Mallorca».

  • Art efímer per despertar consciències. Eivissa. 27/03/2014 UH

El Col·legi Francès d’Eivissa s’ha sumat enguany a Le Grande Lessive. Es tracta d’una iniciativa d’art efímer que va crear l’any 2006 l’artista visual Joëlle Gonthier en una escola de París i que a poc a poc s’ha anat estenent per molts centres escolars de França i fins i tot d’altres països on hi ha presència de la cultura gala. Se celebra únicament dues vegades l’any, una el 27 de març i una altra al mes d’octubre, per tal de posar en valor el paper de l’art a l’escola i despertar consciències a través del dibuix.

  • Cort licitarà el centre de visitants de Bellver a canvi de la seva reforma. Palma. 26/03/2014 UH

Han passat escassos dos anys des que el centre de recepció de visitants del Castell de Bellver entrés en funcionament, a excepció de la botiga que segueix tancada, i l’edifici ja manifesta necessitat de millores. Per això, Cort preveu que el proper concurs per a la seva gestió, que es llançarà després de l’estiu, «exigeixi una reforma», i, «a canvi, s’ampliarà el termini de concessió», va explicar el regidor Fernando Gilet.

  • L’església dels Caputxins ’embelleix’ el llenç del seu altar, una imatge «única». Palma de Mallorca. 23/03/2014 UH

L’església conventual dels Caputxins de Palma compta amb una particularitat especial i «única». En el llenç que presideix el seu altar major apareixen tres figures: la Immaculada Concepció, Sant Francesc d’Assís i, sorprenentment, el beat Ramon Llull. Es tracta d’una estampa que s’havia deteriorat amb el pas dels anys -la seva estructura estava danyada i, entre altres elements, entre el quadre i la paret hi havia pedres considerables-. És per això que durant tres setmanes, un equip de restauradores han treballat sobre aquesta obra de Joan Muntaner i Cladera (1791) perquè llueixi en tot el seu esplendor.

  • La Granja d’Esporles denuncia Raixa per competència deslleial. Esporles. 22/03/2014 UH

L’obertura al públic de Raixa per part del Consell de Mallorca no ha caigut bé a tothom. «Vull manifestar el meu total disconformitat, en el fet que constitueix una competència directa i, al meu entendre, deslleial, amb altres empreses d’àmbit privat dedicades a activitats similars», va criticar el propietari i titular de l’explotació de la Granja d’Esporles, Cristóbal Seguí, que ja va denunciar els fets a l’octubre de 2012 davant la Comissió Nacional de la Competència (CNC).

  • «El meu objectiu és que els balears sentin Es Baluard com a propi». Palma de Mallorca. 22/03/2014 UH

L’arribada de Nekane Aramburu com a nova directora del Museu Es Baluard de Palma, ara fa un any prometia una renovació del que estableix fins aquell moment. Aramburu es va incorporar al càrrec amb un repte immediat, la celebració del desè aniversari del centre, que va saldar amb èxit amb l’exposició Implosió; entre els seus objectius figuraven el treball en xarxa i recuperar l’autèntic sentit de museu. Ara, 365 dies després, les seves mires estan posades en l’educació i la formació, la investigació i el desenvolupament.

  • ARCA demana salvar els béns etnològics de Camp de Mar. Andratx. 21/03/2014 UH

L’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) insta a l’Ajuntament d’Andratx i al Consell de Mallorca que conservin els elements etnològics existents en els voltants de l’àrea dunar de Camp de Mar a la qual s’estan executant les obres d’una promoció immobiliària.

  • Raixa reobre les seves portes. Bunyola. 20/03/2014 UH

La finca Raixa ha quedat oberta al públic després de la fi de la restauració dels jardins i de la creació d’un centre d’interpretació d’aquest espai i de la serra de Tramuntana.

El projecte ha tingut un pressupost de 999.000 euros, finançats pel Consell a càrrec d’inversions estatutàries.

El Consell prepara la redacció del plec de condicions perquè surti a concurs en un termini de dos o tres mesos.

  • Patrimoni denega el trasllat de les campanes de la Seu per «preservació». Palma de Mallorca. 19/03/2014 UH

Els tècnics de Patrimoni Històric han denegat el trasllat de les campanes de la Seu. L’execució d’aquest projecte de restauració de les campanes-declarades Bé d’Interès Cultural-, proposat pel Cabildo, implica que es desmunti temporalment la volta del campanar per extreure les peces de major dimensió i procedir a la seva restauració fora de la Seu. El document esmentat certifica la suspensió del trasllat a Alemanya de les campanes Aloi, Antònia i Senyals 2 i no contempla la seva «intervenció al forn, sinó que preveu un tractament in situ seguint els criteris i la metodologia que consten en l’informe de l’Institut del patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE).

  • Cultura pitiüsa de nou a dues. Eivissa. 18/03/2014 UH

Ha estat un cap de setmana agitat per als professors del CEIP Es Vedrà, on se celebra la Setmana de la Cultura Pitiüsa, una iniciativa que l’equip docent ja ha impulsat en anteriors ocasions però que aquest any té un caire especial ja que coincideix amb la celebració del 25 aniversari del col·legi del poble de Sant Agustí. Consta de sis tallers i la participació d’una vintena de pares, a més de veïns i gent de l’illa adobada en diferents matèries tradicionals d’Eivissa i Formentera.

  • El museu treu les seves peces al carrer per divulgar la història entre els veïns. Manacor. 18/03/2014 UH

El Museu d’Història de Manacor ha decidit sortir al pas dels seus veïns per donar a conèixer les seves peces relacionades amb l’activitat industrial i artesanal de la ciutat. Una iniciativa que pretén apropar l’activitat museística a tots els manacorins. Para aquesta finalitat s’ha comptat amb la col·laboració de diferents comerços que donaran forma a El Museu al carrer. Objectes que normalment estan en els magatzems del museu visitaran, un cop al mes, un dels establiments participants. La peça està exposada durant tot el dia ia la tarda es farà una petita explicació amb una activitat paral·lela.

  • Es Baluard inicia un programa per explicar les obres del museu i els seus voltants. Palma de Mallorca. 15/03/2014 UH

El Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma Es Baluard celebra a partir de dimecres «Art i Espai Públic 01», un nou programa amb seminaris, projeccions i visites guiades per analitzar el sentit de les obres d’art del museu i els seus voltants. Aquesta iniciativa analitzarà les intervencions creatives urbanes amb l’objectiu d’incentivar el coneixement de l’especial entorn on està ubicat Es Baluard.

  • Bellver escurça la distància que separa Mallorca del Monestir de Cabrera. Palma. 15/03/2014 UH

Una carta del papa Gregori I Magne, al 603 dC, a un dels seus funcionaris advertint de la “actuació irregular» d’uns monjos a Cabrera és l’únic document que constata l’existència d’un monestir fa més de tretze segles a l’illa balear . La resta del que avui es coneix és fruit del treball arqueològic que des de 1999 realitza un equip coordinat des de l’Ajuntament de Palma. Fins a 150 peces de les trobades des de llavors es mostren al Castell de Bellver amb l’exposició El monestir de Cabrera. Segles V-VIII, comissariada per Magdalena Riera i Mateu Riera, codirectors de les excavacions.

  • Inaugurin l’exposició ‘El Monestir de Cabrera s. V-VII’. Palma de Mallorca. 15/03/2014 UH

El Tinent d’alcalde de Cultura i Esports de l’Ajuntament de Palma, Fernando Gilet, ha inaugurat aquest dissabte al castell de Bellver l’exposició ‘El Monestir de Cabrera s V-VII’, la qual romandrà oberta al públic Fins al 15 de juny.

La mostra recull les 150 peces més significatives dels Tteballs arqueològics que és contextualitzen en el món del monacat cristià dels segles V al VIII, quan les Balears van formar part, primer del territori del Regne Vàndal i a Continuació de l’Imperi bizantí.

  • Patrimoni no autoritza el viatge de les campanes de la Seu a Alemanya. Palma. 14/03/2014 UH

Els tècnics de Patrimoni Històric no han autoritzat finalment el projecte de restauració de les campanes de la Seu que proposava el Cabildo. La restauració de les campanes forma part d’una rehabilitació més àmplia en la Seu de Mallorca, que inclou la torre del campanar i el claustre. L’obra està subvencionada pel Ministeri de Foment i s’ha d’executar abans de setembre d’aquest any. El treball en les campanes s’havia d’haver iniciat el juny de l’any passat, però un mes abans els tècnics van sol · licitar nova documentació i van demanar cooperació a Madrid perquè volien disposar de més dades. En un dels informes aportats per l’Institut del Patrimoni Cultura d’Espanya es reconeixia que la tècnica del taller d’Lachenmeyer podria ser un tant agressiva per a les campanes medievals declarades BIC.

  • La Catedral celebra el centenari de la reforma interior de Campins i Gaudí. Palma. 11/03/2014 UH

La Seu de Mallorca es bolcarà aquest any i el pròxim amb dos dels seus interventors contemporanis més decisius, el bisbe Pere Joan Campins i l’arquitecte Antoni Gaudí, amb la celebració el 2015 dels cent anys de la fi de la nova reforma del temple que el va deixar diàfan per a la litúrgia en eliminar el cor de la nau central. El Capítol de la Catedral, representat pel seu degà, Joan Bauçà, el canonge Joan Bestard i el secretari capitular, Gabriel Amengual, va presentar ahir els objectius i nombroses activitats del ‘Any Campins-Gaudí’, que pretén reconèixer l’impuls reformador del bisbe mallorquí i donar a conèixer a Gaudí com una notable «figura espiritual cristiana».

  • Palma descuida el seu parc escultòric. Palma de Mallorca. 08/03/2014 UH

Un recorregut per la Palma més turística, patrimonial i artística, que aspira a un segell de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, confirma l’abandó en què es troba del seu parc escultòric. Les escultures han patit robatoris de plaques, pintades i altres actes vandàlics. Més enllà de la imatge negativa que s’ofereix a Palma que fa al tractament de la cultura i el patrimoni, aquesta situació suposa una falta de respecte als artistes i als ciutadans. La tasca de manteniment realitzada amb anterioritat per la Fundació Palma Espais d’Art ha estat abandonada.

  • La propietat de Santueri s’anuncia l’obertura, demà, del Castell de Felanitx. Felanitx. 06/03/2014 UH

Demà dissabte, 8 març, el castell medieval tornarà a obrir les seves vetustes portes al públic. D’aquesta manera, l’antiga fortalesa tanca un dels seus capítols més negres que s’iniciava fa més d’una dècada amb l’espoliació de part de les seves restes arqueològiques per part de Rupert Spillmann, que amb un detector de metalls, va treure d’allà 1.001 monedes de gran valor. El 2010 la propietat va decidir emprendre la restauració del. I així, una vegada finalitzat tot el procés d’obres i documentació amb l’administració els visitants podran realitzar un ampli recorregut per tot el conjunt. La fortalesa va ser construïda durant la dominació àrab i considerada l’últim reducte durant la conquesta de l’illa per les tropes de Jaume I.

  • Madrid no avala el projecte de restauració de les campanes de la Seu. Palma. 06/03/2014 UH

Després de diverses visites al campanar de la Seu de Mallorca, de prendre mostres i realitzar proves científiques, els tècnics del Ministeri de Cultura han comunicat al Consell de Mallorca, a través d’un informe, que no avalen el projecte de restauració de les campanes proposat pel Capítol de la Seu, ​​que consisteix a traslladar a Alemanya les peces-que són Bé d’Interès Cultural (BIC) – per sotmetre-les a temperatures de 1.000 graus en una fosa de Lechenmayer.

  • El patrimoni de Son Servera es promociona a la Universitat de Washington. Són Servera. 06/02/2014 UH

La cultura no té fronteres. Una manera de captar un turisme de qualitat que alhora sigui una aposta per la desestacionalització és a través de la potenciació del patrimoni. El jaciment arqueològic de Mestre Ramon serà estudiat aquest estiu per joves nord-americans que coneixeran i estudiaran sobre el terreny, la riquesa patrimonial del municipi. Un equip tècnic de professionals format per Marc Llobera, Jordi Hernández, Antoni Puig i Jacop Depenn encapçalen aquest projecte. El jaciment es tracta d’un assentament prehistòric de l’edat del ferro, situat al costat de la carretera MA-4032, que uneix Son Sard amb el Port Vell.

  • L’Ajuntament aposta per atreure el turisme al centre històric del poble. Capdepera. 05/03/2014 UH

L’Ajuntament de Capdepera ha impulsat un pla per aconseguir atreure el turisme al centre històric de la localitat. S’han apropat les parades d’autobusos al nucli urbà i s’està dissenyant un seguit d’actuacions per fer atractiu als turistes la visita al poble. S’ha reformat la plaça Constitució, una altra de les idees és potenciar el petit comerç. Així mateix, l’Ajuntament té previst poder acollir un hotel d’interior. Aquesta reconversió ja té el vistiplau de la Conselleria de Turisme.

  • Els tècnics del Consell donen el seu vistiplau a l’obertura del castell de Santueri. Felanitx. 04/03/2014 UH

Els tècnics del Consell de Mallorca ja han donat el seu vistiplau perquè es pugui procedir a l’obertura de l’emblemàtic castell de Santueri en el municipi de Felanitx. Aquesta situació ha de ser ratificada per la Comissió de Patrimoni en la reunió de demà dimecres, en la qual s’han inclòs de manera extraordinària dos punts, el castell de Santueri i les campanes de la Seu.

  • Una escultura de Joan Lacomba reflecteix «que la memòria perdura» a Palma. Palma. 04/03/2014 UH

L’artista pluridisciplinari Joan Lacomba (Palma, 1934) recorda com era Ciutat quan era petit. «Ha canviat», reconeix, perquè va viure temps difícils, però en els que es podia trobar «esperança», una esperança que va plasmar en l’escultura Dins la memòria l’esperança, que va cedir el 2011 a Cort i que ahir es va inaugurar el parc del Sagrat Cor de Palma.

  • L’Editorial Moll celebra 80 anys de difusió literària i «resistència cultural». Palma. 02/03/2014 UH

L’il·lustre Francesc de Borja Moll va començar a treballar mà a mà amb mossèn Antoni Maria Alcover quan va complir la majoria d’edat. Aquest binomi va tenir entre els seus fruits dues obres mestres: la primera publicació de les populars rondaies mallorquines i el Diccionari Català-Valencià-Balear, «embrions» i esperit del que vindria uns anys més tard: la fundació de l’Editorial Moll el mes de abril de 1934. Actualment, l’Editorial Moll fa front a la crisi econòmica i del sector, i també als canvis tecnològics amb l’era eBook. Però Francesc i Susanna Moll «mirem cap endavant» amb la mateixa filosofia amb què Francesc de Borja Moll va erigir el segell: la «resistència».

  • Andratx i el Bisbat ultimen la compravenda del teatre Orpà per iniciar la seva rehabilitació abans de l’estiu. Andratx. 01/02/2014 UH

L’Ajuntament d’Andratx i el Bisbat de Mallorca ultimen la compravenda del teatre Orpà (propietat de l’Església de Mallorca), els primers treballs d’apuntalament i rehabilitació podrien iniciar abans de l’estiu. Per la venda del teatre Orpà, l’Església de Mallorca ingressarà un total de 346.000 euros en virtut de l’acord tancat entre el consistori i el Bisbat de Mallorca el juliol de l’any passat.

  • Cort decreta tancar tot accés a l’interior dels molins del Jonquet. Palma. 26/02/2014 UH

Els molins abandonats del Jonquet quedaran completament blindats per al seu accés des de l’exterior, segons les mesures cautelars adoptades ahir per Cort en la seva comissió d’Urbanisme. Els arcs exteriors seran enrajolats, els límits exteriors pujaran més d’un metre en alçada i es retiraran els elements que encara queden de la pèrgola exterior, en aquest últim cas «per qüestions d’estètica».

  • El Bisbat d’Eivissa vol reconvertir la capella de Can Bonet en una església. Eivissa. 24/02/2014 UH

El Bisbat té intenció de fer una església al barri de Can Bonet a Sant Antoni. El bisbe de la Diòcesi d’Eivissa, Vicente Juan Segura, ho va anunciar en la festivitat de la Sagrada Família a la capella de Can Bonet el 22 de desembre. Des del Bisbat, van confirmar l’existència del projecte, ja que disposen d’una capella en un terreny de la Diòcesi prou gran per a una església. La capella de Can Bonet o Sagrada Família depèn ara de la parròquia de Sant Antoni. En canviar a església i passar a parròquia passaria a dependre directament del Bisbat

  • Salvar el Miró grafiter. Palma. 23/02/2014 UH

Després de diverses intervencions puntuals al llarg dels últims vint anys per intentar frenar la humitat que està deteriorant els grafits que Joan Miró va deixar en les parets de Son Boter-edifici declarat Bé d’Interès Cultural i que forma part de la Fundació Pilar i Joan Miró-, els tècnics de Patrimoni creuen que cal fer un «estudi interdisciplinari» de l’immoble i el seu entorn per determinar les seves patologies i actuar en conseqüència.

  • Art urbà, talent a protegir a Palma. Palma de Mallorca. 22/02/2014 UH

No hi ha ciutat europea que valori la cultura com a potencial econòmic o turístic que no aprofiti el talent artístic que es manifesta en el seu paisatge urbà. Palma el posseeix, només cal fer un petit tour per Canamunt per entendre-ho i evitar que «el no saber com gestionar-» el silenciï. A Palma «és difícil demanar permisos», i l’ordenança de convivència cívica que promou Cort, té vocació sancionadora sense tenir en compte la creació artística ni la seva funció rehabilitadora d’espais degradats segons el grup Més. El grup proposarà dijous que ve al ple de l’Ajuntament de Palma que es reconegui el valor cultural, artístic i patrimonial de l’art urbà, i que s’iniciï un projecte amb els artistes perquè aquesta manifestació sigui declarada patrimoni cultural de la ciutat.

  • Cultura estudiarà que Balears alberg les exposicions itinerants del Prat. Madrid. 19/02/2014 UH

El secretari d’Estat de Cultura, José María Lassalle, ha explicat durant la reunió amb la consellera d’Educació, Joana Maria Camps, que estudiarà conjuntament amb el Museu del Prado i el Museu Reina Sofia la disponibilitat existent de les exposicions temporals per introduir Balears en el calendari d’itinerància previst.

Així mateix, la consellera ha informat Lassalle de la necessitat de realitzar millores en el Museu de Menorca i ha traslladat la petició del Consell d’Eivissa de redefinir el projecte inicial de la Biblioteca Nacional d’Eivissa

  • El Baluard presenta el ‘Arxiu Balears a l’Institut Cervantes de Madrid. Madrid. 19/02/2014 UH

«El Museu d’Art Modern i Contemporani Es Baluard va molt més enllà amb l’Arxiu Balears en el marc de la gestió del coneixement. Hem de seguir construint projectes amb l’Institut Cervantes i altres organismes per caminar junts en la difusió de la cultura contemporània balear », va afirmar ahir la directora d’Es Baluard, Nekane Aramburu, que va assistir a Madrid a la seu d’aquest Institut per presentar l’Arxiu Balears en companyia del tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Fernando Gilet.

  • Cort agilitza els projectes per rehabilitar el Baluard del Príncep. Palma. 19/02/2014 UH

La junta de govern de l’Ajuntament de Palma aprovarà avui el plec de prescripcions tècniques que han de regir per a l’adjudicació de les noves fases de rehabilitació del Baluard del Príncep. Es tracta, segons va poder saber aquest diari, que no s’interrompin en el temps les iniciatives per a la posada en servei en tota la seva extensió per a la ciutadania d’aquest històric enclavament palmesà. Segons l’Ajuntament, la completa rehabilitació del Baluard es desenvolupa en sis fases, de les quals les obertes fins ara corresponen a la zona de la muralla que mira cap al Llevant, l’espai corresponent a la muralla que dóna al mar, i la part transitable del complex.

  • La UNESCO insta el Govern a que es pronuncie sobre les repercussions dels sondejos sobre el patrimoni. Eivissa. 17/02/2014 UH

Durant la trobada entre la delegació pitiüsa que va viatjar fins a París després de mantenir una reunió amb la directora adjunta del Centre de Patrimoni Mundial de la UNESCO, Mechtild Rössler, l’encarregada del programa de Patrimoni Mundial Marí, Fanny Douvere, i Kerstin Manz, responsable d’Europa de l’Oest al Centre de Patrimoni Mundial, les responsables de la UNESCO van informar a la delegació d’Eivissa i Formentera que el 28 de gener passat van sol · licitar al Govern central un «informe mediambiental i específic» referent a la conseqüències que poden temptar els plans de recerca d’hidrocarburs al golf de València, promoguts per Cairn Energy, segons va informar ahir el president del Consell d’Eivissa, Vicent Serra. Tot i això, des de la UNESCO estan a l’espera de rebre resposta: «El que sí que ens han dit és que si aquest informe no arribés o fora deficient i en el cas que el Govern vulgui emetre un informe d’impacte ambiental positiu, ells podrien arribar a advertir o paralitzar les prospeccions fins que es reuneixi el Comitè de Patrimoni Mundial, que ho fa de forma anual », va explicar Serra.

  • Cort iniciarà dilluns la retirada d’escombraries dels molins del Jonquet. Palma. 12/02/2014 UH

Mitjançant execució subsidiària, l’Ajuntament de Palma va anunciar ahir que dilluns que ve s’iniciarà els treballs de retirada d’escombraries i possible desenrunament en els molins del Jonquet, actuació que estarà acompanyada d’una inspecció per comprovar la solidesa dels edificis i la col·locació de nous tancaments per evitar que segueixin sent abocadors.

  • L’Ajuntament exigirà que es retorni al cementiri l’escultura original de Llimona. Sóller. 07/02/2014 UH

L’Ajuntament de Sóller demanarà explicacions al propietari de l’escultura protegida de Josep Llimona del cementiri de Sóller sobre la realització d’una còpia de l’obra en un taller de Pollença, ja que l’Ajuntament només tenia constància que seria «restaurada». Així ho va afirmar ahir l’alcalde, Carles Simarro (PP), després de conèixer per la premsa que l’obra d’art s’estava «duplicant» sense el seu coneixement en un magatzem de l’illa, fet denunciat pel col·lectiu Albaina.

  • L’escultura de Llimona del cementiri de Sóller està sent copiada en un taller. Sóller. 06/02/2014 UH

El col·lectiu Albaina arran de l’aparició d’una fotografia realitzada en el que sembla un taller o magatzem de marbre, en el qual es pot observar el conjunt escultòric denominat La Pietat, obra de l’artista català Josep Llimona inclosa en el Catàleg de Patrimoni de Sóller , al costat d’una còpia inacabada de la mateixa obra. Demana una explicació tant al propietari del conjunt escultòric com a l’Ajuntament per l’omissió, al seu parer greu, de no informar que s’està fent una còpia i no una restauració. A més, el col · lectiu denuncia la passivitat i inacció municipal pel que fa a la protecció i el control del patrimoni. Finalment, reitera la demanda del retorn de l’escultura al cementiri de Sóller, afegint que en qualsevol cas ha de ser l’original.

  • El gran repte d’integrar la història en un hotel deluxe. Eivissa. 06/02/2014 UH

Dos anys després de començar les obres per transformar el Castell d’Eivissa en un parador nacional, al març de 2009, els treballs van deixar al descobert importants restes arqueològiques. Entre aquests, destaca una antiga ciutat fenícia de finals del segle VII i principis del segle VI aC, un temple romà situat en el temps entre finals del segle I aC i I d.C. i una torre islàmica.

Fins al moment no s’ha trobat una proposta de museïtzació que sigui aprovada per totes les parts ja que també pot crear problemes la construcció del pàrquing just al peu de les muralles renaixentistes de Dalt Vila.

Davant aquesta situació, el Consell ha demanat a la UNESCO que enviï a un dels seus experts per sumar-se a l’equip tècnic.

  • Sant Llorenç, un segle entre costures. Sant Llorenç. 05/02/2014 UH

La indústria dels brodats va ser molt important a Sant Llorenç. Aquest any es compleix el 90 aniversari de la fundació del primer taller de brodats al municipi. L’Ajuntament vol reconèixer l’activitat generada al voltant dels brodats i retre homenatge a la tasca de les dones llorencines. Per això aprovarà en ple matí la declaració institucional del 2014 ‘Any dels Brodats’, amb la qual es vol donar a conèixer la transcendència de la indústria dels brodats i el seu important paper en la història social, econòmica i cultural del municipi. La indústria dels brodats estar en plena vigència fins a finals del segle XX encara que, de manera minoritària sobreviure fins al segle actual. El poble reconeixerà aquesta important tasca.

  • Santueri desperta de la seva letargia i obrirà el proper cap de setmana amb tot el seu esplendor. Felanitx. 02/02/2014 UH

Amb una altitud de 423 metres el puig de Santueri, a Felanitx, alberga en el seu cim una de les joies medievals de Mallorca. Construït durant la dominació àrab de l’illa se li considera el seu últim reducte durant la conquesta de Jaume I. Ara després de romandre més de deu anys tancat al públic i amb seriosos problemes d’enfonsament seus propietaris l’han restaurat i es preveu, si els tràmits administratius segueixen el seu curs, que el pròxim cap de setmana pugui obrir les portes de nou als visitants.

  • Tot a punt per a l’obertura de l’ambiciós museu de Mossèn Alcover. Manacor. 01/02/2014 UH

Han passat 9 anys des de la presentació del projecte museogràfic de la Institució Pública Antoni Maria Alcover de Manacor. Obre les portes després de cinc anys d’intervencions a Can Socorrat, un casal del segle XIX que ha recuperat tota la seva esplendor amb una inversió de 1,8 milions d’euros. Per la realització de les obres es va comptar amb l’ajuda de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), de la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern, amb la qual l’Ajuntament de Manacor va signar el 2006 un conveni.

  • El tren de Sóller, un negoci turístic. Sóller. 31/01/2014 UH

Una de les estampes més conegudes pels turistes de Mallorca és la que proporciona el tren de Sóller en el seu recorregut per la Serra de Tramuntana. Empresa centenària per a la qual sembla no passar el temps. No obstant, el Ferrocarril de Sóller ha sabut adaptar-se als nous temps, canviant radicalment el seu concepte de negoci, passant de ser una empresa de transports a una atracció turística. Aquest monument rodant, considerat pels viatgers com el setè més atractiu d’Espanya, mou ​​actualment més d’un milió i mig de turistes a l’any entre el tren i el tramvia, amb un volum aproximat de negoci de 9.000.000 d’euros.

  • El Museu Barrau de Santa Eulària ja coneix la seva ubicació. Eivissa. 28/01/2014 UH

El museu en honor al pintor Laureano Barrau (Barcelona, 1863 – Eivissa, 1957) ja coneix quin serà la seva ubicació definitiva a Santa Eulària. Serà a la seu històrica del Sindicat Agrícola del municipi, situat al passeig de l’Alamera de la Vila des Riu. Segons va informar ahir el consistori mitjançant un comunicat, els treballs d’intervenció d’aquest edifici construït el 1928 tenen un pressupost de 50.000 euros i tindran una durada aproximada de dos mesos.

  • La iniciativa privada s’interessa per la candidatura de Palma a la UNESCO. Palma de Mallorca. 24/01/2014 UH

La iniciativa privada s’ha interessat a col · laborar en la candidatura que Palma presentarà per optar a ser declarada Patrimoni de la Humanitat. Així ho va comunicar ahir el tinent d’alcalde de Cultura, Fernando Gilet, que mantindrà trobades amb els empresaris; l’objectiu és que la col·laboració públic-privada permeti rehabilitar el patrimoni del casc històric.

  • Un informe determina que el recinte i les muralles de Sant Salvador d’Artà són propietat pública. Artà. 23/01/2014 UH

Un informe elaborat per Antoni Picazo, historiador de la Universitat dels Illes Balears, determina, en base a una exhaustiva documentació, que el recinte i les muralles de Sant Salvador serien de propietat pública. Ara l’Ajuntament d’Artà ha posat en marxa tota la tramitació necessària per registrar el domini municipal de manera que quedi constància escrita d’aquesta titularitat pública

  • Els ‘pregoners’ de Sóller demanen que l’escultura de Josep Llimona sigui retornada al cementiri. Sóller. 22/01/2014 UH

Gairebé un any després de la retirada del conjunt escultòric denominat La Pietat, obra de l’artista català Josep Llimona, del cementiri de Sóller per a la seva restauració, els pregoners demanen a l’Ajuntament la devolució de l’obra al seu lloc original. després de la seva retirada l’Ajuntament desconeix el parador actual.

  • El Far de ses Coves Blanques recupera la seva cúpula original. Sant Antoni de Portmany. 21/01/2014 UH

L’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany va dur a terme ahir la instal·lació de la cúpula i el cupulí del Far de ses Coves Blanques, el cost dels treballs ha rondat els 3.000 euros. Es tracta de dos elements originals de l’edifici i que han estat restaurats pel consistori. Els serveis tècnics de les regidories de Cultura i de Medi Ambient van localitzar els dos elements en un galliner. La regidora va destacar que des que funciona com a espai cultural, té una gran afluència de públic.

  • ARCA creu que «hi ha molt per fer» perquè Palma sigui Patrimoni de la Humanitat. Palma de Mallorca. 21/01/2014 UH

L’Associació per a la Revitalització de Centres Antics (ARCA) ha mostrat la seva disposició a treballar perquè Palma sigui candidata a ciutat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i adverteix que són necessàries polítiques actives i serioses a favor del patrimoni. Com la conservar l’autenticitat del centre històric, obligar la propietaris d’edificis catalogats a la seva conservació …

  • Nuredduna, més bella que una deessa. Palma. 18/01/2014 UH

A l’esplanada de Can Pere Antoni, podran admirar la majestuositat de l’escultura de Nuredduna. Va arribar a aquest emplaçament en 1992, 17 anys després de la seva finalització. En principi es va pensar en una rotonda al carrer 31 de desembre, però quan l’hi van proposar a Remígia Caubet (autora de l’obra) no li va agradar. Com a model per a l’escultura va prendre la seva filla.

  • L’Escolania de Lluc oferirà dos concerts a Sant Josep i Santa Eulària. Eivissa. 17/01/2014 UH

Les veus de la prestigiosa Escolania de Lluc podran sentir-se la setmana que ve a Eivissa en sengles concerts que se celebraran a les esglésies de Sant Josep i del Puig de Missa de Santa Eulària, en els quals podrà escoltar l’ancestral Cant de la Sibil·la a una de les seves versions més genuïnes. L’Escolania de Lluc, els integrants reben el nom de blauets pel color de la seva vestimenta, està formada per una trentena de veus, 16 nenes i 14 nens des del passat setembre.

  • El Museu Marítim s’ubicarà a l’antiga seu de l’Autoritat Portuària. Palma de Mallorca. 11/01/2014 UH

L’Autoritat Portuària de Balears (APB) ha reconsiderat la seva intenció d’ubicar a l’antiga seu de l’entitat un hotel de luxe, i aposta ara perquè sigui reconvertit en el futur Museu Marítim de Mallorca. No desisteix, però, de la seva intenció que al Moll Vell hi hagi un hotel, i proposa com a alternativa per ubicar al solar on estava en el seu dia l’antic economat.

  • GEN Eivissa demana es conservin els camps de síquies de cultiu de Puig d’en Valls. Eivissa. 08/01/2014 UH

El GEN-GOB Eivissa ha demanat al Consell insular que conservi in situ el camp de síquies de cultiu descobert a Puig d’en Valls, ja que considera que es tracta d’una mostra monumental. Fins ara, els tècnics del Consell d’Eivissa sempre han argumentat que l’illa està plena d’elements d’aquest tipus, però la realitat és que fins ara mai s’ha protegit cap d’elles.

Aquest camp de Puig d’en Valls, convenientment museïtzat i dotat amb panells explicatius, representaria una magnífica lliçó d’història i una plataforma de coneixement privilegiada per a tothom, insisteix en una nota el GEN-GOB Eivissa.

  • Cort necessita 5,5 milions per acabar la recuperació de Baluard del Príncep. Palma. 05/01/2014 UH

El Baluard del Príncep va obrir les seves portes al públic el passat mes d’octubre. Els ciutadans ja poden gaudir de la part transitable de la muralla i de la rehabilitació dels llenços que donen a Llevant i al mar. Falten la recuperació de la fossa, la urbanització dels carrers Bala Roja i Bastió del Príncep i la recuperació de la muralla interior, així com la construcció d’un centre d’interpretació. Es calcula que per completar aquests treballs són necessaris uns 5,5 milions d’euros; una quantitat que el consistori no pot assumir en solitari, de manera que seguiran demanant ajuda a Madrid.

  • La Parròquia inventaria la seva extensa col·lecció d’indumentària litúrgica. Sóller. 05/01/2014 UH

L’església parroquial de Sant Bartomeu conserva gran quantitat de vestuari litúrgic i peces auxiliars de la indumentària que durant segles han utilitzat els sacerdots per a les celebracions, simplificat a partir del Concili Vaticà II. Ara, els responsables parroquials les han inventariat per conèixer exactament la composició d’aquest llegat cultural. Experts en indumentària antiga i especialistes en conservació del patrimoni treballen per netejar a fons, ordenar, inventariar i guardar en condicions adequades i de màxima seguretat aquest material.

  • Es Baluard va tenir 418.000 visitants l’any passat, un 5,6% més que el 2012. Palma de Mallorca. 03/01/2014 UH

El Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, Es Baluard, va tenir l’any passat 418.823 visites, el que representa un 5,6% més que el 2012 i eleva a 3,4 milions el nombre de visitants que ha rebut des que va obrir a 2004.

Es Baluard va programar el 2013 sis exposicions temporals i oferir als visitants mostres de la seva col·lecció permanent, així com nombroses activitats culturals i pedagògiques.

  • 5 anys de la Colla de Gegants de Santa Maria 30/04/2012 UH

Per a celebrar el cinquè aniversari de la Colla de Gegants de Santa Maria organitzaren una exposició anomenada Gegants i Bestiari Popular amb totes les peces del bestiari mallorquí fet per Kake Porta. La mostra va tenir lloc a Can Sanxo i s’inaugurà amb una festa on acudiren un nombre molt importants de geganters.

  • Jornada de portes obertes del Museu des Baluard de Palma 30/04/2012 UH

Coincidint amb la Festa del Treballador dia 1 de maig el Museu d’Art Modern i Contemporani es Baluard celebrarà una jornada de portes obertes per a tots els públics. Actualment acull les exposicions Realitats/ Ficcions (fins el 2 de novembre) i Esther Ferrer. En quatre moviments (fins el 3 de juny).

  • Cadena humana per a protestar contra l’hotel que es vol construir a sa Ràpita 30/04/2012 UH

Unes 15 persones, segons l’organització, protagonitzaren una cadena humana des de la Ràpita fins al Trenc per a protestar contra un hotel proper que és previst construir. El manifest va ser llegit per l’editor Francesc Moll i es declarà en contra de l’urbanisme a la carta. Un incident que es produí va ser una asseguda a la carretera contra les multes als cotxes que posava la policia local

  • Dos-cents anys d’independència del municipi de Búger 29/04/2012 UH

El petit municipi de Búger celebra els dos-cents anys de la primera independència gràcies a la Constitució de Cadis de 1812 que permetia constituir ajuntament de més de mil habitants. Ja hi havia hagut un primer intent de separar-se de Campanet al segle XVI però la segregació no es consolidà fins el 1823 (tot i que l’eclesiàstica no arribà fins 1913). Aquests dies s’han celebrat les V Jornades d’Estudis Locals sobre el tema.

  • Una biòloga de la UIB participa a un congrés internacional sobre  el Sant Sudari 30/04/2012 UH

La biòloga i investigadora de la UIB Marzia Boi participarà al congrés internacional que se celebrarà a València sobre el Sant Sudari. Unes quatre-centes persones participaran a la trobada. Entre elles hi ha persones de diferents religions i de diferents universitats.

  • Recorregut literari i vital per la Palma de Bartomeu Fiol 30/04/2012 UH

Una ruta per la Palma literària i vital de l’escriptor recentment difunt Bartomeu Fiol va tenir lloc organitzada per la Casa Museu Llorenç Villalonga. L’itinerari va ser guiat per Sebatià Bennàssar i visitaren llocs com la casa de Fiol al Born, Can Alcover o la plaça de Cort.

  • Inauguració oficial de la casa de Jorn Utzon a Portopreto 29/04/2012 UH

Can Lis, la casa que l’arquitecte danès Jorn Utzon projecte ha Portocristo, ha estat inaugurada oficialment com espai de creació i reflexió després que ho rehabilités la Fundació Jorn Utzon. A l’acte acudiren el president de la fundació, el batle de Santanyí el vicepresident del Consell de Mallorca i el príncep consort de Dinamarca.

  • Gadma es compromet a tenir cura del torrent d’Almadrá 29/04/2012 UH

El grup de defensa de la natura Gadma s’ha compromès a tenir cura i netejar regularment el torrent d’Almadrà pel seu pas per Lloseta. La decisió sorgeix, segons l’entitat, per l’estat d’abandonament que tenen les institucions aquest curs d’aigua.

  • Jornades d’Estudis Locals a Montuïri 28/04/2012. UH

La vila de Montuïri celebra aquest cap de setmana les segones jornades d’estudis locals centrades en el patrimoni i les festes. Els cossiers seran un dels temes més tractats, però també el patrimoni agrícola dels anys 50 o el carnaval. Ho completarà també un recorregut pel casc històric de la vila.

  • Reobertura del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa 28/04/2012. UH

El Museu d’Art Contemporani d’Eivissa (MACE) torna a obrir les portes després de 5 anys de romandre tancat. La reforma ha costat uns 4 milions d’euros i a la inauguració assistiren diverses autoritats. Les mostres principals que actualment exposa són de Barceló i Flanagan.

  • Presentació d’un llibre de Maria Barceló sobre la història de Palma 28/04/2012. UH.

Maria Barceló presentà a la seu de la Societat Arqueològica Lul·liana el llibre El raval del mar de la ciutat de Mallorca (segles XII-XV). L’autora estudia al volum els canvis que patí la ciutat mitjançant els barris i les murades.

  • Esmena als pressupostos de l’Estat sobre el Call Jueu de Palma. 28/04/2012. UH

El PSM-IV-ExM va presentar una esmena als pressupostos de l’Estat mitjançant el diputat per València Joan Baldoví (Compromís) per la creació d’un Centre d’Interpretació del Call Jueu. La partida constaria de 75.000 euros i, segons els promotors, amb la possibilitat d’atreure uns 50.000 turistes a l’any i crear llocs de feina.

  • Es desmunta una capelleta al carrer del Miracle segons ARCA 27/04/2012. UH

L’entitat en defensa del patrimoni ARCA ha denunciat que es va procedir a desmuntar una capelleta al carrer del Miracle. L’element representava el Crist de Santa Eulàlia parlant amb un confessor i era fet de rajoles. Actualment només roman el marc que resguardava la capelleta.

  • Una exposició de Joan Miró arribarà a Washington 27/04/2012 UH.

L’exposició “The Ladder of Escape” de Joan Miró serà mostrada a la National Gallery de Washington del 6 de maig al 12 d’agost després de passar per altres ciutats com Barcelona o Londres. L’exposició és una repassa per les etapes més destacades de l’artista català. L’Institut Ramon Llull ha organitzat una sèrie d’activitats complementàries a la mostra.

  • L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears segueix amb les seves reivindicacions. 27/04/2012. UH

Les reivindicacions de l’Orquestra Simfònica de els Illes Balears continuen amb una carta a la reina Sofia i la protesta al plenari de Cort. Per altra banda s’ha denunciat que els músics no han cobrat les nòmines de març i abril. En els darrers temps s’ha planatejat un pla de viabilitat per a permetre la continuïtat de la entitat.

  • L’Ajuntament de sa Pobla tanca el Museu de la Jugueta 26/04/2012. UH.

El Museu de la Jugueta tanca de manera provisional després que l’Ajuntament de sa Pobla després que retirés l’exposició permanent. Sembla que no hi ha entesa entre la institució i el propietari i s’espera tornar a obrir després de l’estiu. També es planteja redactar un projecte museístic i portar més exposicions temporals.

  • Debat sobre si s’ha de crear un centre d’interpretació de rondalles a Artà 26/04/2012 UH

El plenari municipal de l’Ajuntament d’Artà es pronuncià a favor d’una moció presentada per Convergència per les Illes  sobre la creació d’un centre d’interpretació de les rondalles mallorquines i del sector artesà del municipi. Tots els partits hi votaren a favor menys la Unió d’Independents d’Artà que defensà el perill d’una inversió tan important.  Fet pel qual es trencà a la votació l’equip de govern municipal.

  • La restauració de ses Païsses aporta noves dades sobre el vilatge 26/04/2012 UH

La restauració del vilatge prehistòric de ses Païsses (Artà) ha aportat noves dades sobre la vida dels seus habitants. El projecte de rehabilitació s’ha portat a terme mitjançant fotografies antigues que han tret noves hipòtesi en algunes estructures ja estudiades. Les troballes materials més importants s’han trobat a l’habitació 11 i la Sala Hipòstila.

  • Segons Luis Ignacio Ramallo la Seu podria ser reconeguda per la UNESCO 26/04/2012 UH

El president mallorquí de la Comissió Nacional de Cooperació Luis Ignacio Ramallo que la Seu per a les seves característiques podria aspirar a una declaració de patrimoni de la humanitat per part de la UNESCO. La visita coincideix amb el Dia Internacional del Jazz  i la celebració que la Serra i la Sibil·la fossin reconegudes com a patrimoni de la humanitat.

  • Acord per instal·lar una barana al castell de Capdepera 26/04/2012 UH

El Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Capdepera han arribat a una solució per a una barana que s’hauria d’instal·lar al castell. La principal condició era que no afectés negativament a l’element patrimonial ni al seu entorn. Per això ara es buscarà el material adequat.

  • La finca de Son Real enfronta la Conselleria de Medi Ambient i l’ajuntament 26/04/2012 UH

L’Ajuntament de Santa Margalida ha manifestat que si no se soluciona la qüestió de la finca de Son Real retirarà les barreres que no deixen entrar. Després que la Fundació Balears Sostenible de la Conselleria de Medi Ambient de els Illes Balears tanqués el centre d’interpretació i acomiadés al personal.

  • El Consell de Mallorca no legalitza la barana del castell de Capdepera 25/04/2012. UH

La barana d’acer inoxidable que ha instal·lat recentment l’ajuntament al castell de Capdepera no rebrà el vist-i-plau del Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca. El consistori es mostrà molest per la decisió i manifestaren que no la compartien.

Presentà a Pollença d’un llibre sobre la memòria històrica 25/04/2012 UH

Amb el títol Les Fosses de la Repressió a càrrec de Maria Antònia Oliver  i Manel Suárez

  • Rehabilitació i promoció del molí d’en Carreres 24/04/2012 UH

Els regidors del PSOE de l’Ajuntament de Palma visitaren el Molí d’en Carreres que forma part del sistema hidràulic de laFont de la Vila. El motiu és presentar una propera iniciativa al plenari per a rehabilitar i promocionar aquest element de patrimoni etnològic.

  • El Govern i el Consell cerquen esponsors per a l’Orquestra Simfònica 24/03/2012 UH

Les institucions implicades en el manteniment de l’Orquestra Sifònica de les Illes  Balears porten a terme diverses reunions per a solucionar la qüestió de l’entitat. Una possible sortida és que promotors privats hi posin fons perquè l’orquestra pugui continuar. Un exemple ja estat l’oferiment de Josep Egger.

  • Diada de Sant Jordi a Palma i a la Part Forana 24/03/2012 UH

La Diada de Sant Jordi de 2012 va servir per a reivindicar la llengua catalana. També serà recordada per l’alt nombre de venda de llibres malgrat la crisi econòmica.  La participació de la població va ser important tant a Palma com a la Part Forana

  • Els jardins de Sant Domingo de la Calzada segueixen abandonats. 21/04/2012. UH.

Els Jardins de Sant Domingo de la Calzada situades al passeig Marítim de Palma segueixen en un estat d’abandó. Aquest parc va ser construït per l’arquitecte Gabriel Roca i després traspassat a la Junta de Ports. Aquesta va passar el manteniment a l’Ajuntament de Palma.

  • Els diputats de les illes Balears a les Corts de Cadis de 1812. 20/04/2012. UH

El professor de la UAB Lluís Roure presentà un llibre sobre els diputats de les illes Balears a les Corts de Cadis. L’acte tengué lloc al Parlament de les Illes Balears, amb la presència de nombroses autoritats. Cinc diputats participaren a la redacció de la Constitució de 1812 i destaca el paper del bisbe Bernat Nadal.

  • Carme Riera és acceptada com a membre de la Real Academia de la Lengua. 20/04/2012. UH

L’escriptora mallorquina Carme Riera  estat triada per ocupar el seient “n” de la Real Acamemia de la Lengua en coaptació entre els acadèmics. La majoria dels escriptors s’han felicitat per la notícia destaquen la vessant catalana de l’escriptora i el paper que pot jugar a favor de la pluralitat lingüístics.

  • Segueix la polèmica sobre l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. 20/04/2012. UH

L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears segueix les seves protestes contra la retallada del pressupost per part de les institucions. La manera de fer-ho és un concert a la Plaça Major de Palma. Per la seva banda el PP refusa la proposta del PSM-IV-ExM per aconseguir la viabilitat de la Simfònica.

  • Article del pare Llompart sobre la festa de l’Àngel. 19/04/2012. UH

El pare Gabriel Llompart repassa l’origen de la festa de l’Àngel, la vinculació amb alguns gremis fins a ser el patró de la Ciutat i el Regne. Després també parla de la derivada amb els pancaritats. Una tradició procedent de la Catalunya vella.

  • Història del far de la Riba. 19/04/2012. UH

El far o la farola de la Riba, ara en desús, continua essent un dels emblemes del port de Palma. Va ser construït el 1908 i tallà el famós passeig de la Riba que arribava des del Born fins al moll.  La construcció dels nous dics va suposar la fi de l’activitat d’aquesta construcció circular.

  • Proposa per a assegurar un pla de viabilitat per la Simfònica. 19/04/2012. UH

La coalició a l’Ajuntament de Palma PSM-IV-ExM ha presentat una pla de viabilitat per aconseguir que l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i mantenint tots els llocs de feina. També afirmen que actualment el pressupost és insuficient i que no garanteix la continuïtat.

  • Possible restauració del bastió de Santa Maria d’Alcúdia. 19/04/2012. UH

Els responsables de l’àrea de Cultura del Consell de Mallorca visitaren a Alcúdia per a conèixer la situació del batí de Santa Maria. Aquesta edificació va patir filtracions d’aigua que provocaren diversos desperfectes. Sembla que aviat es redactarà un projecte de rehabilitació.

  • Concurs per a triar el director des Baluard. 18/04/2012. UH.

La Fundació del Museu d’Art Modern i Contemporani es Baluard ha obert el procés per a triar un director pel museu. Les bases es poden consultar al Bolletí Oficial de les Illes Balears.

  • El mural mironià ja és a l’estació de Sóller. 18/04/2012. UH

El mural basat en el gravat de Joan Miró La Maja Negra ja es troba instal·lat a l’estació de ferrocarril de Sóller. L’autor del mural és Joan Gardy Artigues fill d’un ceramista que treballà amb Miró. El motiu de l’obra és el centenari del tren de Sóller.

  • Història del grup escolar Jaume I de Palma. 18/04/2012. UH
El grup escolar Jaume I va ser construïr entre 1931 i 1935 sota la direcció de l’arquiecte Guillem Forteza. L’estil racionalista va suposar una novetat respecte altres corrents més conservadors. La construcció sota la II República provava d’acabar amb l’analfabetisme existent.
  • Antoni Vallespir és el nou prior del santuari de Lluc. 18/04/2012. UH

Antoni Vallespir substituí Jaume Reynés com a prior del santuari de Lluc. La cerimònia es portà a terme a la basílica mariana. Reynés portava onze anys al capdavant de la comunitat i ara es dedicarà a l’administració de la Congregació dels Sagrat Cor.

  • Foment del Turisme participarà al 300 aniversari de Ginebró Serra. 18/04/2012. UH

La junta directiva del Foment del Turisme ha decidit donar suport als tres-cents aniversari del naixement de Ginebró Serra. Així ho comunicació Eduardo Gamero al president de la fundació que promou la commemoració Tummy Bestard.

  • Es Baluard aprova les bases per a triar director. 18/04/2012. EM

La Comissió Executiva de la Fundació Es Baluard ha aprovat les bases per a triar el director de la institució. L’actual composició ha revisat algunes qüestions de les bases aprovades a la passada legislatura. Les novetats no se sabran fins a la publicació al BOIB.

  • Cicle de conferències sobre el paper de la dona a la història loca. 17/04/2012. UH

La catedràtica d’Història Medieval de la UIB Maria Barceló coordina un cicle sobre el paper de la dona de la història local al Caixafòrum de Palma. La primera ponència és de Jaume Sastre Moll sobre la introducció de les ordes femenines a Mallorca durant l’època medieval.

  • Un mecenes podria assegurar la continuïtat de la Simfònica. 17/04/2012. UH

L’empresari, mecenes i president de l’Associació Austríaca d’Amics de Mallorca Josep Egger ha anunciat que ajudarà a l’Orquestra Simfònica de els Illes Balears si les institucions li donen suport. Egger ha organitzat recentment un concert amb la Simfònica i solistes suïsos.

  • L’Ajuntament de Santa Margalida demana cogestionar Son Real. 17/04/2012. UH

El batle de Santa Margalida Miquel Cifre ha demanat al president del Govern José Ramón Bauzà que l’ajuntament pugui participar a la gestió de la finca de Son Real. El batle ha manifestat la preocupació perquè la finca i el centre d’interpretació es troben tancats i no reben visites de turistes.

  • Mor el corb protagonista de les festes de Mancor. 17/04/2012. UH

El corb Rasputín que representava el passatge del pa en el desert a les festes de Sant Antoni de Mancor ha mort. L’animal era present a la celebració des de 1981 i va ser capturat quan era una cria al puig de Sant Nofre. Algunes associacions d’animals han denunciat aquesta pràctica. El corb ja té una substituta femella.

  • Acte central de 100 aniversari del Ferrocarril de Sóller. 17/04/2012. UH

L’acte central de la commemoració dels cent anys del tren de Sóller va ser tot un èxit. Les autoritats viatjaren en el ferrocarril des de Palma tal i com havien fet ja també els governants l’any 1912. El president del Govern de les Illes Balears descobrí el mural mironià a l’estació de la ciutat de la Vall.

  • Celebració de la Pasqua ortodoxa a Palma. 16/04/2012. UH.

Els ortodoxos residents a Palma i a Mallorca pogueren gaudir de la seva Pasqua celebrada a l’església de la Nativitat (antiga Santa Catalina de Sena). L’ofici fou presidit per l’arximadrita Makary i es feu pel ritu bizantí.

  • La pluja obligà a suspendre el Diumenge de l’Àngel. 16/04/2012. UH

El pancaritat de la ciutat de Palma, el Diumenge de l’Àngel, no es pogué celebrar a causa del mal temps. La Federació d’Associacions de Veïns de Palma ho tenia tot preparat però finalment no va poder ser. Es decidí que se celebraria arreu de la ciutat en diumenges successius.

  • Festa sij a un temple de Palma. 16/04/2012. UH

La comunit sij que resideix a Mallorca celebrà una festa al temple en honor a Dia Bedaj per a celebrar l’aniversari d’aquesta confessió. Després de la celebració els participants pogueren gaudir de diversos plats tradicionals.

  • Els darrers pancaritats marcats per la pluja i la polèmica. 16/04/2012. UH.

L’aigua també caigué en els darrers pancaritats que se celebraren a Inca, Porreres i Llucmajor entre d’altres llocs. La polèmica arribà al puig de Santa Magdalena d’Inca per les protestes contra la polítigua lingüístiques del president José Ramón Bauzà.

  • Homenatge a les víctimes del Franquisme a Son Coletes (Manacor). 16/04/2012. UH

Les víctimes de la repressió franquista varen ser homenatjades al cementeri de Son Coletes de Manacor (antic lloc d’afusellament). Hi participaren diferents familiars de les persones assassinades, es deixaren, flors, sonà música i es llegiren problemes. També es sol·licità que s’instal·lés un museu commemoratiu.

  • Presentació d’un llibre sobre la presó de Can Mir a Algaida. 16/04/2012. UH

Manuel Suárez presentà el llibre La presó de Can Mir davant un centenar de persones a l’acte. També intervingueren el batle del municipi Francesc Miralles i el senador Francesc Antich. L’autor recordà els assassinats i penalitats que patiren els presos.

  • Acaben els actes commemoratius del centenari del ferrocarril de Sóller. 16/04/2012. UH.

Aquests dies han acabat els actes per a celebrar el 100 anys del tren de  Sóller. Entre d’altres activitats es descobrí un mural basat en una obra de Miró, es presentà un llibre sobre el ferrocarril i els Aires Sollerics hi posaren el ball de bot Hi assistiren diverses autoritats i representants de l’empresa.

  • Els veïns de Biniaraix voten per la proposta municipal per a rehabilitar el casal. 16/04/2012. UH

En una reunió tensa entre l’Ajuntament de Sóller i els veïns de Biniaraix aquests decidiren acceptar la proposta municipal de donar el casal a una empresa perquè el reformi a canvi d’una explotació per a 35 anys. El batle explicà que era l’única manera de conservar la titularitat de l’edifici.

  • La cova de Son Torrella va ser un lloc de culte d’època calcolítica. 16/04/2012. UH

Els arqueòlegs Jaume Deyà i Josep Ensenyat han presentat a les darreres jornades d’arqueologia els resultats de l’excavació a la cova de Son Torrella. Segons sembla fou un lloc de celebracions rituals un 2.500 anys abans de Crist. El jaciment ja havia estat excavat als anys 50 per Bartomeu Ensenyat i el pare Veny.

  • Entitats i partits celebren l’aniversari de la II República. 15/04/2012. UH.

Diversos partits polítics i entitats ciutadanes participaren el actes per a recordar l’aniversari de la proclamació de la Segona República. Agrupacions republicanes, PSM, IV i PSIB celebraren diverses activitats al centre de Palma.

  • Sóller s’implica en la celebració dels 100 anys del tren. 15/04/2012. UH

L’acte central de la festa de celebració del centenari del ferrocarril de Sóller comptà amb la participació d’un nombre molt important de sollerics. Entre les activitats organitzades foren un homenatge als jubilats, una entrega de premis i un refresc. També hi hagueren diverses actuacions musicals.

  • Record per les víctimes del franquisme a Porreres. 15/04/2012. UH

Al Racó de la Memòria del cementeri de Porreres tengué lloc un homenatge als morts i represaliats pel franquisme. Hi intervingué l’historiador montuirer Guillem Mas. Es reivindicaren els valors republicans i es llegiren els noms de les víctimes.

  • Visita a la vil·la romana de la font dels Molins. 15/04/2012. UH

La recent descoberta d’una vil·la romana a la font dels Molins (Son Servera) durant les obres de la variant ha aixecat força expectació. Per això s’han organitzat visites i conferències sobre la troballa que ha estat molt ben acollida pels veïns.

  • L’excavació arqueològica ha endarrerit les obres de l’edifici de l’Arxiu del Regne. 15/04/2012. UH

Les obres de l’edifici de l’Arxiu del Regne de Mallorca s’han reprès amb bon ritme després que s’endarrerissin per les troballes arqueològiques als fonaments. El cap d’infraestructures del ministeri preveu acabar la reforma l’estiu de 2013. Al pati s’hi podran celebrar actes culturals i exposicions a una sala preparada per les mostres.

  • Els partits d’esquerra commemoren l’aniversari de la II República. 14/04/2012. UH.

Els partits d’esquerra mallorquins celebraran per separat la commemoració del 81è aniversari de la Segona República Espanyola. Les formacions polítiques són el PSIB, Iniciativa-Verds i el PSM. L’any passat també ho feren per separat.

  • Presentació d’un llibre sobre el darrer batle republicà de Porreres 13/04/2012 UH

L’historiador porrerenc Bartomeu Garí presenta el llibre «Climent Garau Juan (1897-1936) Entre el pinzell i la vara» sobre el darrer batle republicà del poble de Porreres. El text fa un recorregut per tots els aspectes vital de Climent Garau que morí afusellat, als altres assassinats porrerencs i els familiars del batle. El llibre sorgí arran de la proclamació com a fill il·lustre

  • Multa de 60.000 per emprar un detector de metalls a Son Corró 13/04/2012 UH

El Consell de Mallorca ha multat un ciutadà estranger amb 60.101 euros per la utilització de detector de metalls al jaciment arqueològic de Son Corró (Costitx). La Guàrdia Civil va descobrir el sancionat amb un aparell d’altra precisió. Tot i les al·legacions que presentà la institució manté la multa segons la Llei de Patrimoni. 

  • El preu d’instal·lar el Museu de Mallorca al Centre Cultural de Sa Nostra. 13/04/2012. EM

La cessió del centre cultural de Sa Nostra al carrer de la Concepció de Palma al Museu de Mallorca tendrà un cost de 143.000 euros. El Govern de les Illes Balears pagarà la quantitat en concepte del 75% de les despeses. La partida inclou el subministrament d’aigua, l’IBI i assegurances.

  • Especial del centenari del Ferrocarril de Sóller.12/04/2012. UH.

El diari dedica un especial als 100 anys del tren de Sóller. S’hi publiquen els actes commemoratius, la història de la construcció i el servei de ferrocarril i una entrevista amb el president de l’empresa Óscar Mayol.

  • El pancaritat del Cocó a Lloseta. 12/04/2012. UH

Lloseta celebrà el pancaritat del Cocó la quarta festa de Pasqua. La Mare de Déu es portà fins a l’ermita de Son Ramon on se celebrà una missa. Tot el dia hi hagué acitviats, ball de bot, ofrena flora i fins i tot mostra eqüestre.

  • Protestes de la Banda de Música de Llucmajor per les retallades 09/04/2012 UH

La Banda de Música de Llucmajor llegí un manifest contra la retallada que ha aprovat l’ajuntament de la ciutat pel que fa a subvencions de les activitats culturals. El parlament es llegí abans del tradicional concert del dia de Pasqua en què es recordà que l’entitat musical compta amb 174 anys i que l’escola de música una quarantena.

  • Augmenten els visites al museu del santuari de Lluc 09/04/2012 UH

Els visitants al museu del Santuari de Lluc s’han incrementat per dau en el darrer en els darrers temps i s’espera que en un període curt es converteixi en el museu més visitat de Mallorca. Per altra banda les pernoctacions a la zona d’acampada del santuari han disminuït des de que es fa pagar una taxa.

  • Nova etapa al santuari de Lluc 10/04/2012 UH

El santuari de Lluc ha canviat de prior. Jaume Reynés deixa el càrrec i l’assumeix Antoni Vallespir. En aquest moment el santuari passa moments difícils pel que fa a vocacions i la crisi econòmica també colpeja la institució. La majoria del personal és laic, només hi resten 7 capellans, i fins i tot s’han hagut d’acomiadar alguns treballadors.

  • El dilluns de Pasqua comencen a celebrar-se els primers pancaritats 10/03/2012 UH

Els pancaritats són les visites a santuaris o ermites que a Mallorca se celebren després del diumenge de Pasqua. El dilluns s’organitzen a Pollença, Selva, Mancor de la Vall, Andratx, Felanitx i Muro. Alguns pancaritats mantenen una vigència molt important i d’altres s’han recuperat fa pocs anys. Però en tots s’organitzen activitats per a passar el dia.

  • Funeral a Felanitx per l’escultor Jaume Mir 10/04/2012 UH

Nombroses persones assistiren al comiat de l’escultor Jaume Mir celebrat a Felanitx i oficiat pel rector de Portocolom. L’artista va ser recordat per persones vinculades a la cultura i autoritats polítiques. Destacaren la particular manera que tenia de treballar el ferro i el bronze i la generositat del traspassat. Mir havia mort a Palma als 97 anys.

  • Els primers pancaritats a les viles de Mallorca. 10/04/2012. EM

Muro, Andratx, Selva, Sineu, Mancor i Caimari han estat dels primers pobles en celebrar els tradicionals pancaritats, Les paelles i les panades han estat els menjars més habituals. També destaca la participació del quintos organitzant activitats.

  • Les visites a Lluc augmenten malgrat pagar a l’aparcament. 10/04/2012. EM

Més de 3.000 persones han passat pel santuari de Lluc durant la Setmana Santa a diferència de les 614 que havien visitat el lloc l’any anterior. Sembla que l’aparcament de pagament no ha fet baixar les arribades. Aquells que s’allotgin a les cel·les només abonaran un dia.

  • Processons de l’Encontrada a Palma i a la Part Forana 09/04/2012 UH

El Diumenge de Pasqua se celebraren a diferents llocs la processó de l’Encontrada entre Jesús Ressuscitat i la Mare de Déu. A Palma destaquen les de Santa Eulàlia i la Seu. A la Part Forana destaquen Alcúdia, Inca, Manacor, Vilafranca, Felanitx, Andratx i Sóller.

  • Les protestes de la Simfònica animen els turistes 08/04/2012 UH

Els concerts-protesta que ofereix l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears animen els primers turístes de temporada que arriben a Palma. La mobilització es porta terme contra les retallades del Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma cap a l’entitat. Esperen seguir celebrant concerts amb la mateixa intenció.

  • Una nova sèrie de còmics sobre personatges històrics de Mallorca 08/04/2012 UH

L’Institut d’Estudis Baleàrics i l’editorial Dolmen han llançat el primer volum de la sèrie Grans Personatges de Mallorca en còmic. L’objectiu és donar a conèixer personalitats des de Jaume I fins a Baltasar Porcel amb les signatures de diversos dibuixants. Aquesta volum apareixerà el Dia del Llibre i se’n espera un altre en què apareguin personatges contemporanis i dones.

  • Polèmica a la processó del Divendres Sant a Sineu 08/04/2012 UH

Un grup de Joves des Pla desplega una senyera i donaren l’esquena quan passaren les autoritats a la processó del Divendres Sant de Sineu. El moment coincidí amb quan la Banda de Música de Sineu sonà la Balanguera i part del públic aplaudí l’acció. El batle Josep Oliver que no era el moment ni el lloc per a reivindicar aquestes coses.

  • El Consorci per la Serra de Tramuntana ja disposa de pressupost 08/04/2012 UH

El Consorci de la Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat ascendeix a 200.000 euros i tendrà com objectiu promocionar els valors culturals, patrimonials i paisatgístics del conjunt. S’ha desglossat amb remuneracions, compres de bens i serveis entre d’altres.

  • Nous documents i fotografies sobre el campament de presoners d’Artà 08/04/2012 UH

L’ex pres català del campament de presoners d’Artà Paulí Pallàs ha entregat a l’Arxiu Municipal fotografies i cartilles de quan passà per aquell indret. Pallàs fou detengut a Figueres i després de passar per diversos centres de reclusió arribà a Mallorca i està al castell de Bellver abans d’anar a Artà. Pel campament es calcula que hi passaren unes 400 persones.

  • El Sant Enterrament al Socors congregà força gent 08/04/2012 UH

La processó i el Sant Enterrament a l’església dels Socors va ser acompanyat per les trenta dues confraries de Palma i un nombrós públic que no es va voler perdre la celebració. Els germans de la Calatrava transportaren el Crist del Sant Enterrament des de fora de l’església fins a l’altar on introduïren la imatge en un sarcòfag amb un cop sec.

  • La vigília pasqual 8/04/2012 UH

Nombroses persones acudiren a la Vigília Pasqual a la Seu de Mallorca en la nit de trànsit del Dissabte Sant al dia de Pasqua. La celebració fou presidida pel bisbe Jesús Murgui que va fer tres cops la cridada Lumen Christi. Després es va cantar el pregó pasqual i a mitja nit es cantà el Gloria i sonaren les campanes interiors de la catedral.

  • El Divendres Sant i el Dissabte Sant. 08/04/2012. EM

La processons del Divendres Sant i el Dijous es desenvoluparen amb silenci, saetas i solemnitat especialment el Sant Enterrament. La desfilada recuperà l’itinerari pels carrers més estrets. També es portà a terme la representació del Via Crucis de Llorenç Moyà.

  • El tren de Sóller el setè monument més ben valorat segons una enquesta 07/04/2012 UH

Segons una enquesta per Internet de la web de ressenyes d’usuaris Qype el ferrocarril de Sóller és el setè monument més ben valorat pels usuaris. Només té per davant la Mesquita de Còrdova, la catedral de Burgos, el Real Acázar de Sevilla, la catedral de Santiago i la plaça major de Salamanca.

  • Mor el conegut escultor Jaume Mir 07/04/2012 UH

L’escultor felanitxer Jaume Mir ha mort als 97 anys després d’una llarguíssima i reconeguda trajectòria. Destaquen la seva obra d’escultures humanes amb un pes important de l’anatomia en les seves peces. També va ser director de l’Escola d’Arts i Oficis i president de la Reial Acadèmia de Sant Sebastià de Palma. Els guardons i reconeixements rebuts també són nombroses. La desaparició de Mir ha provocat diverses reaccions de condol entre persones del món cultural i polític. També s’han publicat diversos articles lloant l’artista.

  • Especial dossier sobre la Setmana Santa 07/04/2012 UH

El diari Ultima Hora publica un dossier especial sobre Setmana Santa titulat “La fiesta de la tradición”. La publicació fa referència a la processó del Sant Enterrament, la processó de sa Indioteria, el Via Crucis, la processó del Dijous Sant, lavatori dels peus, parròquia del Sagrat Cor, el davallament d’origen medieval de la Seu i les celebracions a la Part Forana.

  • Algaida entra a la ruta cultural “El Camí” 07/04/2012 UH

L’entitat sense ànim de lucre El Pas i l’Ajuntament d’Algaida han signat un conveni perquè la ruta de senderisme cultural El Camí pugui passar també per aquell terme municipal. Així Algaida s’afegeix a altres pobles de Mallorca com Santa Maria, Consell, Binissalem, Fornalutx, Deià, Valldemossa, Esporles, Banyalbufar, Estellencs i Puigpunyent.

  • Les banderes de les institucions a mig pal 07/04/2012 UH

Les banderes dels edificis oficials del Govern, el Consell, l’Ajuntament de Palma i la delegació de Govern central mantendran les banderes a mig pal com a senyal de respecte per la Setmana Santa fins el dia de Pasqua. Aquest gest ha creat una certa polèmica perquè els governs d’esquerra havien eliminat aquesta pràctica.

  • L’Ajuntament de Palma impulsa una ruta per les Cases Santes. 05/04/2012. UH

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palma impulsa una ruta de turisme cultural per les Cases Santes de les esglésies i capelles de la ciutat. Aquest tipus d’instal·lació només es fa el Dijous i el Divendres Sant. S’espera que es consolidi com les rutes dels betlems o dels llits de la Mare de Déu.

  • La història de l’edifici de la Fundació Natzaret. 05/04/2012. UH

L’edifici de la Fundació Natzaret al barri del Terreno ja es troba documentat al mapa del Cardenal Despuig el 1784.  El jardí data de mitjan segle XIX i el 1924 s’hi instal·là la fundació per mor d’una herència. El nom del Terreno prové la proximitat amb el Terreno del Real Patrimonio del castell de Bellver.

  • Història de la processó de Dijous Sant. 05/04/2012. UH

L’historiador Gaspar Valero explica la història de la processó de Dijous Sant o de Crist de la Sant des del començament al segle XVI fins a final del segle XIX.  Especialment els participants, les vestes i els passos que s’empraven en les diferents èpoques.

  • El santuari de Lluc estrena un espai interactiu. 05/04/2012. UH

L’Espai Benvingut a Lluc és una possibilitat interactiva per acollir els visitants que s’acosten al santuari. L’espai ofereix diverses possibilitats mitjançant pantalles. A l’estrena hi acudiren les principals autoritats de la comunitat i d’Escorca.

  • Article del pare LlompArt sobre una talla mallorquina al Victoria and Albert Museum. 05/04/2012. UH

L’historiador i religiós Gabriel Llompart explica la història de l’església del Sant Sepulcre de Palma. Especialment d’un plafons d’alabastre d’origen anglès que representaven la Mort i Passió de Jesucrist. L’església es destruí al segle XIX i els plafons acabaren al Regne Unit. 
  • Processons de Dimarts Sant i Davallament del Crist de la Sang. 05/03/2012. UH

Set processons varen recórrer Palma el Dimarts Sant per apropar els pasos i les confraries als barris de la ciutat. Moltes persones també acudiren al Davallament del Crist de la Sang a l’església de l’Anunciació i el bisbe celebrà la missa crismal a la Catedral. El diari també porta un especial sobre totes les confraries que sortiran per la processó del Dijous Sant.

  • La processó dels Dimarts Sant 04/04/2012. UH

La processó del Dimarts Sant se celebrà a Palma amb un cel ennigulat. La més destacada és la de la Real Cofraria de la Virgen Dolorosa amb 102 anys d’història i la segona més antiga de Palma. També hi hagué processons del Sant Crist de Santa Creu, de Jesús del Gran Poder, Sant Crist de l’Agonia, Jesús de la Humildad, Camí de Getsemaní, la Salle i el Molina.

  • L’edifici de Jorn Utzon Can Lis serà BIC 04/04/2012. UH

La Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca va aprovar declarar Can Lis, edifici que fou casa de l’arquitecte Jorn Utzon, Bé d’Interès Cultural. També decidí que l’Ajuntament de Santanyí modifiqui les escales de les torres de defensa i autoritzar les intervencions al castell de Bellver.

  • L’Arxiu del Regne i el Museu de Mallorca mantenen les inversions de l’Estat. 04/04/2012. UH.

Els pressupostos de l’Estat mentenen les partides per la rehabilitació de l’Arxiu del Regne de Mallorca i del Museu de Mallorca. També assegura els fons per a restauració de Can Doménech. En general es retalla en cine i arts estètiques.

  • La representació del Via Crucis de Llorenç Moyà compleix 27 anys. 04/04/2012. UH

L’obra Via Crucis de Llorenç Moyà, representada per l’agrupació Taula Rodona, compleix aquest any 27 anys. La posada en escena té lloc el Divendres Sant a Migdia a les escales de la Seu. Es mantindrà la mateixa dinàmica que en anys anteriors i els canvis seran pocs.

  • Can Bordils esdevindrà el centre cultural de l’Ajuntament de Palma. 03/04/2012. UH

L’edifici de Can Bordils, actual seu de l’arxiu de Palma, es convertirà en el centre cultural municipal de la capital. L’ajuntament té previst organitzar-hi conferències i exposicions. Actualment hi ha una mostra sobre el fons de l’arxiu.

  • La Llonja s’obrirà a mitjan maig. 03/04/2012. UH

La Llonja obrirà dia 15 de maig després de la seva restauració que ha durat alguns mesos. El conseller de Cultura Rafel Bosch anuncià la notícia que hi hauria visites guiades a la terrassa de l’edifici. També es parlà de les possibles exposicions que s’hi instal·laran. La primera serà de Bernadí Roig.

  • Un expert en arqueologia parlarà sobre prehistòria a partir d’avui a la UIB. 03/04/2012. UH

El doctor Perer Van Dommelen oferirà a partir d’avui una sèrie de conferències organitzades per la Universitat de les Illes Balears sobre la Mediterrània occidental al primer mil·lenni abans de Crist.

  • La situació del Joch de Ministrils canunviarà per a regular-se. 03/04/2012. UH

El Consell de Mallorca ha decidit externalitzar el Joch de Ministrils mitjançant un procés negociat obert. S’havien detectat en la relació dels músics amb la institució diverses irregularitats legals, econòmiques i tècniques. Per la seva part els integrants encara desconeixen que vol el Consell d’ells.

  • Un mural inspirat en Miró serà a l’estació de ferrocarril de Sóller. 03/04/2012. UH

Un mural de Joan Gardy Artigues s’està instal·lant a l’estació de tren de Sóller per a commemorar el centenari del ferrocarril. L’obra completarà la imatge mironiana del tren i és la única autoritzada per basar-se amb La Maja Negra per part de Sucessió Miró. S’ha fet al taller de la Gallifa (Barcelona).

  • L’església de Sant Magí o de la Immaculada Concepció. 03/04/2012. UH

L’eslgésia parroquial de Santa Catalina, coneguda com Sant Magí o de la Immaculada Concepció, és un dels edificis religioses amb unes dimensions més importants de fora murada de Palma. La construcció començà a la darreria del segle XIX i acabà al segle XX. D’estil neoreneixentista, és parròquia des de 1910.

  • Nou pas a una confraria d’Inca. 03/04/2012. UH

La capella del col·legi de la Puresa d’Inca va acollir ahir la presentació del nou pas de Setmana Santa per a la confraria. La representació fa referència al lavatori dels peus de Jesús. És la primera talla de la confraria.

  • El preu de l’aparcament del santuari de Lluc. 03/04/2012. UH

L’aparcament del santuari de Lluc costa ja 4 euros a partir d’ahir. Aquesta mesura entra dins el Pla de Millora de l’Acollida dels Visitants amb el qual s’espera poder mantenir serveis com el museu, el jardí botànic o l’escolania.

  • L’Ajuntament de sa Pobla retalla un 50% el pressupost de Crestatx. 03/04/2012. UH

El pancaritat que els habitants de sa Pobla celebren cada dimarts de Pasqua a Crestaxt tendrà un 50% de pressupost segons ha previst l’ajuntament de la localitat. Les principals retallades es concentraran en no disposar de mocadors o davantals. Però es manté el servei de bus.

  • El Jonquet encara espera solucions per a la seva situació. 03/04/2012. UH

Després de la declaració de Bé d’Interès Cultural del barri del Jonquet de Palma encara espera solucions per a la seva situació. El Pla Especial per a la Reforma Interior sembla ser l’única sortida a uns habitatges cada cop més degradats i amb problemes per a vendre’s.

  • Les processons del Dilluns Sant. 03/04/2012. UH
El Dilluns Sant se celebraren una sèrie de processons de Palma la majoria en silenci i respecte. Entre alguns confraries hi participaren la del Sant Crist dels Boters, la de Nostra Senyora de l’Esperança i la Pau, la de Jesús del Buen Perdón, l’Oració, el Sant Crist de l’Agonia i el Camí del Calvari.
  • La celebració del Ram a Palma i la Part Forana. 02/04/2012. EM
El Dia del Ram s’ha celebrat en diversos llocs com el Palau Episcopal, l’església de Sant Jaume i el convent de la Concepció. També es tradició portar els més petits a la Fira del Ram per a passar-s’ho bé i fruir de les atraccions.
  • El Santuari de Lluc cobrarà 4 euros per cada vehícle. 02/04/2012. EM
Els responsables del Santuari de Lluc han explicat que en lloc de cobrar els 4 euros pel museu es cobraran a l’aparcament per cada vehicle. Aquesta contribució servirà per a mantenir, infraestructures, equipaments, nous serveis, l’Escolania de Blaus i el patrimoni cultural i religiós.
  • El director de la Simfònica es compromet fins la fi amb els músics 01/04/2012 UH

El director de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears Salvador Brotons ha manifestat que fa costat a les reivindicacions dels músics després de les retallades del Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma. El director es trobava absent des de feia algunes setmanes per un viatge Corea i ha manifestat que té la voluntat d’unir-se als concerts reivindicatius.

  • Es coneixen els guardonats del premis Castellitx 2012 01/04/2012 UH

L’entrega dels guardons dels premis Castellitx 2012 se celebrà el vespre del dilluns 8 d’abril a Algaida. Els premiats varen ser Lluís Servera per poesia, Pere Martorell el de narració curta, Felip Munar el de poesia popular i el de fotografia per Emilio Muñoz Blanco. El d’investigació va romandre desert.

  • Neteja voluntària del torrent de Solleric 01/04/2012 UH

Un grup de cinquanta ecologistes voluntaris netejaren el torrent de Solleric. La tasca es va fer tota a mà traient fems depositat durant anys al llit del torrent. Segons el portaveu del voluntaris el de Solleric és un dels cursos més contaminats de Mallorca. S’espera continuar amb el programa d’accions de neteja com aquesta.

  • 25 anys del 7Setmanari de Manacor 01/04/2012 UH

La revista setmanal de Manacor 7Setmanai va presentar un llibre commemoratiu de la fita de la publicació. Presentà l’obra el president de Informacions Llevant Antoni Miró i comptà amb la presència amb la presidenta del Consell de Mallorca Maria Salom.

  • Avui se celebra al Palau Episcopal la benedicció de rams i palmes 01/04/2012 UH

La benedicció de les palmes i els rams d’olivera tendrà lloc al Palau Episcopal per part del bisbe Jesús Murgui. Després va tenir lloc una petita processó des del palau fins a la Seu de Mallorca on hi hagué la tradicional missa.

  • Beneïda de les palmes a la Concepció i Santa Magdalena 01/04/2012 UH

Al convent de la Concepció es celebrà la beneïda amb una gran nombre de rams d’olivera i l’exposició del quadre de la Santa Faç (element ancestral de fervor religiós del convent). A Santa Magdalena la benedicció se celebra a la sala capitular del convent i posteriorment tengué lloc una processó de les monges i els fidels pel claustre entonant el Pueri Hebreorum.

  • Via Crucis del Crist de l’Agonia 01/04/2012 UH

La confraria de l’Agonia celebrà el desè aniversari amb el trasllat de la figura del Redentor Mundi des de l’església de Pius X fins a la de Santa Clara. La processó va anar precedida per l’Asociación de Damas y Caballeros Legionarios, l’agrupació musical de Tambores de l’Agonía i els costalers penitents.

  • Processó de la confraria de Santa Mònica als Hostalets 01/04/2012 UH

La confraria de Santa Mònica del barri dels Hostalets va celebrar el dissabte abans del Ram la tradicional processó amb brots d’olivera. El més destacat va ser la participació de joves i infants. Per acabar assistiren a missa per commemorar el desè aniversari del pas i es beneïren les vestes.

  • La processó dels estendards obri la Setmana Santa de Palma 31/03/2012. UH

Complint amb la tradició la processó d’estendards de les confraries obriren la Setmana Santa Palmesana. El recorregut va ser des dels Caputxins fins a Sant Francesc. Allà el rector de Sant Sebastià pronuncià el pregó d’obertura d’aquest dies de celebracions religioses.

  • Rehabilitació de la teulada de l’església de Porreres. 31/03/2012. UH

L’església de Nostra Senyora de la Consolació de Porreres canvia la teulada. L’obra disposa d’un pressupost de 300.000 euros i millorarà la coberta de l’anomenada “Seu del Pla”. També es restaurarà la rosassa. Els dinars han sortit d’institucions i de donacions de feligresos.

  • Protesta de l’Orquestra Simfònica al plenari de Cort 31/04/2012. UH.

Els músics de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears mostrà el seu malestar al plenari de l’Ajuntament de Palma. Els membres mostraren pancartes i varen intervenir per rebutjar la mesura de reduir un 32% l’aportació de la institució a l’entitat.

  • Can Serra i les torres del Temple no tendran partida pressupostària. 31/04/2012. UH

El Pla d’Ajustament de l’Ajuntament de Palma no inclou Can Serra ni les torres del Temple com objecte de rehabilitació. Els pressupostos del 2012 tampoc contemplaven aquesta possibilitat per tant no començaren les obres de restauració.

  • El Consell de Mallorca rebat al jutge que va desprotegir l’edifici de GESA. 28/03/2012. DdM

El recurs del Consell de Mallorca contra la sentència del jutjat contenciós administratiu número 1 de Palma que desprotegeix l’edifici de GFESA comorre a Bé Catalogat es basa en el “gravíssim error” que, en opinió dels missers de la institució, ha comès el jutge “al confondre un expedient urbanístic amb un altre específic de catalogació d’un bé des de la perspectiva exclusiva de la legislació de Patrimoni Històric Artístic”. L’escrit d’apel·lació especifica que allò important de la qüestió és si l’edifici en qüestió compleix amb allò especificat en l’article 14 de la llei autonòmica 12/1998 de Patrimoni Històric de les Illes Balears per què sigui Bé Catalogat. Així mateix el recurs recorda que “la condició d’edifici catalogat és independent del seu grau de protecció”.

  • Una nova confraria es sumarà enguany a Palma a les 32 agrupacions de la  Setmana Santa. 28/03/2012. DdM

Les processons de Setmana Santa d’enguany comptaran amb una nova confraria que se sumarà a les 32 agrupacions actuals. Es tracta de la confraria castrense Nuestro Padre Jesús de la Humildad y Nuestra Señora de la Paz, que va néixer al 2008. Al ser la més jove presidirà la processó de la Sang de Dijous Sant en la que està prevista la participació d’unes 4000 persones.

  • Rehabilitades les vidrieres que adornen el saló de plens de l’Ajuntament de Palma. 28/03/2012. DdM

Les vidrieres que adornen el saló de planes de l’Ajuntament de Palma han estat objecte d’un procés de rehabilitació que ha costat 50.000 euros. Varen ser col·locades en els primers anys del segle XX quan es va estrenar l’actual saló de plens després del gran incendi que va cremar tota la planta noble de Cort. El taller de restauració d’Antiguitats i Vitralls, dirigit per Luis Moreno i Paula Castillo, ha conclòs aquest treball que s’ha perllongat durant més de tres anys.

  • S’organitzaran visites virtuals al refugi antiaeri de Pòrtol que serà protegit i catalogat. 28/03/2012. DdM

El ple de l’Ajuntament de Marratxí ha aprovat una moció defensada pel PSM i Iniciativa els Verds, relativa a la protecció, conservació i catalogació del refugi antiaeri descobert a la Plaça de l’Església de Pòrtol el 24 de març del 2010. Aquesta infraestructura data de la Guerra Civil espanyola. El regidor Francesc Ferrà va explicar que “s’està fent feina en la creació d’una visita virtual a l’antiga infraestructura bèl·lica”.

  •  Juníper300, un audiovisual per commemorar el tercer centenari del naixement Juníper Serra. 28/03/2012. DdM

Aquest dimecres dia 28 de març es projectarà a la sala d’actes del col·legi Sant Francesc el documental Juníper300 que commemora el tercer centenari del naixement de Juníper Serra. El projecte Juníper300 és una iniciativa de diferents plataformes que se desenvolupa en tres àmbits: local, nacional i internacional.

  • La ‘Gioconda’ del Prado s’apropa a la seva bessona del Louvre. 28/03/2012. DdM

La ‘Gioconda’ del Prado, versió de la Gioconda de Leonardo da Vinci pintada en el taller del famós pintor per un deixeble seu, s’exposa des d’ahir en el museu del Louvre, no molt enfora de l’original que la va inspirar, en una exhibició de la també restaurada Santa Ana, considerada “la darrera obra mestra” del genial renaixentista. Aquesta ‘Gioconda’ s’exposa en el Hall Napoleón, a la planta baixa del Louvre.

  • Denuncien irregularitats a Son Real i Costa Nord. 27/03/2012. EM

El responsable de la Fundació Balears Sostenible Jorge Campos ha denunciat en una compareixença al Parlament diverses irregularitats en obres i compres en referència a Son Real. Acusacions semblants s’han fet per  Costa Nord.

  • L’Espai Mallorca manté “els ànims per tirar endavant” malgrat no s’hagin solucionat els problemes econòmics. 27/03/2012. DB

L’Espai Mallorca manté “els ànims per tirar endavant” malgrat no s’hagin solucionat els problemes econòmics. Així va dur a terme el passat da 11 de febrer la iniciativa Crits i Renou per l’Espai Mallorca que va fer desfilar pel local de la institució situat al carrer del Carme de Barcelona més de 50 artistes i 1500 persones. Una mostra de suport social de la qual es farà una exposició fotogràfica.

  • La Fundació la Caixa remodela el llenguatge expositiu de la col·lecció permanent d’Anglada Camarasa. 27/03/2012. DB

Les obres d’Hermenegild Anglada Camarasa es mostren a partir d’aquest dimarts dia 27 de març a la Fundació La Caixa amb un discurs diferent. El 1993, el CaixaFòrum obrí a Palma un espai permanent dedicat a l’artista català resident a Mallorca i ara, gairebé 20 anys després, en renova el seu llenguatge expositiu i hi incorpora noves peces entre les que destaquen dibuixos o esbossos de l’artista. La col·lecció es divideix en tres àmbits diferents i es renovarà cada any per la Nit de l’Art.

  • El Consell de Mallorca es plantejarà recórrer al Suprem si perd el recurs per protegir l’edifici de GESA. 27/03/2012. DdM

El vicepresident de la institució i responsable de patrimoni, Joan Rotger, ha afirmat que es platejaran recórrer al Tribunal Suprem si perden el recurs que han presentat contra la sentència del jutjat contenciós administratiu número 1 de Palma que anul·la la protecció de l’edifici de GESA com a Bé Catalogat.  El Consell cercarà informes tècnics en cas d’haver de recórrer si desestimen l’apel·lació contra la desprotecció.

  • Els propietaris de la vila romana a Sa Font des Molins de Son Servera accedeixen a què es segueixi excavant. 27/03/2012. DdM

Els treball arqueològics que varen permetre descobrir fa uns dies una vila romana a Sa Font des Molins de Son Servera, continuaran realitzant-se després de què els propietaris dels terrenys afectats hagin accedit de manera voluntària a què es segueixi excavant.

  • La coral de Sant Andreu de Santanyí compleix 70 anys. 27/03/2012. DdM

La coral de Sant Andreu de Santanyí compleix 70 anys i ho ha celebrat amb un concert a l’Església del Roser de la localitat.

  • La Fundació La Caixa remodela la sala permanent dedicada a Anglada Camarasa i incorpora noves peces. 27/03/2012. DdM

La Fundació La Caixa ha remodelat la sala permanent dedicada a l’artista català Hermen Anglada Camarasa i n’ha incorporat noves peces com ara dibuixos i proves sobre paper que el “pintor mai va pensar que veurien la llum”. L’espai es renovarà anualment cada tardor per permetre una presentació més dinàmica i variada del seu fons.

  • El capítol de la Seu protegirà la façana del Mirador de la Seu a l’espera de l’informe de Patrimoni. 27/03/2012. DdM

Després del despreniment el passat dissabte dia 24 de març d’alguns trossos de marès de la façana del carrer Mirador de la Seu, el capítol continua a l’espera de rebre un informe de Cort amb una ordre d’execució de mesures urgents. També des de la comissió de Patrimoni es valora què fer per a garantir la seguretat ciutadana i evitar que una d’aquestes pedres pugui causar danys personals.

  • L’historiador i editor mallorquí Josep Massot, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, lamenta el “retrocés” que suposa que el Govern “hagi romput el consens lingüístic”. 27/03/2012. DdM

Josep Massot, historiador i editor de les publicacions de l’Abadia de Montserrat serà guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el proper 13 de juny. Massot ha lamentat el “retrocés” que suposa que el Govern “hagi romput el consens lingüístic”i reclama “fermesa i resistència” en la defensa del català.

  • XXIV Diada de la Natura a la Comuna de Lloret (Mallorca). 27/03/2012. UH.

Unes 300 persones han participat a la Comuna de Lloret a la vint-i-quatrena jornada de la natura. S’hi portaren a terme diferents activitats com sembrar alzines, netejar els racons i un recorregut explicat a càrrec d’Andreu Ramis. També es llegí un manifest i hi hagué ball de bot.

  • Una retrospectiva de Ñanco Fabré al Solleric. 27/03/2012. UH

Els dotze anys de la carrera de l’artista Ñaco Fabré són resumits al Casal Solleric amb una exposició que durarà fins el 10 de juny. S’han reunit unes 90 peces i la mostra és comissionada per Gudi Moragues. El títol és “Sobre la extensión vacía”.

  • Protesta simultània de la Simfònica. 27/03/2012. UH.

Les diferents famílies instrumentals de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears oferiren diversos concerts a punts de la ciutat com Cort, la plaça Major, la plaça d’Espanya  o la Rambla.

  • Nova distribució de l’exposició d’Anglada-Camarasa al Caixafòrum. 27/03/2012. UH.

L’exposició sobre Anglada-Camarasa que mostra de manera permanent el Caixafòrum ha estat renovada. S’hi han afegit peces noves, s’ha modificat la distribució i s’ha canviat la il·luminació dels quadres.

  • Josep Massot i Muntaner premi d’Honor de les Lletres Catalanes. 27/07/2012. UH. 

Òmnium Cultural ha atorgat la 44a edició del Premi d’Honor de la Lletres Catalanes al monjo mallorquí de Monserrat Josep Massot i Munater. La seva obra es basa sobretot en estudis sobre la història i la literatura catalanes així com també l’activitat des de les Publicacions de l’Abadia de Monserrat. En les entrevistes concedides reivindica al retrocés de la llengua catalana a les Illes Balears.

  • Les confraries de Palma es preparen per la Setmana Santa. 26/03/2012. UH.

Les confraries  de Palma ja han començat a preparar-se per la propera Setmana Santa. La Immaculada Concepció va celebrar una missa on es beneïren les vestes, s’imposaren les medalles als nous confraries i foren nomenats els confrares d’honor. Per altra banda les confraries de Sant Tomàs d’Aquino, Cristo de l’Agonia i l’associació de Dames i Cavallers Legionaris celebraren un agermanament.

  • Alternativa per Pollença critica la possible desprotecció de Can Morató. 26/03/2012. UH.

El partit polític Alternativa per Pollença critica la sol·licitud del Consell de Mallorca de rebaixar la protecció de l’edifici Can Morató. Aquesta antiga fàbrica de tapissos és actualment un Bé d’Interès Cultural i la formació política considera sorprenent la demanda del consistori.

  • Neteja dels camins de Fornalutx. 26/03/2012. UH.

Un grup de voluntaris del GEM va participar en la neteja  dels camins del Creuer i na Martorella al terme municipal de Fornalutx. Hi participaren unes 70 persones.

  • Nova ruta de senderisme sociocultural pel Raiguer de Mallorca. 26/03/2012. UH.

La ruta de senderisme cultural catalana El Camí celebrarà la primera ruta per Mallorca. El recorregut comptarà amb 103 quilòmetres i passarà pels municipis de Santa Maria, Consell, Binissalem i Alaró. La ruta tendrà lloc durant la Setmana Santa i s’espera que es consolidi com una via a fer a peu pels països de parla catalana.

  • Més mobilitzacions de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. 26/03/2012. UH

Les mobilitzacions de la Simfònica contra les retallades del Consell i de l’Ajuntament de Palma continuen. Tenen previst celebrar concerts a Cort, la plaça Major i la Rambla en diferents dates totes la setmana. L’objectiu és fer visible la seva situació.

  • Gran mobilització a favor de la llengua catalana. 26/03/2012. UH. 

El passat diumenge 25 de març se celebrà una gran manifestació a Palma a favor de la llengua catalana. La mobilització l’havia organitzat per l’Obra Cultural Balear i acudiren persones des de Ciutat però també de la Part Forana amb bussos, trens i cotxes particulars. També hi hagué un record per la vaga de fam de Jaume Bonet.

  • Un documental sobre Pilar Muntaner. 26/03/2012. UH.

Luis Ortas roda un documental sobre la pintora Pilar Muntaner titulat “La pintora sense rostre”. El documental s’ha rodat en llocs emblemàtics per l’artista com el palau del rei Sanç de Valldemossa amb l’actuació del grup Els Valldemossa i l’assessorament de l’experta Carme Bosch.

  • Manifestació contra la lliure elecció de llengua. 26/03/2012. EM.

L’Obra Cultural Balear reuneix a Palma tota l’oposició contra la política lingüística del Govern. Segons diuen hi ha una persecució contra la llengua catalana. El Partit Popular respecta els manifestants però recorda que té la majoria dels vots.

  • Una antiga apotecaria de Capdepera es convertirà en casa-museu. 25/03/2012. UH. 

L’antiga apotecaria Melis Cursach esdevindrà una casa museu al poble de Capdepera amb oficina d’informació i exposició sobre l’apotecaria. El fet és possible gràcies a la donació testamentària d’Antònia Melis Cursach que donà l’edifici, on obrí l’establiment el 1916, al municipi.

  • Benedicció de la imatge de Nostra Senyora dels Desemparats. 24/03/2012. UH

A l’església dels Caputxins de Palma es beneï la imatge de Nostra Senyora dels Desemparats. Aquest és el pas de la Confraria de la Caritat del Beat Fra Junísper Serra. L’esdeveniment va ser un acte previ de la Setmana Santa de Palma.

  • Arqueòlegs per un dia a ses Païsses d’Artà. 24/03/2012. UH
Els alumens de les escoles de Sant Bonaventura, de Sant Salvador i de l’IES Llorenç Garcas i Font acudiren al poblat de ses Païsses on gaudiren d’una visita guiada. També varen observar els treballs fets pels arqueòlegs i restauradors. 
  • Els residents podran seguit entrant gratis els dissabtes al castell de Bellver. 24/03/2012. UH. 

Els residents podran continuar entrant gratis al Castell de Bellever per l’esmena del PSOE als pressupostos i la decisió de la Comissió de Comptes. Per la seva banda el PSM-IV-Entesa denunciaren la manca d’inversions a l’espai.

  • Primera estada d’un artista a les cases de Jorn Utzon. 24/03/2012. UH.  
La Utzon Fundation de Dinamarca portarà un artista mallorquí, Iván de la Fuente, a la primera estada a la casa dissenyada per Jorn Utzon de Can Llis. La iniciativa vol convertir aquest espai del sud mallorquí com estudi, reflexió i inspiració pels artistes.
  • L’Orquestra Simfònica té un important deute amb la Seguretat Social i Agència Tributària. 24/03/2012. UH.

L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears deu uns 1,3 milions d’euros a la Seguretat Social i a l’Agència Tributària. Tampoc té aprovat el pressupost de l’entitat i segons algunes veus hi ha perill de desaparició de l’orquestra.

  • Els Banys de la Font Santa de Campos es renoven. 24/04/2012. EM

El balneari dels Banys de la Font Santa s’han renovat per a convertir-se en un lloc de luxe. Aquest lloc, l’únic amb aïgues termals naturals de Mallorca, té el seu origen a l’oratori de Sant Joan de la Font Santa al segle XV i actualment en runes. L’establiment sobrí el 1854 i s’hi anava per recomanació mèdica. El 1916 va ser adquirit per la família Cosmet Oliver, els actuals propietaris.

  • Una nova vida creativa per Can Lis. 24/03/2012.EM

Reportatge d’El Mundo amb l’arquitecte Lise Juel que ha rehabilitat Can Lis obra de Jorn Utzon. Així es convertirà a partit de l’abril en una residència per a artistes a càrrec de la Utzon Fundation. En la reforma s’ha llevat la ceràmica i el marbre per a aconseguir el marès original. Així l’edifici presenta un estil minimalista.

  • Un nou concert de protesta de la Simfònica. 23/03/2012. EM

L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears segueix les protestes contra les retallades de pressupost de les institucions. Per això han previst un nou concert que tendrà lloc a la plaça de Cort on ja han confirmat l’assistència més de mig centenar de músics.

  • Cort considera “econòmicament inviable” donar una utilitat a GESA al llarg del 2012. 23/03/2012. DdM

El regidor d’Urbanisme de Cort ha rebutjat una proposta del grup municipal del PSOE, a la qual es proposava posar en funcionament al llarg del present any “un pla d’usos viable que permeti la utilització de la planta baixa de l’edifici amb la finalitat d’evitar el seu deteriorament i que contempli el trasllat de serveis municipals i d’altres administracions que actualment estiguin en règim de lloguer”. Pel Tinent de Batle d’Urbanisme aquesta proposta és “econòmicament inviable i jurídicament insegura en aquests moments”.

  • 650 anys després de la mort del Cardenal Nicolau Rossell. 23/03/2012. DdM.

Article d’opinió de Joan Riera sobre la figura del Cardenal Nicolau Rossell, el dia en què es compleixen 650 anys de la seva mort. En opinió de l’articulista va ser una figura molt important que va ocupar, entre d’altres, el càrrec d’inquisidor general del Regne d’Aragó. Va ser també l’impulsor de la constitució de nous convents dels dominics.

  • Descobreixen devora la Font dels Molins de Son Servera una important vila romana. 23/03/2012. DdM.

Els treballs arqueològics duts a terme en el jaciment localitzat durant les obres d’execució del projecte de millora de la carretera de Son Servera han revelat “el gran valor arqueològic de les troballes” Es tractaria, segons l’arqueòloga Beatriz Palomar d’una vila tardoromana (es creu que anterior al segle V d.C.) que per la seva tipologia i estat de conservació constituiria un “patrimoni històric excepcional, fins i tot únic a Mallorca”. El conjunt inclouria uns banys termals amb murs molt ben conservats, de més d’un metre d’alçada. A la zona s’hi ha recollit ceràmica i vidre. El jaciment ha quedat protegit i les autoritats volen evitar al màxim els espoliadors.

  • Arqueòlegs per un dia a Artà. 23/03/2012. DdM.

Els alumnes dels diferents centres educatius del municipi han realitzat visites al conjunt talaiòtic de ses Païsses d’Artà aprofitant la presència de l’equip d’arqueòlegs i restauradors que hi fan feina des del mes passat.

  • Carme Riera opta a un seient a la Real Academia Española 23/03/2012 EM

L’escriptora mallorquina Carme Riera opta a un seient vacant de la Real Academia Española juntamanet Valentín García Yebra.  Riera és una reconeguda escriptora tan en català com en castellà. També és professora de literatura castellana de la Universitat Autònoma de Barcelona.

  • Article sobre com començà el Renaixement mallorquí. 23/03/2012. UH.

L’historiador Gabriel Llompart escriu un article sobre les primeres passes del Renaixement a Mallorca. Especialment sobre els treballs fets a la Seu per Philippe Fillau a una capella de les relíquies. Seria la primera orba d’art totalment sobre aquest estil feta a Mallorca.

  • Manifestació de l’OCB a favor de la llengua catalana. 23/03/2012. UH. 

L’Obra Cultural Balear convoca el proper diumenge una manifestació, que s’espera història, per a reivindicar la llengua catalana a Mallorca.  La mobilització ha rebut suports com diversos busos que partiran de la Part Forana, la vaga de fam de Jaume Bonet, els llaços als instituts o una concentració a Barcelona.

  • Celebració de la Constitució de 1812. 23/03/2012. UH. 

A la Reial Acadèmia d’Estudis Històrics va celebrar el 200 aniversari de la Constitució de Cadis amb dues conferències pronunciades per la institució i pel catedràtic de la UIB Joan Oliver. Hi assistiren el president del Govern de les Illes Balears i la presidenta del Consell Insular de Mallorca.

  • Article sobre la Constitució de Cadis i el Marquès de la Romana. 23/03/2012. UH

El catedràtic de la UIB Joan Oliver i Torrens exposa la relació entre el marquès de la Romana  i la Constitució de 1812. Pere Cara i Sureda va ser un militar amb moltes inquietuds culturals que viatjà per Europa mitjançant diverses campanyes expedicionàries. També participà en l’elaboració de la constitució fins que morí el 1811.

  • Troben una vil·la romana a Son Servera. 23/03/2012. UH.

Les obres del carril bici de la variant de Son Servera han deixat a la vista una troballa arqueològica d’una vil·la romana. L’edifici s’ha datat al segle V.dC. en el mateix moment que la basílica paleocristiana de Son Peretó. Posteriorment deixà de ser vil·la i s’emprà per altres usos. La troballa és excepcional a Mallorca.

  • El pas vivent de Crist Rei a Manacor compleix 25 anys. 22/03/2012. DdM

El passat dia 21 de març es va presentar a Manacor el programa de Setmana Santa on es va destacar el 25è aniversari de la confraria del Calvari de la parròquia de Crist Rei que compta amb un pas vivent que segons els organitzadors desperta cada any “curiositat, devoció i expectació”. Per segon any consecutiu hi haurà processó Dimarts Sant.

  • Acord entre Clúster Audiovisual de les Illes Balears i Es Baluard. 22/03/2012. DB

El Clúster Audiovisual de les Illes Balears i Es Baluard han signat un conveni marc de col·laboració per tal d’impulsar activitats i projectes de cooperació, innovació i difusió en el sector audiovisual. Aquest acord servirà per fomentar i diversificar activitats relacionades amb la indústria audiovisual en el context d’Es Baluard.

  • L’exposició Rompre murs de silenci  acaba al Museu de Pollença el seu recorregut per diversos punts de Mallorca que ha durat més d’un any. 22/03/2012. DB

A partir de divendres dia 23 de març  es podrà visitar al Museu de Pollença l’exposició Rompre murs de silenci on els set artistes que han participat a la mostra donaran a conèixer al públic local la seva defensa pictòrica dels drets humans que es trepitjaren amb l’alçament militar de Franco. El projecte expositiu ideat pel pintor Antoni Marquet i realitzat amb l’Associació Memòria de Mallorca i la revista Sa Plaça rebé l’any passat el suport de la Conselleria d’Educació i Cultura, enguany però el suport ha desaparegut. Tomeu Coll, Joan Lacomba, Joan Mariando, Marquet Pasqual, Biel Noguera, Ferran Pizà i Jaume Poma són els set artistes que han fet part d’aquesta iniciativa.

  • Isidor Marí, President de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans afirma que “mai no s’havia fet una política lingüística tan temerària”. 22/03/2012. DB

En una entrevista al Diari de Balears, Isidor Marí, President de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans s’ha mostrat optimista amb el futur de la llengua i confia que el Partit Popular recapacitarà sobre la seva política lingüística. Marí ha parlat també de com veu la modificació de la Llei de Funció Pública l’impacte que aquesta tindrà, del model educatiu actual i de la lliure elecció de llengua en l’ensenyament primerenc.

  • Acord entre Es Baluard i Clúster Audiovisual. 22/03/2012. UH. 

El Museu des Baluard i Clúster Audiovisual de les Illes Balears han signat un acord per a impulsar activitats, projectes de cooperació, innovació i difusió. També volen donar cabuda a més activitats audiovisuals dins l’espai museístic des Baluard.

  • L’obra de Miró portada als diaris aragonesos. 22/03/2012. UH

L’exposició de l’obra de Joan Miró que es porta a terme aquestes setmanes a Saragossa amb obres de la Fundació Art Serra. El Heraldo de Aragón i El Periódico de Aragón es feren ressò a la portada o en la secció de cultura de la mostra.

  • Neteja de l’orgue de la Seu. 22/03/2012. UH. 

L’orgue de la Seu de Mallorca, datat al segle XV, ha estat rehabilitat en diverses fases. Primer es netejaren els tubs i actualment lleva la pols de la façana que té la forma de retaule de cinc carrers.  La iniciativa va sorgir dels mateixos organistes i per ara només consistirà en una neteja.

  • El pas vivent de Crist Rei celebra els 25 anys. 22/03/2012. UH. 

El pas vivent de Setmana Santa de Crist Rei de Manacor ha arribat als 25 anys de vida. La sortida el Dijous Sant sol ser un dels moments més esperats de les processons manacorines.

  • L’Església Nova de Son Servera s’obrirà com a reclam turístic. 22/03/2012. UH.

L’Eslgésia Nova de Son Servera és un edifici neogòtic inacabat de l’arquitecte català Joan Rubió Bellver. L’ajuntament i la parròquia de Sant Joan han arribat a un acord per que s’obri amb un horari i una oficina d’informació  on s’hi trobaren fullets d’informació en diferents idiomes.

  • Les Cases Museus continuen programant malgrat les retallades. 21/03/2012. UH

Les Cases Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet tenen programats una sèrie d’actes com un homenatge al poeta Bartomeu Fiol, un cicle sobre cultura popular o itineraris sobre Llorenç Villalonga, entre d’altres. El pressupost de l’entitat s’ha reduït un 30% per enguany.

  • L’Orquestra Simfònica afrontarà reformada la nova temporada. 21/03/2012. UH

Després de les protestes de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears contra les retallades del Consell i Cort el Govern ha anunciat una reestructuració del conjunt. Sembla que volen reduir despeses, augmentar els ingressos i cercar col·laboradors per a començar la nova temporada.

  • Les obres de Miró més compromeses contra Franco. 21/03/2012. UH

El Palacio de Sástago de Saragossa acull en cinc de les seves sales una exposició sobre l’obra de Joan Miró més clarament contrària al règim del general Franco. Una part important de les peces procedeixen de la Fundació d’Art Serra de Mallorca

  • La Constitució de 1812 també arribà a Mallorca. 22/03/2012. EM

La Constitució de 1812 arribà a Palma amb celebracions, es jurà i una còpia des de llavors es conserva a l’Arxiu Municipal de Palma. Per a commemorar-ho s’ha organitzat una conferència a l’Acadèmia Mallorquina d’Estudis Hisòrics a càrrec de Ramon Piña i Joan Oliver.

  • Comença el compte enrere per al ‘nou’ Museu de Mallorca. 21/03/2012. DdM

El Museu de Mallorca inaugurarà el proper mes d’abril una exposició de la seva col·lecció a la planta noble del Centre de Cultura Sa Nostra, seu provisional mentre el museu està en obres. En aquesta mostra hi estaran representades totes les disciplines artístiques: pintura, escultura, arts decoratives, arts sumptuàries, ceràmica i joieria. Per altra banda, en la mostra es donarà prioritat a la pintura gòtica perquè la col·lecció amb què compta el Museu és molt important, tal i com apunten els responsables del mateix. Aquesta exposició no canviarà durant els dos anys que estigui instal·lat el Museu de Mallorca en el Centre de Cultura Sa Nostra.

  • La Soledat, un barri abandonat. 21/03/2012. EM

Informe sobre el barri del Llevant de Palma la Soledat. Aquest fou un barri obrer que cresqué per les fàbriques que s’hi instal·laren a la darreria del segle XIX. Les factories eren sobretot de tèxtils, calçat, ferro i fusta; els patrons de les quals volien que els obrers visquessin a prop del lloc de treball. Destaca la fàbrica de mantes Can Ribas on hi treballaven 400 treballadors i la majoria vivien a la zona. En nucli vivia com un poble separat de la capital de Mallorca envoltant d’horts.

  • Conferència sobre la Consitució de 1812. 20/03/2012. UH

El professor d’Història Moderna de la Universitat de les Illes Balears i director general de la Conselleria d’Educació i Cultura va pronunciar una conferència al Parlament sobre la proclamació de la Constitució de 1812 per part de les Corts de Cadis.

  • La Societat Arqueològica Lul·liana es renova. 20/03/2012. UH

La Societat Arqueològica Lul·liana renovarà el seu bolletí que es publica des de 126 anys. El seu president Antoni Planas explica que, tot i les retallades i que només es mantenen amb les quotes dels socis, han editat un cd amb l’arxiu de tots els Bolletins de la Societat Arqueològica Lul·liana.

  • Presenten un treball sobre els cadastres del segle XIX. 20/03/2012. UH
El catedràtic de Geografia Vicenç M. Rosselló Vaquer i la historiadora Francesca Rotger presenten un treball sobre agrimensors i plànols a les Illes Balears entre 1857 i 1862. L’obra recull important informació sobre història, economia, toponímia, sociologia i d’altres disciplines. 
  • Centenari del pintor català Josep Miret. 20/03/2012. UH
Avui es compleix el centenari del naixement del pintor Josep Miret Aleu que s’instal·là a Mallorca a partir de 1945 i practicà principalment el paisatgisme. També féu ceràmica i entrà en contacte amb altres artistes com Anglada Camarasa.

  • El Pa i Peix de Sant Joan se celebra amb poc participació. 19/03/2012. UH

El poble de Sant Joan celebrà la 391a edició de la romeria del Pa i el Peix fins l’ermita de la Mare de Déu de la Consolació. Hi hagué algunes queixes per la poca gent que pujà a peu i els excessius cotxes que s’acumularen al cim. A dalt hi hagué missa, coques de Consolació i ball de bot.

  • La colla castellera Al·lots de Llevant compleixen 16 anys. 19/03/2012. UH

La colla castellera de Manacor Al·lots de Llevant celebrà el seu 16è aniversari aprofitant l’inici de la temporada juntament amb l’altra colla de l’illa els Castellers de Mallorca

  • Aniversari del pas de la Confraria de Santiago. 19/03/2012. UH

L’església parroquial de Sant Jaume de Palma acollí el desè aniversari de l’arribada del pas del Crist de les set paraules de la Venerable Confraria dels Penitents de Santiago. L’acte reuní els dirigents i confrares de l’associació. El pas surt pel Dijous i Divendres Sants.

  • La Hermandad del Rocío visita el Crist de la Sang. 19/03/2012. UH

El Sinpecado de la Hermandat de Nuestra Señora del Roció visità el Crist de la Sang a Palma. A l’església foren rebuts pels responsables eclesiàstics que explicaren la història de la talla i de la veneració. Els germans del Rocío llegiren un poema davant el santcrist .

  • Les terrasses ocupen el Born malgrat les protestes d’ARCA. 19/03/2012. EM

L’Ajuntament de Palma permet a diversos establiments de cafès i barns a instal·lar terrasses sobre el passatge del Born per a dinamitzar la zona. En canvi l’entitat conservacionista ARCA denuncia que aquestes llicències fan perdre la unitat estètica d’un lloc únic. Fins i tot aventurares que el Born podria patir una situació semblant a la que s’esdevé al carrer Fàbrica.

  • Saragossa acull l’exposició “Miró, su lucha contra la dictadura”. 18/03/2012. UH

L’exposició “Miró, su lucha contra la dictadura” arriba a Saragossa després de passar per Màlaga i Valladolid. Les peces, provinents de la Col·lecció Serra, mostren l’obra de l’artista català i resident a Mallorca contra la dictadura del general Franco. Una de les peces més destacades és Le chien d’Ubu.

  • Alaró acollirà l’obra d’Alfred Lichter de manera permanent. 18/03/2012. UH

Una fundació dedicada a l’artista alemany Alfred Lichter tendrà la seu permanent a Alaró. L’espai celebrarà una jornada de portes obertes i acollirà una primera exposició titulada El camino comissionada per Tomeu Simonet.

  • Exposició sobre fra Ginebró Serra a San Marina (Califòrnia). 18/03/2012. EM

La Biblioteca Huntington de San Marino (Califòrnia) prepara una exposició commemorativa pels 300 anys del naixement de fra Ginebró Serra per l’any 2013. Els responsables de la mostra s’han traslladat a Mallorca per a recollir informació i sol·licitar el préstec de peces a diverses entitats i museus perquè puguin ser exposats temporalment a Califòrnia.

  • La transformació urbana del barri de Santa Catalina de Palma. 18/03/2012. EM

El barri de Santa Catalina de Palma pateix des dels darrers anys una transformació urbanística i d’usos. L’antic barri mariner ha emprès una deriva cap a l’estil d’un soho novaiorquès. El conjunt conserva algunes joies en edificis que molts es troben en rehabilitació actualment.

  • S’obrià un centre cultural de gent gran i d’interpretació de Cabrera. 17/03/2012

L’Ajuntament de Palma i al Conselleria de Media Ambient rehabilitaran un local municipal de Cala Major per destinar-lo a centre cultural de gent gran i d’interpretació de Cabrera.

  • El castell de Bellver obrirà tots els dies a partir del 19 de març. 17/03/2012. UH

El castell de Bellver obrirà tots els dies a partir del proper dilluns per a poder rebre les visites dels turistes. Dilluns tancarà a les 14:00 hores i la resta de dies a les 18:00. El consistori pensa que el castell és un dels monuments més representatius de la ciutat i s’ha de tenir en compte.

  • Activitats per a commemorar els cent anys del ferrocarril de Sóller. 17/03/2012. UH

El Ferrocarril de Sóller ha programat pels dies 14, 15 i 16 d’abril el gruix de les activitats per a commemorar el centenari. Els organitzadors volen implicar tot el poble de Sóller en les festivitats. Alguns dels actes seran la inauguració d’un mural, concursos de fotografia, redacció i dibuix entre d’altres.

  • L’Ajuntament de Pollença demana al Consell que revisi la protecció d’un edifici. UH. 17/03/2012.

L’Ajuntament de Pollença ha sol·licitat al Consell de Mallorca si la fàbrica de tapissos Can Moretó pot ser rehabilitada o no. Aquest edifici es troba en estat de runa però té la protecció de Bé d’Interès Cultural. La propietat de l’edifici és privada i per tant correspondria a aquesta iniciativa les obres.

  • El castell de Bellver obrirà tots els dies. 17/03/2012. EM

El castell de Bellver obrirà tots els dies a partir del proper dilluns per a poder rebre les visites dels turistes. Dilluns tancarà a les 14:00 hores i la resta de dies a les 18:00. El consistori pensa que el castell és un dels monuments més representatius de la ciutat i s’ha de tenir en compte.

  • Les rèpliques dels guerres de Xian s’exposaran a Palma. 17/03/2012. EM

150 rèpliques dels guerrers de Xian s’exposaran a Palma a partir del 3 de maig dins una ruta per Europa anomenada “L’exèrcit de Terracota”. Les reproduccions s’han fet a la Xina seguint els mètodes artesans de construcció de les escultures. La mostra tendrà lloc en un envelat al polígon de Llevant.

  • Inaugurada l’exposició de Joan Miró a Roma. 16/03/2012. UH.

El batle de Roma ha inaugurat una exposició a la capital d’Itàlia on es reuneixen unes 80 obres d’art de Joan Miró. Algunes de les peces procedeixen de Palma i fins i tot s’ha reproduït el taller Sert.  La mostra vincula la pintura de Miró amb la llum, la terra i la Mediterrània.

  • Els veïns demanen que els Tamarells (Felanitx) continuï en peu. 16/03/2012. UH.

Els veïns propers a l’edifici anomenat els Tamarells del port de Felanitx protesten contra la propera demolició de l’estructura. El projecte que és previst construirà diverses cases a l’illeta anomenada sa Capella d’aquest nucli urbà.

  • Fins a 44 fosses comunes s’han localitzat a Mallorca. 15/03/2012. UH

L’associació Memòria de Mallorca ha localitzat fins a 44 fosses comunes de la Guerra Civil que podien contenir fins a 2.200 cadàvers a casa dels conflicte. Només a la platja de sa Coma (Sant Llorenç) hi podria haver 500 milicians morts procedents del desembarcament comandat pel capità Alberto Bayo. La possible exhumació de les restes depèn de la voluntat del Govern de les Illes Balears.

  • Les escultures de Miró s’integren dins l’espai natural d’Anglaterra. 15/03/2012. UH.

El proper dissabte s’inaugurarà una gran mostra d’escultures de Miró al Yorkshire Sculpture Park (Wakefield, Anglaterra). L’exposició comptarà amb unes 96 peces 20 de les quals estaran a l’aire lliure. Els descendents de l’artista han viatjat fins a la Gran Bretanya per a visitar la mostra.

  • Mostra d’escultures de Miró a Anglaterra. 15/03/2012.EM

A Yorkshire (Anglaterra) s’ha inaugurat una exposició a l’aire lliure d’escultures, procedents de tot el món,  de l’artista Joan Miró. En els darrers dies l’han visitada els seus néts Emili Fernández i Joan Punyet. Aquesta és la primera mostra d’escultura de Joan Miró que es fa a Anglaterra.

  • Queixes sobre una tanca a Coanegra. 15/03/2012. UH

Els Amics de la Vall de Coanegra han presentat un escrit a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori sobre una tanca instal·lada a Son Oliver. Segons el BOIB es tractaria d’un tancament no autoritzat. L’entitat també insta a l’Ajuntament de Santa Maria que col·labori per resoldre la situació.

  • Identificades 44 foses comunes  de la Guerra Civil arreu de Mallorca. 15/03/2012.EM

L’Associació de la Memòria Història de Mallorca ha identificats 44 fosses comunes per l’illa amb més de 2.000 persones enterrades. La majoria es troben a cementeris però també n’hi han a cunetes, descampats, platges i pous.

  • La persona més vella de les Illes Balears. 15/03/2012.EM.

Margalida Palmer Riutort és la persona més vella de les Illes Balears amb 106 anys. Conserva en la memòria els canvis que ha experimentat amb aquest segle de vida. Alguns exemples són l’arribada de l’electricitat, l’aviació i  el coche.

  • L’arquitecte del Palau de Congressos afirma que l’edifici de GESA no té valor. 15/03/2012.EM

Pachi Mangado, arquitecte del Palau de Congressos de Palma afirma que l’edifici de GESA no és cap joia i que hi ha molts d’edificis de la mateixa època i estil arreu. També comentà que el millor és no gastar per a mantenir la infraestructura i deixar l’espai lliure de la Façana Marítima.

  • S’autoritza la cimentació de l’edifici de l’Arxiu del Regne de Mallorca. 14/03/2012. UH.
La Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca ha autoritzat la cimentació de l’edifici que ha d’acollir l’Arxiu del Regne de Mallorca al carrer Ramon Llull de Palma. El projecte ha patit algunes modificacions que han encarit el cost. També s’autoritza la restauració de l’Escala d’Apol·lo de Raixa.
  • Mor l’escriptora i activista Teresa Pàmies. 14/03/2012. UH. 

Teresa Pàmies morí a Granda als 92 anys. L’escriptora ha deixat en la seva obra el testimoni de gran part del segle XX des de la perspectiva comunista. Especialment els temes de la Guerra Civil i l’exili. Havia rebut diversos premis com la Creu de Sant Jordi el 1984 o el Premi d’Honor de les Llestres Catalanes el 2001.

  • Entrevista a Helen Pheby, comissària de la mostra d’escultura de Miró. 

La comissària de l’exposició “Miró: Escultor” que es mostra a Yorkshire (Anglaterra) opina sobre l’esdeveniment que acull les obres de la Fundació d’Art Serrra. Segons Pheby l’exposició ha fet conèixer més l’artista a Anglaterra i sobretot superar la vessant només de pintor.

  • Presentació d’un llibre sobre l’arquitecte Guillem Forteza. 14/03/2012. UH.

L’arquitectura escolar de Guillem Forteza i el seu context històric són el tema de la tesi doctoral de Jaume Mayol Amengual que es presenta en forma de llibre al Centre de Cultura de sa Nostra.  L’obra permet introduir-se en el procés de construcció d’escoles a la primera meitat del segle XX i les circumstàncies que l’acompanyaven.

  • La Simfònica començarà una sèrie de protestes. 14/03/2012
L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears començarà una sèrie de mobilitzacions davant Cort per a protestar contra la retallada de pressupost de l’Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca. Els músics creuen que amb la mesura serà impossible pagar les nòmines i esperen fer concerts de cambra amb beneficis zero pel consorci. 
  • L’exposició “Poesia i Llum” de Miró recorrerà Itàlia. 14/03/2014. UH

La mostra sobre el procés creatiu de Joan Miró “Poesia i Llum” s’exposarà a diferents lloc d’Itàlia. Les peces procedeixen de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma i comença el recorregut al Claustre Bramante de Roma i hi romandrà fins el mes de lluny.

  • El Govern col·laborarà en divulgar el paper de les reials acadèmies. 14/03/2012. UH

El Govern de les Illes Balears signà un convenir amb les reials acadèmies de la comunitat autònoma per a donar a conèixer la tasca de les entitats.  Aquestes són la Reial Acadèmica Mallorquina d’Estudis Històrics, la Reial Acadèmia de Medicina, la Reial Acadèmia de Belles Arts i la Reial Acadèmia de Jurisprudència.

  • L’Ajuntament de Sóller cedirà un casal de Biniaraix per a rehabilitar-lo. 14/03/2012. UH

L’Ajuntament de Sóller ha tret a concurs la rehabilitació d’una casa propietat municipal al carrer de Sant Guillem de Biniaraix. L’edifici fou cedit al consistori per un particular el 1952 i no s’havia disposat de fons per a fer l’obra. Per això es podrà explotar durant 35 a canvi de les reformes.

  • El Parlament aprova el canvi de nom de Palma a Palma de Mallorca. 14/03/2012.EM

La majoria absoluta del PP al Parlament de les Illes Balears permeté la modificació de la Llei de Capitalitat amb el canvi de nom de Palma per Palma de Mallorca. En del debat del plenari hi hagué opinions a favor i en contra de la conveniència de la transformació toponímica.

  • Mobilització de l’Orquestra Simfònica contra les retallades. 14/03/2012. EM

L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears portarà a terme un concert a la plaça de Cort per a protestar contra les retallades de Cort i del Consell de Mallorca. Els músics assumeixen que reduir despeses és necessari però consideren excessiu un 30% de les dues institucions.

  • Nova edició d’un cicle de cinema al Baluard. 14/03/2012. EM. 
El Museu des Baluard acull una nova edició del cicle de cinema “Feim Films” que s’allargarà fins el desembre. El tema de les cintes són les Illes Balears i existeixen tres categories com són Documentant la Història, Documentant Mallorca i Documentant la música. 
  • Unes restes arqueològiques pugen el cost de l’edifici de l’Arxiu del Regne de Mallorca. 14/03/2012. EM
La troballa de restes arqueològiques a les obres de l’edifici de l’Arxiu del Regne de Mallorca ha incrementat notablement el pressupost de l’obra. Principalment s’ha localitzat el mur de l’antic convent de Sant Francesc i un empedrat.
  • L’escala de Raixa es restaurarà sota un criteri conservador. 14/03/2012. EM.
L’escalinata d’Apol·lo de la possessió de Raixa amb afegitons del segle XIX serà finalment restaurada. El criteri que se seguirà serà el de conservar el màxim possible els elements posterior a l’obra inicial col les columnes o recuperar altres elements actualment dipositats al castell de Bellver.
  • Els propietaris del Cabàs de Santa Maria n’han de restaurar el camí. 13/03/2012. DB

Notícia sobre una resolució de la Conselleria de Medi Ambient del Govern que obliga els propietaris de la finca del Cabàs a restaurar el camí del mateix nom que està catalogat com a bé patrimonial. Els Grups ecologistes i Esquerra insten l’Ajuntament de Santa Maria i la Conselleria a fer executar immediatament la resolució.

  • L’Instituto de Arte Contemporáneo mostra interès pel Museu des Baluars. 13/03/2012. UH. 

L’associació de professionals Instituto de Arte Contemporáneo es reuní amb el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palma Fernando Gilet sobre tot el relacionat amb el Museu des Baluard.

  • Els treballadors de la Simfònica es manifestaran contra les retallades. 13/03/2012. UH

Els músics de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears es manifestaran el proper dijous contra les retallades d’un terç del pressupost respectiu del Consell de Mallorca i de l’Ajuntament de Palma.

  • Una obra de Bernat Albertí serà pel Consell de Mallorca. 13/03/2012. UH.

L’artista Bernat Albertí ha donat una obra al Fons d’Art Contemporani del Consell Insular de Mallorca. Aquest fons existeix des de 1980 amb fotografia, obra gràfica, pintura i dibuix.

  • El Govern ordena restituir el camí des Cabàs. 13/03/2012. UH.
El Govern de les Illes Balears ha ordenat als propietaris del Cabàs a restituir totes les pedres del camí del Cabàs que havien estat extretes per a construir unes cases properes. El fet havia estat denunciat per diverses entitats ecologistes. 

  • El PSM de Pollença satisfet per la resolució sobre el camí vell de Lluc. 13/03/2012. UH.
El PSM de Pollença ha mostrat la seva satisfacció per l’acord del Consell de Mallorca que delimitarà el camí vell de Lluc a Pollença i el partit polític recorda que vetlarà perquè s’eliminin les barreres. 

  • El Consell de Mallorca aprova recórrer la sentència de l’edifici de GESA. 13/03/2012. UH.
Tots els partits del Consell de Mallorca han aprovat en el plenari recórrer la sentència judicial que desprotegeix l’antic edifici de GESA com a Bé Catalogat. Malgrat l’acord l’oposició critica que l’equip de govern la seva postura anterior sobre el tema.
  • L’oposició no vol el canvi de nom de Palma. 13/02/2012.UH
Els partits de l’oposició de l’Ajuntament de Palma rebutgen el canvi de nom de la ciutat per Palma de Mallorca  que l’equip de govern vol presentar al Parlament de les Illes Balears. Consideren que hi ha mesures més importants per portar a
terme.
  • El ball dels Óssos en honor a sor Maria Rafela. 12/02/2012. UH.
El Óssos de Campos ballaren en honor a la religiosa sor Maria Rafela en motiu de l’homenatge anual a la mestra Cases Noves. Sebastiana Lladó fundà la Congregació de les Missioneres dels Sagrats Cors de Jesús i de Maria i és filla il·lustre de la vila des de 1958.
  • Homenatge als republicans afusellats de sa Pobla. 12/02/2012. UH.
A sa Pobla tengué lloc un homenatge als republicans afusellats durant la Guerra Civil. L’acte era organitzat per l’Associació Pinyol Vermell i intervingueren representants de l’Associació de Memòria de Mallorca i familiars dels assassinats.   També es destacà el paper dels carrabiners resistents i es reclamà la retirada de noms franquistes dels carrers del poble.
  • Els Castellers de Mallorca celebren el seu aniversari. 12/03/2012. UH
Els Castallers de Mallorca celebren el setzè aniversari amb una paella i una actuació a s’Escorxador de Palma. El grup sorgí de famílies continentals i mallorquines que volien apropar–se aquesta tradició catalana. Actualment hi formen part membres de molts països del món.
  • El Parlament debatrà el canvi de nom de Palma. 12/03/2012. UH
El Parlament de les Illes Balears debatrà demà el canvi de nom de la capital per Palma de Mallorca.  La mesura s’inclou dins una modificació de la Llei de Capitalitat que també suposarà que Palma pugui assumir més competències urbanístiques.
  • Exposició de peces coptes al Caixafòrum. 12/03/2012.EM
La Fundació Caixafòrum de Palma exposa sota el títol “L’altre Egipte” algunes peces de la col·lecció de cultura copta del Museu del Louvre de París. Destaquen peces arquitectòniques, teixits i un documental sobre aquesta comunitat cristiana que encara perviu al país del Nil
  • La Fundació Costa Nord continuarà per Michael Douglas. 12/03/2012. EM
La Fundació Costa Nord de Valldemossa continuarà gràcies al documental de Michale Douglas que dóna la benvinguda i presenta la serra de Tramuntana. La direcció vol donar un nou impuls a l’espai que ha estat poc atès per les institucions en els darrers anys.
  • El canvi de nom de Palma cada cop més aprop. 12/03/2012. EM
El plenari del Parlament de les Illes Balears debatrà el canvi de nom de Palma per Palma de Mallorca tal i com demana l’ajuntament de la capital. La majoria del PP a les dues institució sembla que no impedirà el tràmit.
  • Exposició del Miró més madur a Roma. 11/03/2012. EM
La Fundació Pilar i Joan Miró de Palma ha cedit 73 obres per a ser exposades al Chisotro del Bramante de Roma sota el títol de “Miró! Poesia i Luce”. El motiu de la mostra és recrear el procés creador de l’artista en els darrers anys de la seva vida.
  • 20 anys des del que es tancà el Bar Güell. 11/03/2012.EM
Ja fa 20 anys que es tancà l’emblemàtic Bar Güell de l’Eixample de Palma. L’establiment fou lloc de tertúlies i molt conegut a la ciutat. L’activitat amb més ressò és la Pujada del Güell a Lluc a Peu. Actualment la plaça on s’hi trobava el local porta el nom de plaça del Güell.
  • El recurs per l’edifici de GESA paralitzarà la Façana Marítima. 11/03/2012. EM.
El recurs del Consell de Mallorca contra la sentència que descataloga l’edifici de GESA podria paralitzar un anys més la construcció de la Façana Marítima. S’espera que el Palau de Congressos s’estreni amb l’edifici de GESA encara sense ocupació i amb la resta de l’entorn en obres, 
  • Carta al director sobre el futur de l’edifici de GESA. 11/03/2012. UH

Opinió sobre tot l’entrellat en què s’ha convertit l’edifici de GESA. La solució més fàcil que aporta és la demolició de l’edifici i la construcció de tota la façana marítima.

  • L’antic teatre Orpa del port d’Andratx en estat d’abandó. 11/03/2012. UH

El teatro Orpa del port d’Andratx, antigament un espai multifuncional d’oci, es troba en estat d’abandonament com denuncien els veïns de la localitat. Tot i les reivindicacions les institucions i el bisbat, propietari del recinte, no es posen d’acord sobre el destí de l’edifici.

  • Descobreixen un arc i un aljub a Ca ses Monges d’Alcúdia. 11/03/2012. UH

La reforma de la planta baixa del casal de ca ses Monges (Alcúdia), que són dependències municipals, han posat a la llum alguns elements estructurals fins llavors ocults. Per exemple un immens arc i un aljub.

  • Retallen els Certamen d’Arts Plàstiques de Pollença. 11/03/2012. UH

L’Ajuntament de Pollença ha decidit reduir a una retrospectiva al Certamen d’Arts Plàstiques de Pollença i dedicar els fons a la restauració del Museu de Pollença i la redacció del seu pla director. El certamen d’Art Jove ha estat mancomunat amb altres municipis del Nord de Mallorca. El certamen havia de complir la quaranta-novena edició des de que es posà en marxa el 1962 després que acudissin al municipi artistes com Anglada Camarassa, Tito Cittadini i Dionís Bennàssar.

  • Inaugurada l’exposició sobre els 100 anys del Tren de Sóller. 10/03/2012. UH

Al museu modernista de Can Prunera s’inaugurà l’exposició commemorativa dels cent anys del ferrocarril de Sóller. La mostra compta amb documents, maquinària, plànols, fotografies i altres objectes que pretenen donar un caire mecànic i humà.

  • Rescindit un conveni entre el Consell i el GOB per l’ús de les cases de la Trapa. 10/03/2012. UH

El GOB i el Consell de Mallorca han rescindit de mutu acord un conveni per a contruir un refugi a les cases i terres de la Trapa. Però la crisi econòmica ha aturat el projecte i l’entitat ecologista ha demanat desfer l’acord.

  • Centenari del ferrocarril de Sóller. 10/03/2012. EM

El proper 16 d’abril se celebrarà el centenari del ferrocarril de Sóller, per això la companyia ha organitzat diversos actes i commemoracions. La primera és una exposició a Can Prunera amb diversos objectes de l’època i relacionats amb la posada en marxa del tren

  • El GOB recupera les cases de la Trapa que cedí al Consell. 10/03/2012. EM

El Consell de Mallorca i el GOB han rescindit un conveni que obligava a la institució insular a construir un refugi. El projecte no s’ha portat a terme i l’associació ecologista va sol·licitar que es tornés a enrere l’acord com així s’ha fet.

  • El Consell de Mallorca recorrerà la sentència per decisió dels tècnics. 10/03/2012. EM.

Els tècnics de patrimoni cultural del Consell de Mallorca recomanen sempre recórrer les sentències que descataloguen béns culturals. Així explica la presidenta de la institució Maria Salom la decisió del plenari. El batle de Palma, per la seva part, afirma que el més fàcil era no recórrer la sentència.

  • S’autoritzen les terrasses al Born. 09/03/2012. DdM

El Born ja té taules i cadires. L’Ajuntament de Palma ha permès la instal·lació de terrasses als establiments del passeig del Born. De moment ja s’ha instal·lat el mobiliari d’un dels tres establiments que tenen l’autorització municipal, els altres dos ho faran abans de què acabi el mes. L’entitat proteccionista ARCA exigeix una rectificació a l’Ajuntament de Palma ja que consideren la mesura un “menyspreu” al patrimoni.

  • Article d’opinió sobre la instal·lació de terrasses al Born.09/03/2012. DdM

L’autora, Pilar Garcés, dóna la seva opinió sobre la instal·lació de terrasses al Born. Troba que aquest fet animarà la zona i s’alegra de la decisió presa. Creu que serà una bona mesura per al turisme.

  • Exagerada protesta d’ARCA sobre les terrasses del Born.09/03/2012. UH

La Galería del diari Ultima Hora considera exagerada la protesta d’ARCA sobre la possibilitat d’instal·lar terrasses al Born perquè podria espatllar l’entorn. La protesta es considera exagerada si l’Ajuntament de Palma vigila que el mobiliari estigui a l’entorn del context.

  • L’Ajuntament de Palma autoritza les terrasses al Born. 09/03/2012. UH

L’Ajuntament de Palma permet la instal·lació de terrasses als establiments del passeig del Born. L’entitat proteccionista ARCA i PSM-IV-Entesa considerar que podria atemptar contra el conjunt i personalitat de la zona.

  • L’empresa Núñez i Navarro podria exigir una indemnització si no es recorre la desprotecció de GESA. 09/03/2012. DdM

Els grups de l’oposició del Consell de Mallorca han advertit que si la institució no recorre la desprotecció de l’edifici de GESA l’empresa Núñez i Navarro podria demanar responsabilitats patrimonials. Per part de la institució s’ha dit que la decisió de la mateixa es farà en funció dels informes tècnics i jurídics de la mateixa. Dilluns dia 15 és el darrer dia per presentar l’apel·lació.

  • El Batle de Sineu ordena la retirada de l’estàtua del Rei Jaume II. 09/03/2012. DdM

Els treballadors municipals de l’Ajuntament de Sineu han retirat l’estàtua del Rei Jaume II que s’havia inaugurat el mes de maig de 2011 en el centre de la Plaça de l’Església. Tan la instal·lació com ara la desintal·lació de l’estàtua han estat envoltades de polèmica. El Batle de Sineu ha pres la decisió de retirar-la després de rebre una instància del Consell de Mallorca en què es demanava aquesta actuació perquè el procés de col·locació de la mateixa s’havia realitzat sense la corresponent autorització per part la institució insular. Encara es desconeix el futur de l’estàtua que resta a dependències municipals.

  • Retiren l’estàtua del rei Jaume II de Mallorca de la plaça de Sineu. 09/03/2012. UH

L’Ajuntament de Sineu ha retirat l’estàtua del rei Jaume II de Mallorca que fins llavors era la plaça de l’Església per traslladar-se a un magatzem municipal a espera d’una nova ubicació. La polèmica ve d’enrere quan el maig de 2011 s’instal·la sense permís del Consell de Mallorca en un conjunt declarat BIC. El fet va provocar certa divisió entre els veïnats.

  • Els arguments del jutge per a desprotegir l’edifici de GESA. 09/03/2012. EM
El diari publica els arguments de la sentència judicial que deixa sense catalogació patrimonial a l’antic edifici de GES. Alguns dels arguments exposats és que no és comparable a Mies Van der Rohe, no segueix a Le Corbusier, no és emblemàtic i que molesta al trànsit.

  • Sineu retira l’estàtua de Jaume II i la deixa dins un magatzem. 09/03/2012. EM

L’Ajuntament de Sineu ha retirat l’estàtua de Jaume II que presidia la plaça de l’Església per haver-se instal·lat a un conjunt BIC sense permís del Consell de Mallorca. Actualment es troba dipositada en un magatzem municipal i segons el conveni de donació de la peça si es retira ha de tornar als antics propietaris.

  • El documental «L’obra d’un gegant» és premi al Festival de Cine de la ITB de Berlín. 09/03/2012. UH

El documental «L’obra d’un gegant» és premi al Festival de Cine de la ITB de Berlín. La cinta és sobre la Serra de Tramuntana i Mallorca i va ser guardonada a la fira de turisme més important d’Europa.

  • El Ple del Consell de Mallorca debat si apel·la o no la sentència que desprotegeix l’edifici de GESA. 08/03/2012 DdM

El Ple del Consell de Mallorca debat si ha de recórrer o no la sentència judicial que desprotegeix l’edifici de GESA com a Bé Catalogat. La desprotecció podria suposar un canvi en la façana marítima i canviar el parc projectat actualment per un edifici d’habitatges. Així mateix, hi ha un grup d’emprenedors que han presentat diverses idees per l’aprofitament exterior i interior de l’edifici amb projeccions a la façana i altres al·licients.

  • Article d’opinió sobre la sentència judicial que desprotegeix l’edifici de GESA. 08/03/2012 DdM

L’autor, Matias Vallés, fa una reflexió sobre la sentència que desprotegeix l’edifici de GESA i els arguments explicats en la mateixa i sobre els que es fonamenta aquesta decisió.

  • El centre de recepció del Castell de Bellver s’obrirà el mes d’abril. 08/03/2012 DdM

El Centre de recepció de visites del Castell de Bellver obrirà de manera provisional el proper mes d’abril. Les obres ja estan acabades i ja han estat recepcionades per l’Ajuntament de Palma. No serà, però, un obertura completa. Només estarà en funcionament la taquilla, la posada en servei definitiva està a l’espera de la resolució del concurs per l’adjudicació de la gestió del recinte. S’ha tret a concurs la gestió del bar, la tenda, els banys i la taquilla per un període de dos anys.

  • Crítiques a la despesa de l’Ecomuseu de Montuïri. 08/03/2012 DdM

L’Ajuntament de Montuïri haurà de pagar 621.077 euros per la requalificació i permuta d’uns terrenys on s’hi ha ubicat l’Ecomuseu de Montuïri, segons ha resolt el Tribunal Superior de Justícia de Balears. L’oposició, formada per PSM i PSOE, acusen el consistori d’improvisació i en critiquen la despesa que, segons els seus càlculs, suma més de 3,2 milions d’euros, quan la infraestructura encara no està acabada.

  • Preocupació per la possible demolició d’Els Tamarells. 08/03/2012. UH

Els veïns de Portocolom estan preocupats, després de mobilitzar-se a favor, per la possible demolició de l’edifici del bar Els Tamarells que consideren d’interès patrimonial. Fa anys es va intentar que fos declarat BIC mitjançant una recollida de signatures però no fou possible.

  • Licitació del Centre de Visitants de Bellver. 08/03/2012. UH

S’han aprovat les clàusules per a licitar el Centre de Visitants de Bellver amb la gestió de diversos serveis

  • El Consell de Mallorca sancionarà les obres de la torre de Menut. 08/03/2012

El Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca obrirà un expedient sancionador a la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, propietària de la finca, per les obres a la torre de les cases de Menut. Una llicència d’obres fou autoritzada el 2004 amb la condició que no s’intervengués a la torre però el 2012 es varen adonar que no s’havia respectat.

  • L’oposició demana que es recorri en defensa de l’edifici de GESA 07/03/2012

Els partits de l’oposició a l’Ajuntament de Palma, PSOE i PSM-IV-ExM, sol·liciten que el consistori recorri la sentència judicial que desprotegeix l’edifici de GESA. Les formacions polítiques destaquen la pèrdua patrimonial que suposaria enderrocar l’immoble i la pèrdua d’un espai en temps de crisi.

  • La possibilitats que la Serra de Tramuntana perdi la categoria de Patrimoni de la Humanitat. 07/03/2012. UH

La política del Consell de Mallorca sobre la llicència en algunes urbanitzacions a Andratx, Sóller, Escorca i Pollença poden fer perillar la declaració de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO que té la Serra de Tramuntana. Els dos únics casos en què s’ha retirat la declaració és la vall de l’Elba (Alemanya) i el santuari dels antílops Oryx (Oman). Aquest fet sol tenir una repercussió mediàtica força negativa.

  • Pinten sense permís la torre de Menut. 07/03/2012. UH

La torre de defensa del segle XVI de les cases de Menut (finca pública) han estat pintades sense el permís del Consell de Mallorca segons ha denunciat el Grup d’Estudi de la Fortificacions Balears. La possessió procedeix d’una antiga alqueria islàmica que apareix al Llibre de Repartiment. Cap al 1599 es reformaren les cases i s’aprofità per a construir la torre. També afecten a la torre una antena de televisió i unes barreres metàl·liques.

  • Trasllat de peces i obres del Museu de Mallorca. 06/03/2012. UH

Les obres del Museu de Mallorca ha provocat que es traslladin una mostra de peces de les seccions de Belles Arts i Arqueològica al Centre Cultural de sa Nostra per a ser exposades. La resta quedarà a una nau a Son Tous i una petita part a l’edifici de ca la gran Cristiana. El trasllat es porta terme des de fa algunes setmanes i és a punt d’acabar.

  • Número especial de El Mirall dedicat a Josep Maria Llompart 05/03/2012. DB

Es presenta un número especial de la publicació El Mirall titulat Josep Maria Llompart: una vida dedicada a Argensa. És un dossier coordinat per Pilar Arnau en què es parla de la trajectòria cívica i intel·lectual de l’escriptor i de la seva aportació a la poesia catalana.

  • Seminari internacional Literatura i pecat a Es Balurd 05/03/2012. DB

El Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma acull el I Seminari internacional Literatura i pecat, organitzat per la UIB.

  • Jocs tradicionals del temps del Pare Ginard. 05/03/2012

La Casa Museu del pare Rafel Ginard Bauçà de Sant Joan organitzà una recuperació de jocs i cançons infantils antigues a aquesta vila del Pla de Mallorca. En les properes setmanes s’organitzaran més activitats també relacionades amb el retorn a la infància.

  • Rectificació sobre l’esplanada de Sant Domingo de la Calzada. 05/03/2012. UH

La Junta d’Obres del Port de Palma aclareix que el manteniment de l’esplanada de Sant Domingo de la Calzada que es denunciava com insuficient fa algunes dies és responsabilitat de l’ajuntament de la capital mallorquina. Un altre cop es reitera que l’estat de conservació és deplorable.

  • Ressenya sobre l’església de Santa Teresa de Jesús de Palma. 05/03/2012. UH

L’església de Santa Teresa de Jesús és un dels edificis més destacats de la Rambla de Palma construït al segle XVII. La darrera restauració ha millorat un edifici singular per la planta de creu llatina d’una sola nau i un interior auster amb diverses capells amb detalls singulars.

  • Exposició en motiu dels 100 anys del tren de Sóller. 04/03/2012. UH

El proper mes d’abril es compleixen 100 anys des de la inauguració del ferrocarril de Sóller i en motiu de l’aniversari s’han organitzat diversos actes. Un dels més destacats és l’exposició de Can Prunera El Ferrocarril de Sóller. 100 anys de trajecte (1912-2012). En la qual es podran veure diversos materials i documents relacionats amb la història del tren .

  • Les obres del Casal Balaguer. 04/03/2012. UH

Les obres de rehabilitació del Casal Balaguer avancem amb bon ritme. La fase actual consisteix en apuntalar l’edifici per a poder recuperar l’aspecte original reforçant les arcades. Els treballs s’allargaran deu mesos i després es passarà a restaurar la planta noble.

  • Museu i Cartoixa de Valldemossa. 03/03/2012 UH

El primer dia de visites a la Cartoixa de Valldemossa en el qual l’entrada del Museu Chopin no permet accedir a la cel·la on va estar el músic polonès arran d’una recent sentència que ho demostra. La tranquil·litat i la normalitat han estat la tònica general

  • Arca denuncia un envelat davant la Llonja. 03/03/2012. UH

L’entitat per la defensa del patrimoni ARCA denuncia com un menyspreu que es col·loqués un gran envelat davant la Llonja de Palma en motiu del Dia de les Illes Balears. L’associació recorda que no és el primer cop que protesta sobre la qüestió

  • Problemàtica sobre les entrades de la Cartoixa de Valldemossa. 03/03/2012. EM

Els turistes es queixen de la poca informació sobre les dues entrades disponibles per comprar una només per la cel·la on estigueren Chopin i Sand i l’altra per la resta de la Cartoixa. El problema sorgeix per la sentència que certificà quina era la vertadera cel·la i piano que havien emprat els viatgers i la sortida de la família propietària de l’habitació de l’empresa explotadors.

  • Visites a la Llonja. 02/03/2012

Primeres visites a la Llonja després de la restauració portada a terme per l’arquitecte Pere Rabassa en la qual es netejaren els murs i es reformà el terrat i teulada. Així i tots els primers visitants es queixaren de la poca durada, la manca d’explicació i els elements distorsionadors en les primeres visites programades.

  • Esplanada de Sant Domingo de la Calzada01/06/2012

Queixes sobre l’estat de l’esplanada i monument de Sant Domingo de la Calzada situat davant la mar a Palma. L’espai és propietat de la Junta d’Obres del Port segon una rajola i necessita una neteja, millora del jardí i que es reparin alguns desperfectes.

  • Premi Ramon Llull als Cossiers de Montuïri 01/06/2012

Crònica de l’entrega dels premis Ramon Llull 2012 per part del Govern de les Illes Balears en motiu de la diada autonòmica del 1r de març. Els Cossiers de Montuïri són uns dels premiats per mantenir-se fidels a l’esperit de la festa i tradició. Les danses dels cossiers neixen amb la festa medieval del Corpus Christi .

  • Vilatge islàmic al Gorg Blau. 01/06/2012

A les passades Jornades d’Estudis Locals de Sóller es presentà la descoberta d’un conjunt islàmic que segurament acollí els refugiats de la conquesta catalana de 1229. Inclouria una mesquita i una necròpolis. El Consell de Mallorca ha autoritzat el projecte d’excavació presentat pels arquòlegs Jaume Deyà i Pablo Galera.

  • Teulada de la Cartoixa de Valldemossa.01/06/2012

El Govern de les Illes Balears garateix que subvencionarà el cost de les obres per a reformar la teulada de l’església de la Cartoixa de Valldemossa. Abans hi havia hagut algunes dificultats burocròtiques. També s’ajudaran en les obres de la sagristia vella de la Seu i s’estudiarà les esglésies de Santa Anna de Muro i Sant Antoniet de Palma.

  • LA SERRA DE TRAMUNTANA JA ÉS PATRIMONI DE LA HUMANITAT. 28/06/2011

La UNESCO ha declarat la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat en la categoria de Paisatge Cultural. La selecció va tenir lloc ahir a París, entre les 35 candidatures arreu del món que s’hi presentaren. D’aquesta manera, la Serra ja forma part d’un dels 878 paratges del món declarats patrimoni mundial. Els valors i la diversitat paisatgística, la cultura, la història i l’enologia són els elements que fan de la Serra un indret singular en tot el món. La declaració permetrà realitzar accions directes de rehabilitació i conservació del patrimoni cultural i natural.

  • El futur incert Museu Textil de Sóller. 28/06/2011

        El batle de Sóller, Carlos Simarro, emprendrà noves negociacions amb els propietari de l’antiga Fàbrica Nova amb la finalitat de dur a terme el projecte de conversió del local en el futur museu tèxtil. Cal recordar que l’antiga propietària, Adela Oliver, feu una donació del 50% de la fàbrica a l’Ajuntament a través del testament amb la condició de que en un termini màxim de 5 anys es creés el centre cultural. Malgrat els impulsos per part dels copropietaris, encara no s’ha dut a terme cap tipus d’intervenció. És per aquest motiu que els familiars reclamen la part que es cedí a l’Ajuntament per incompliment de terminis.

  • Maria del Mar Bonet cantarà la Sibil·la al Festival Grec de Barcelona. 28/06/2011

El proper 4 de juliol la cantant actuarà al Teatre Grec de Montjuïc en el marc de l’actual festival que s’està duent a terme a Barcelona. D’aquesta manera, Bonet posarà de manifest el cant històric que ha estat catalogat com Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

  • Mor als 99 anys el pintor nord-americà Robert Bradbury 27/06/2011

El pintor resident a Sóller fou un dels principals personatges que popularitzà Mallorca i Eivissa a nivell internacional a través de les seves obres que, juntament amb l’obra de la seva dona, reflecteixen el paisatge i la vida quotidiana de les Illes Balears.

  • Cort torna a celebrar la festivitat del Corpus. 26/06/2011

L’Ajuntament de Palma i el Bisbat de Mallorca han volgut recuperar enguany la tradició de portar la Custòdia a les espatlles, cosa que no succeïa des de feia més de 20 anys.

  • Capdepera homenatja a 26 víctimes del franquisme 25/06/2011  

La població recuperà ahir el nom de les 16 víctimes gabellines de la repressió franquista en un homenatge al cementiri amb una rèplica del mural de la memòria de’n Frau. Més d’un centenar de veïns assistiren a l’acte així com personalitats polítiques locals i membres de l’Associació Memòria de Mallorca.

  • Pollença celebra el tradicional ball de les Àligues 25/06/2011

El poble ha viscut una diada festiva centenària durant la famosa processó del Corpus i la interpretació del personatge Joan Pelós amb les àligues. El ritual que té els seus orígens en el gremi dels teixidors del segle XIV, lluí enguany els nous vestits de les àligues que es varen començar a teixir el dilluns passat amb les joies més preuades que cediren nombroses famílies pollencines.

  •  Sa Llonja reobre el seu espai expositiu 25/06/2011

Després d’una intensa restauració, l’edifici històric de Guillem de Sagrera, inaugurà el seu espai interior amb La llum del llaüt, una instalació de l’obra de l’artista Fabrizio Plessi patrocinada per Louis Vuitton. L’acte comptà amb la presència del batle de Palma Mateo Isern, entre d’altres personalitats polítiques. Un total de 14 llaüts conformen l’obra de l’artista italià que, amb llums de neó i el so de la mar, els assistents pogueren sentir la sensació de navegar “en mig de les aigües del Mediterrani, el mar de l’art”.

  • Comencen les festes de Sant Joan de Ciutadella 23/06/2011

Plenes de tradició i espectacle, arranquen les festes de Sant Joan de Ciutadella amb l’espectacle que comptarà amb 192 genets, quinze més que l’any passat. Es preveu l’arribada a Menorca de més de 30.000 visitants que celebraran l’arribada de l’estiu amb una festivitat que té més de 600 anys d’història. Enguany, el Caixer Senyor torna a ser Manuel Soto Martorell, marquès de Albranca, que rebrà a partir de les 14:00 hores l’anunciada de l’inici de la festa ancestral amb el primer “toc de tambor i fabiol” amb el fabioler Sebastià Salord, agutzil municipal. A les 18:00 hores començarà “el cargol des Born” amb l’entrada a galop del Caixer Senyor amb la interpretació del “jaleo”, seguidament es festejarà la “batalla de les avellanes” y la diada acabarà amb la protocol·lària beguda que oferirà el Caixer Senyor als genets. La festa prosseguirà també al llarg del dia 25 de juny amb les proves dels “jocs i corregudes des Pla”, la Missa dels Caixers i “sa convidada”, acte amb el què el Caixer Senyor convida a la corporació municipal. Per la tarda hi haurà l’espectacle de “córrer abraçats” en el què dos genets corren abraçats a galop entre la multitud.

  • El Castell de Bellver editarà una monografia amb un estudi del lapidari del Carenal Despuig 23/06/2011

Antònia Soler és l’autora del treball d’investigació basat en un estudi sobre la col·lecció de làpides funeràries i honorífiques que el cardenal va portar d’Itàlia, procedents en la seva major part, de les excavacions arqueològiques realitzades durant el segle XVIII en aquest país, en ple “segle de les llums”. L’estudi ampliarà la biografia del Cardenal Despuig i serà publicat en una de les monografies editades pel Castell de Bellver.

  • Publicada una guia del paisatge cultural de la Serra de Tramuntana. 22/06/2011

Gaspar Valera és l’autor del llibre publicat pel departament de Territori del Consell que planteja un recorregut pel paisatge de la Serra, sent l’Arxiduc Lluís Salvador i les seves possessions els punts de principal atractiu. La guia també inclou un capítol dedicat a la literatura i els pintors que ens han parlat i descrit la seva visió de la Serra amb las seva obra, així com un capítol dedicat a les cases de neu.

  • El president de Microbank adquireix el convent dels mínims en subasta. 22/06/2011

Després d’una disputa amb el seu nebot, José Francisco Conrado ha acabat comprant l’immoble catalogat com a Bé d’Interès Cultural per una quantitat de 2.901.000 euros.

  • Binissalem aposta per a la recuperació del seu pou històric 19/06/2011

El Pou Poal, probablement d’època musulmana, és en realitat on s’establí el primer casc urbà de la població que es va veure privat d’accés ara fa 136 anys arran la construcció de la línia ferroviària de Palma cap a Inca. L’empresa GADMA proposa alliberar el pou del seu aïllament amb un pas soterrani per tornar a recuperar l’accés tradicional en aquest indret.

  •  Nova era per al seminari “Felanitx” de Bartomeu Pou 19/06/2011

         Després de la jubilació del seu director Bartomeu Pou, l’OCB seguirà amb la publicació de l’històric seminari Felanitz que comença una nova era que assegura la permanència de la premsa local. La primera publicació del seminari s’establí l’any 1883 amb El Felanigense i la proposta de futur és que, en un futur, en surti una nova versió digital. Amb paraules del president del Consell d’Administració, Antoni Vicens, la delegació local de l’OCB s’encarrega de la publicació <<amb il·lusió i moltes ganes>> per seguir il·lustrant <<una radiografia del poble>> al llarg dels anys.

  •  El toro de Son Munar amb la marxa del 19J. 19/06/2011

El famós toro d’Osborne d’Algaida, apareix altre cop repintat. Aquesta vegada en motiu de la reivindicació a favor dels indignats amb el lema <<el 19J Surt al carrer>>, la manifestació organitzada pels indignats i que està convocada a partir del 18:30h d’aquest diumenge al Parc de la Mar.

  •  L’Hotel Cala d’Or rememora els seu 75è aniversari. 19/06/2011

L’hotel de Santanyí celebra avui els seus 75 anys com a pioner d’un tipus de turisme sostenible. En commemoració l’establiment ha organitzat una exposició amb imatges i documents històrics al mateix hall de l’hotel per deixar constància d’un exemple de <<turisme respectuós a nivell local i amb el medi ambient>> segons ens explica el seu director.

  •  Un professor de la Universitat d’Oviedo reedita un llibre de Jovellanos sobre la seva estada a Mallorca. 19/06/2011

Javier González Santos ha culminat la visió dels diaris de Gasapar Melchor de Jovellanos recopilats en el Diario 3º , i que relaten l’estada del polític il·lustrat a Mallorca que va estar pres a Valldemossa i al Castell de Bellver entre el 1791 i el 1810. L’autor remarcat la importància d’algunes aportacions de Jovellanos al seu diari que ens dóna a conèixer la societat cultural i les tertúlies quotidianes de la noblesa dels palmesans.

    •  Actuacions per recuperar el Castell de Santueri. 18/06/201

Operaris d’una empresa constructora han iniciat algunes feines de rehabilitació alCastell de Santueri. Sembla a ser que els propietaris han pres la iniciativa d’aquesta acció, si bé uns dies abans de les eleccions, la presidenta del Consell de Mallorca firmés un expedient d’expropiació del castell per l’estat en ruïna en què es trobava i per falta d’acord amb la propietat per executar unes obres d’urgència. En aquest sentit, cal recordar, que si la propietat executa totes les recomanacions per a la conservació i consolidació del monument històric que marca la llei per als edificis catalogats com a Béns d’Interès Cultural es podria evitar així la seva expropiació.

  • L’ajuntament de Palma gestinoarà la protecció de la finca de l’Avinguda Argentina 15/06/2011

Després de la lluita per part d’ARCA contra la demolició de l’edifici, la Ponència Tècnica de Patrimoni del Consell acordà ahir per votació que sigui l’Ajuntament de Palma l’encarregat de protegir l’immoble, tot i que  l’associació proposés que fos el matei Consell que declarés la finca Bé Catalogat. Malgrat tot, la recomanació dels tècnics ha estat que sigui finalment el Consistori qui l’inclogui dins el catàleg municipal.

  •  El Museu de Lluc estrena catàleg amb una “de les millors” col·leccions de ceràmica de l’Estat 14/06/2011

           Elvira González, historiadora de l’art, defineix d’aquesta manera el fons de ceràmica del Museu Lluc que fou donat per Antoni Mulet i Gomila cap a la meitat dels anys 60. El Museu de Lluc, edita, a través d’aquesta col·lecció, el seu primer catàleg en seixanta anys. Antoni Mulet, un col·leccionista molt devot a la Verge de Lluc, feu una donació perquè els peregrins poguessin gaudir del santuari. Tant la sala del museu com el catàleg mostren una recopilació d’unes 400 peces d’alt valor històric i artístic que daten entre els segles XV i XVII.

  • La restauració del voladís de Cort està en marxa. 11/06/2011

         Els “habitants” que descansen a la façana de l’edfici de Cort i que formen part de l’estructura del voladís pateixen corc a la seva fustatalladaper l’escultor Gabriel Torres Cladera ara fa tres segles. L’any 1982 ja se’n va fer una última restauració, malgrat tot, un equip de restauradors han presentat un estudi a Cort amb el diagnòstic per recuperar el voladís que tornarà lluir un cop finalitzi la seva rehabilitació.

  • El jaciment de Son Peretó defineix el seu nou perímetre. 11/06/2011

99 anys més tard, el jaciment de Son Peretó es troba en la seva setena campanya d’excavació i comença a perfilar el seu perímetre original. Les novetats en aquest jaciment és que enguany hi ha hagut la troballa d’una tomba humana, així com varies monedes i joies. Així mateix, s’han finalitzat els treballs realitzats en una habitació del sector sud i s’ha descobert una sitja amb un nombrós material d’alt valor que ajuden a comprendre més dades en referència al jaciment.

  • El Convent dels Mínims en subhasta 11/06/2011

L’antic convent de Nostra Senyora de la Soledat de Santa Maria sortirà en subhasta pública per un valor de 1.846.000 euros degut a un desacord entre el propietari de dues terceres parts de l’immoble, l’ex Conseller José Francisco Conrado, i el seu nebot, propietari d’una quarta part. El convent, catalogat i protegit des del 1990, és una propietat indivisible, y ocupa una superfície de 5.623 metres quadrats. Els possibles licitadors hauran d’acceptar que l’edifici està catalogat i protegit com a Bé d’Interès Cultural (BIC) per la qual cosa hauran detenir cura del què disposa a la legislació sobre patrimoni, entre d’altres acceptacions.

  • La Diòcesis es queda sense fons econòmics. 10/06/2011

La “ineficàcia de l’Administració” és el motiu pel qual, segons Bartomeu Bennassar, aparellador diocesà, la Diòcesis perdrà 800.000 euros que anaven destinats a la rehabilitació de quatre edificis que són Bé d’Interès Cultural. Segons Bennassar, la Diòcesis no ha pogut complir els terminis marcats per a l’execució de les obres per part de l’Administració perquè existeix una mala coordinació entre la institució que concedeix la subvenció (La Conselleria d’Obres Públiques del Govern) y la que ha d’autoritzar les obres (Patrimoni i Consell). Els edificis pendents de rehabilitació son la coberta de la Cartoixa de Valldemossa i de la antiga Sagristia de la Seu que es troben en procés i que podrien quedar paralitzades.

  •  ARCA denuncia la intervenció que s’està duent a terme a Can Solivelles. 09/06/2011

L’associació troba desafortunada la intervenció que es du a terme al casal municipal d’Artà, si bé s’han deixat a perdre elements del patrimoni moble que s’hi trobaven a l’interior que eren d’un gran valor. ARCA creu que l’Ajuntament hauria de revisar el projecte de rehabilitació i restauració i que, l’obra adjudicada, aculli en un futur els fons documentals de l’artista Miquel Barceló.

  • L’Esglesia de Santa Clara ens sorprèn amb noves pintures murals aparegudes durant la seva restauració. 09/06/2011

Durant la neteja de l’interior del temple han aparegut restes gòtiques, així com elements artístics del segle XVIII o inicis del XIX. Un equip de professionals ja ha començat a treballar amb la investigació i el rescat d’aquestes obres que, juntament amb l’aparellador diocesà, Bartomeu Bennasar, es reuniran avui amb els tècnics del Departament de Patrimoni del Consell per decidir el futur d’aquestes peces

  • La candidatura de la Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat com a Paisatge Cultural perilla. 08/06/2011

        Tot i que l’informe de la UNESCO és favorable, tècnics de la ICOMOS han demanat algunes prescripcions, per la qual cosaes complica l’aprovació de la candidatura per aquest any. El Departament Insular d’Ordenació del Territori està preparant amb urgència la documentació clarificadora. Les candidatures seran presentades oficialment entre el 19 y el 29 de juny a les reunions de la UNESCO que tindran lloc a París.

  • Gaspar Valero, Francesca Maria Serra i Manuel Espinosa presenten Possessions d’Alcúdia. 07/06/2011

            La Biblioteca de Can Torró acollirà la presentació d’aquest llibre que posa en èmfasi el patrimoni etnològic i arquitectònic d’Alcúdia a través d’un recull  de més de 35 possessions d’aquest municipi. L’obra descriu la localització i la història de cada finca, i defineix els trets arquitectònics així com els elements patrimonials de cada edificació. El llibre és un clam per a la conservació d’aquest conjunt patrimonial únic, el de les possessions d’Alcúdia i, per extensió, de tot Mallorca.

  • Dues setmanes per la inauguració de la nova Llonja restaurada. 04/06/2011

        En 15 dies ja podrem visitar de nou l’edifici gòtic de La Llonja, després de mesos d’espera per la seva rehabilitació i canvis en el sistema d’il·luminació. Tot i això, el projecte de l’edifici de Guillem de Sagrera encara haurà de passar per una tercera fase de rehabilitació per la qual es restauraran els elements escultòrics.

  • Can Bordils oferirà una jornada de portes obertes per celebrar el Dia Internacional dels Museus. 03/06/2011

L’Arxiu Municipal de Palma ha elegit aquestes instal·lacions per donar a conèixer la història de la ciutat, els fons privats i una selecció dels documents transferits des de 1718 a través de la celebració que tindrà lloc el proper 9 de juny. L’activitat constarà d’un recorregut guiat de 50 minuts per les diferents àrees de l’arxiu i una visita a l’exposició dels arxius històrics. Entre aquests, cal destacar algunes “joies” com ara el primer llibre d’actes, de 1718, algun tom de la Taula Numuralia, atacat per l’incendi de Cort de 1864. La sala de consultes, els dipòsits o el taller de restauració també es podran visitar amb el propòsit d’ampliar e que el programa d’activitats de cara als propers anys amb conferències i tallers.

  • La Talaia de Son Jaumell en perill d’abandó. 03/06/2011

La torre de defensa, ubicada al municipi de Capdepera, es troba en un molt mal estat deconservació, tot i estar catalogada com a Bé d’Interès Cultural. Any rere any els gabellins demanen a les institucions ajuda per salvar la torre. ARCA també hainstat a l’Ajuntament ial Consell de Mallorca a adoptar una solució urgent per protegir el monument històric.

  • 300 veïns de Sineu demanen a l’Ajuntament que declari com a institució “non grata” al Círculo Balear. 03/06/2011

         Els sineuers es reuniren en assamblea el passat dimecres per mostrar el seu malestar per la polèmica que van viure el diumenge passatdurant l’homenatge de Jaume II on membres de la Fundación Círculo Balear acusaren els veïns del poble de ser els causants del conflicte originat arran la col·locació de l’estàtua del rei a la plaça de l’Església. Jorge Campos, president del Círculo, acusà als veïns que foren titllats com a un “grup de radicals catalanistes”. Prop de 300 sineuers anomenats per assamblea com a 29-M redactaran un manifest per declarar a la fundació aíxí com a l’Academi de sa Llengo Baleà com a “non gratas”

  •  Un grup de periodistes nord-americans visiten el Museu de Fra Juníper Serra. 01/06/2011

Els periodistes han viatjat fins a Petra per conèixer de primera mà l’ambient natural del missioner i la possessió on nasqué, el museu i el convent de Sant Bernadí. L’objectiu dels nord-americans és el de difondre la figura del pare Serra arreu del món degut a la seva tasca missionera durant el segle XVIII a Amèrica on fou el fundador de les primeres grans ciutats que avui conformen l’estat de Califòrnia.

  • Guillem Amengual recull una gran col·lecció de maquinària agrícula industrial de la història mallorquina 29/05/2011

         La finca de Son Pujolí d’Algaida guarda una ingent col·lecció de maquinària antiga conservada per Guillem Amengual que, conscient del seu gran valor, té l’esperança de poder-hi fer algun dia un museu. La col·lecció disposa d’un gran nombre d’objectes patrimonials que, en el seu moment, ajudaren a portar el progrés a l’illa. Motors, vehicles de tota mena i mides, trituradores, arades, bombes, molins i fins i tot objectes artesans formen part d’una immensa col·lecció que Guillem Amengual acumula des del 1986.

  • El Consell obre un expedient a l’Ajuntament de Sineu per col·locar una estàtua de Jaume II en una àrea protegida. 28/05/2011

        L’estàuta ha estat col·locada en una zona catalogada com a Bé d’Interès Cultural on, en teoria, no s’hi pot fer cap tipus d’intervenció sense una prèvia aprovació per part del Consell. El poble de Sineu va decidir col·locar l’estàtua de la figura històrica a la plaça de l’Església per commemorar el 700è aniversari del rei que també fou el que fundà el mercat de dimecres.

  • Mal estat de conservació a la cova de Ramón Llull. 28/05/2011

La propietaria dels terrenys on es trova la cova de Ramón Llull, Catalina Morell, es predisposa a arribar a un acord amb el Consell per solucionar el lamentable aspecte que presenta la cova del Santuari de Cura (Algaida). La propietaria també demana una vigilància de la zona si bé en els últims temps s’hi han realitzat alguna mena de rituals que han malmès alguns elements dels terrenys.

  • Miquel Barceló es dóna a conèixer a Hong Kong. 24/05/2011

         Miquel Barceló, pintures, cermàmiques i escultures recents és el nom de la mostra que s’estrenà ahir a la galeria d’art Ben Brown Fine Arts a la capital nipona. El responsable de la Galeria, Ben Brown, assegurà que l’objectiu ha estat el d’organitzar una exposició “amb sentit de museu” de cara a un nou públic que desconeix totalment l’obra de l’artista mallorquí.

  • La Fundació Aeronàutica Mallorquina presenta el seu expedient per declarar  Bé d’Interès Cultural l’avioneta Aisa del 1954. 23/05/2011

La Fundació ha presentat la seva sol·licitud al Departament de Patrimoni al·ludint a la importància històrica de l’artefacte que, segons el president de l’organització Miquel Buades, “ha complit una funció clau dins la nostra societat”.  L’any 2003, l’entitat adquirí aquesta aeronau, que pertanyia al Reial Aeroclub d’Oviedo. De llavors ençà, l’Aisa s’ha convertit en un “aparell museu” a través del qual la Fundació dóna a conèixer els aspectes històrics i culturals de l’aviació a Mallorca.

  •  Petra amplia la protecció del seu conjunt històric. 22/05/2011

El centre del municipi mallorquí, declarat com a Bé d’Interès Cultural des de 1983, vol ampliar-ne la seva protecció. La Comissió Insular d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric decidí favorablement començar la tramitació administrativa per a l’expedient de declaració amb la categoria de conjunt històric a favor del nucli de Petra que ampliarà l’entorn de protecció a les 20.76 hectàrees. En aquest entorn, es preveu la conservació de la figura de Fra Juníper Serra d’acord amb el casal natal, el convent i l’església parroquial. També quedarà protegit el traçat medieval, resultat de les Ordenacions de Jaume II l’any 1300. 

  • El poble de Sant Joan es bolca per conservar les campanes de la seva església. 22/05/2011

Una empresa valenciana restaurarà les malmeses campanes de l’Església de Sant Joan Baptista,  després de la recaptació de doblers que s’ha dut a terme per part del poble.  El projecte també inclourà la restauració del rellotge i el tancament del campanar per evitar que hi accedeixin els coloms que en danyen l’estructura.

  • El grup d’opinió Cultura i País aposta pels valors dela cultura i el patrimoni. 21/05/2011

       Amb el manifest Per un nou impuls a la cultura el grup d’anàlisi demana una major labor cultural com a centre polític i social de primer ordre destacant l’estimulació del capital cultural en la formació i en la societat. El grup afirma que la cultura pot ser un clar mecanimse que permeti a les societats sortir de la crisis i critica les poques inversions que es duen a terme per part de les institucions.

  • El toro de Son Munar reapareix disfressat de presidiari. 21/05/2011

El toro d’Osborne d’Algaida apareix amb la seva nova “muda” un dia abans de les eleccions municipals simulant el vestuari d’un presoner i fent al·lusió al nom de Jaume Matas, ex president del Govern de les Illes Balears

  • La sínia del Convent de Pollença podrà ser visitada a finals de mes. 20/05/2011

La sínia del convent de Sant Domingo de Pollença ha estat restaurada després de varis mesos de remodelació arquitectònica. Únicament resta acabar de muntar-ne el mecanisme, una feina que es preveu que finalitzarà la darrera setmana d’aquest mes

  •  Els museus celebren la seva diada mundial. 19/05/2011

         Amb el lema Museu i memòria tingué lloc ahir la celebració del Dia Internacional dels Museus, una iniciativa que nasqué l’any 1977. Enguany, la commemoració pretén ressaltar els papers dels museus a favor del diàleg entre les diferents cultures. Un total de 24 centres de Palma i la Part Foranan foren partícips en aquesta diada amb la realització de diverses activitats a més d’obrir les portes gratuïtament de cara el públic.

  •  El Ple del Consell aprova el procediment per declarar les festes tradicionals com a Béns d’Interès Cultural. 19/05/2011

El Consell ha establert una metodologia per poder declarar aquestes manifestacions a través d’una normativa regulada, amb l’objectiu de garantir la protecció, l’estudi, la investigació i la transmissió de les celebracions pròpies dela cultura tradicional mallorquina per a les futures generacions.

  • El jaciment de Son Fornés ja es troba a disposició dels visitants 19/05/2011

El jaciment arqueològic de Montuïri obre les seves portes després del seu condicionament, rehabilitació i consolidació amb el propòsit d’acostar-lo al públic i potenciar la unió entre el museu i el conjunt prehistòric. Amb la tercera fase de musealització del conjunt, la consolidació dels últims espais excavats i la senyalització de la zona, el visitant podrà entendre cada època de vida de Son Fornés.

  • El Museu de Mallorca obrirà les portes amb un nou jaciment islàmic-medieval. 19/05/2011

         El jaciment del segle XI que integra el subsòl del Museu es presenta al públic per primera vegada, dins de l’activitat La peça del mes que acull el centre de manera mensual. La rehabilitació d’aquest nou espai pretén integra el jaciment al recorregut del centre artístic de la Ciutat després d’un pla de musealització que arrancarà de cara el setembre vinent.

  • Marià Fortuny i Santiago Rusiñol protagonistes al Sothesby’s de Londres. 19/05/2011

         La pintura de Marià Fortuny titulada Àrab davant tapís fou venuda en la puja per un valor de 831.284 euros. La sessió també inclogué dos llenços de Santiago Rusiñol dedicats a Mallorca: La Vall de Sóller i El Jardí de Sa coma de Valldemossa.

  • AVUI DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS. 18/05/2011
  •  El Castell de Santueri serà expropiat pel Consell 18/05/2011

Ahir s’aprovà l’expedient pel qual es preveu l’expropiació forçosa del Castell de Santueri de Felanitx, declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) des d’abril de 1949. El document ressalta l’incompliment per part dels propietaris en la seva obligació de conservar el monument, per la qual cosa corre el perill de destrucció i deteriorament d’aquest. D’altra banda, s’està redactant un informe per tal de determinar el valor de l’immoble que es veurà reduït als 750.000 euros, si bé la família propietària del castell en demanava entre cinc i sis milions. El Castell de Santueri fou construït a partir del 1316 damunt una antiga fortalesa musulmana, després de més de mig segle de resistència.

  • La finca de Robert Graves serà preservada 18/05/2011

El Consell ha signat un acord amb la Fundació Robert Graves per preservar la finca de Ca n’Alluny i el seu terreny, antiga propietat de l’escriptor anglès que es troba a la Serra de Tramuntana. La finalitat és la de promoure la candidatura de la Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitatr preservant els valors propis del paisatge i difondre el llegat de Robert Graves. Es preveu que en quatre anys la finca pugui ésser musealitzada.

  •  Un col·legi públic d’Inca integrarà el talaiot, la sínia i les cases de Can Vic 18/05/2011

L’Ajuntament ha aprovat el Catàleg de Patrimoni que obliga a conservar tots aquests elements d’alt valor etnològic i patrimonial que hauran de compartir espai amb la futura escola infantil i de primària.  El catàleg contempla la preservació de la sínia, el talaiot, el rastre del safareig, la casa, el pas de la bèstia, l’arc d’ansa paner i les obertures ovalades del mur.

  •  El Castell de Bellver s’adapta als nous horaris del museus 17/05/2011

A parir d’ara el Castell tancarà els dilluns i obrirà els diumenges per donar resposta a una demanda del món cultural i del turisme. D’aquesta manera, el Castell complirà amb els mateixos horaris que s’estableixen arreu d’Europa coincidint també amb els horaris d’obertura dels altres centres culturals de Palma.

  •  Nova escultura a la plaça Pere Garau 17/05/2011

ARCA ha proposat una nova escultura realitzada per Jeroni Bosch que s’instaurarà a la plaça en honor a Encarna Viñas, professora i esposa de l’escriptor Josep Maria Llompart. .

  •  La Carta Arqueològica Subaquàtica de Mallorca pendent d’Intervenció del Consell  16/05/2011

El conveni entre l’administració insular i la Conselleria de Cultura del Govern està pendent d’aprovació. Aquesta última disposa de 30.000 euros aportats pel Ministeri de Cultura l’any 2010,i el Consell hi afegiria entre 10 mil i 20 mil euros més. Malgrat to, el Departament de Patrimoni Històric del Consell ha calculat que sols l’elaboració de la carta de Mallorca costaria 4 milions d’euros. La Carta Arqueològica Subaquàtica és un mapa on s’hi localitzen els béns patrimonials enfonsats en aigües des de l’antiguitat. Amb la seva aprovació es realitzaran els primers treballs a la zona de Cabrera.

  •  S’aprova el projecte de rehabilitació de Can Serra 16/05/2011

Fa un any, un equip multidisciplinari format per arquitectes, restauradors i arqueòlegs elaborà un projecte de restauració que s’entregà a l’Ajuntament de Palma. La seva proposta es fonamenta en la recuperació de l’edifici gòtic tal i com va ser en els seus orígens.

  •  El Festival Primavera obre la seva edició amb una actuació de Castellers de Mallorca i Al·lots de Llevant 16/05/2011

          Les colles realitzaren una espectacular actuació a Ses Voltes davant la gran expectació dels visitants. El Festival Primavera és un encontre anual entre colles mallorquines que celebren una diada única carregada de tradició i declarada, recentment, com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

  •  Temps passats. Costitx, el batec d’un poble commemora la història d’un poble a través de la fotografia 16/05/2011

        La nova publicació inclou nombroses fotografies realitzades a la localitat del Pla des de finals del segle XIX a mitjans del XX. Firmat per Jordi Fiol, Margalida Munar i Climent Picornell, ell llibre planteja un recorregut històric per un Costitx ja desaparegut a través de les persones del poble com a principals protagonistes.

  • Joves a l’atur restauren els marges de la finca de Son Real 16/05/2011

Un grup integrat per deu joves que es troben en situació d’atur s’ha encarregat de restaurar al llarg de tot l’any els marges més deteriorats de la finca de Santa Margalida. Es tracta d’una iniciativa de la Fundació per al Desenvolupament Sostenible de Balears (FDSIB) que per segon any consecutiu organitza un taller per a la rehabilitació, restauració i construcció d’elements de “paret seca” a la finca.

  •  Cala Bona dedica un passeig a la memòria de Miquel Vives 16/05/2011

L’Ajuntament de Son Servera ha reconegut honoríficament un dels seus artistes i veïns més admirats, que morí ara fa un any a l’edat de 73 anys. Miquel Vives fou fundador i director de la galeria d’art Ses Fragates de Cala Bona. De formació autodidacta, la seva obra s’adscriu dins del post-impressionisme i l’hiperrealisme. Realitzà nombroses exposicions i col·laborà d’una manera altruista amb la creació de pòsters per a entitats esportives, culturals i socio-sanitàries.

  •  El Mercat Medieval de Capdepera acull a milers de turistes i curiosos 15/05/2011

El passat cap de setmana tingué lloc la XII Edició del Mercat Medieval on el turisme, el principal motor econòmic del municipi de Capdepera, gaudí d’un cap de setmana extraordinari. La festa commemora la fundació del nucli de Capdepera i la construcció de l’emblemàtic Castell.

  •  24 sales de centres artístics es coordinen per celebrar el Dia Internacional dels Museus 2011. 14/05/2011

El proper 18 de maig tindrà lloc la celebració del Dia Internacional dels Museus 2011 amb una nova edició titulada Museu i Memòria. Un any més, un total de 24 sales d’exposició es coordinen per confeccionar un recorregut i un programa que avarca unes cinquanta activitats.

  •  Els guanyadors de “Conèixer les ciutats patrimoni” practicaren ahir kayak per conèixer millor la posidònia 13/05/2011

        El X Edició del programa reuní ahir als guanyadors d’aquest concurs a la platja on practicaren kayak al mateix temps que coneixien millor la posidònia.   “Conèixer les ciutats patrimoni” és un concurs adreçat a tots els centres escolars i el seu alumnat d’ESO de tretze ciutats espanyoles declarades Patrimoni Cultural de la Humanitat, per tal que coneguin, aprenguin i treballin tant a la seva ciutat com a la resta. El programa consisteix a realitzar un treball d’investigació a través de grups escolars dirigits pel seu professorat, experimentant una visita d’intercanvi a una “ciutat patrimoni” i la presentació del treball a una trobada final a la ciutat organitzadora.

  •  Mor Joan Verger Garau., ex vicepresident de l’OCB 13/05/2011

Joan Verger i Garau fou el vicepresident de l’Obra Cultural Balear entre 1972 i 1975. Des de l’OCB se’l defineix com “una persona molt compromesa amb la llengua i la cultura de Mallorca”.  Verger també fou un dels principals impulsors de l’Agrupació Cultural de Porreres, entitat germana de l’OCB, que treballa en aquesta població en favor dels signes d’identitat pròpia.

  •  Memòria de Mallorca ret homenatge a 1.560 desapareguts 13/05/2011

El cementiri de Palma ha instal·lat unes enormes plaques que contenen el nom de 1.560 persones assassinades a cop de fusell per la repressió franquista. Des d’ahir la memòria d’aquests republicans queda dignificada al Mur de la Memòria. En front, també s’hi col·locarà un escrit de Llorenç Capellà que recorda “el silenci i l’oblit” de les víctimes. En el memorial també s’hi instal·laran dues escultures dissenyades pels propis familiars.

  •  Tornen les visites guiades als jardins March 12/05/2011

         Després de 10 anys de rehabilitació degut a una ventada que va malmetre la Torre Cega l’any 2001,  els jardins de la Fundació Bartolomé March Servera tornen a estar oberts de cara al públic amb l’exposició de 41 escultures, la majoria d’elles d’art figuratiu i abstracte. El passat 20 d’abril la Fundació arribà a un conveni amb l’Ajuntament de Capdepera per promocionar el turisme i la cultura. Ahir s’inaugurà el programa de visites guiades que comprenen un recorregut per la Torre Cega, els jardins i la casa en 80 minuts.

  •  El Firó de Sóller rememora la seva victòria en el seu 450è aniversari 10/05/2011

Sóller revisqué ahir la gran diada popular que recrea la invasió turca que sofrí la vall l’11 de maig de 1561 i commemora la victòria dels sollerics en front l’enemic. La festa comptà amb una gran participació popular amb els seus dos bàndols ben diferenciats que recrearen la batalla fidelment. El Firó tancà la seva jornada amb el discurs escenificat del capità Angelats al balcó de l’Ajuntament de la vila amb una gran multitud d’espectadors.

  • El Cant de la Sibil·la serà protagonista al cupó de la ONCE de dijous 10/05/2011

Una tirada de més de 5 milions de cupons de la ONCE sortirà aquest proper dijous 12 de maig amb la imatge d’un nin que entona el Cant de la Sibil·la, declarat com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco el passat mes de novembre del 2010.

  • 15 de maig: Dia Internacional dels Museus a Es Baluard 10/05/2011

La nova edició titulada Museus i memòria es celebrarà al Museu Es Baluard aquest diumenge 15 de maig. Durant la diada festiva es té previst tot un seguit d’activitats lúdiques, concerts, actuacions, exposicions, visites guiades i jornades de portes obertes.

  •  ARCA pren mesures administratives per frenar la demolició de l’edifici històric de Santa Catalina 10/05/2011

Els tècnics de Patrimoni entregaren ahir un informe al Consell per determinar el grau de protecció de l’edifici situat al·legant la importància històrica de l’edifici que es troba situat a l’Avinguda Argentina amb el Carrer Anníbal. D’aquesta manera, han pogut frenar temporalment l’ordre del Consell de Mallorca pel qual es procediria a la demolició de l’edifici.

  • I Simposi d’arquitectura, arqueologia i turisme 09/05/2011

La trobada que du per nom Tresors del Patrimoni Europeu com a Imatges i Motors Turístics dels Municipis ha tingut lloc el passat cap de setmana al Centre Cap Vermell de Cala Ratjada i ha acollit la presència de més de 40 professionals.  Els objectius del Simposi han estat el foment de la valoració, conservació, rehabilitació i l’ús sostenible del patrimoni, els efectes econòmics i socials, las millora de la imatge turística dels municipis a través de l’ús potencial del patrimoni i el foment del turisme cultural, així com donar a conèixer les polítiques europees i les ajudes en matèria de valoració patrimonial.

  •  La Luna de Sóller exposa la fàbrica de sobrassades més antiga de Mallorca 07/05/2011

Embotits La Luna de Sóller obre les portes a l’exposició permanent i única de la seva antiga maquinària que data de l’any 1900. El visitant podrà realitzar una visita guiada cultural i gastronòmica així com comparar la maquinària actual, encara amb funcionament, amb la maquinària original.

  •  La zona arqueològica de Ca los Camps ja és BIC 06/05/2011

El ple del Consell de Mallorca ha aprovat la declaració de Bé d’Interès Cultural la zona arqueològica del municipi d’Artà que comprèn la protecció i conservació del jaciment de la Devesa-Can Pa amb Oli, la Navetiforme de na Ferradura i el Dolmen de l’Aigua Dolça. D’aquesta manera, es prohibeix el trànsit rodat de vehicles fora de les vies existents dins l’àrea de delimitació. Per altra banda, es preveu un pla de senyalització de l’emplaçament dels béns integrants del patrimoni històric.

  •  L’estació de Sóller inaugura l’exposició Joan Miró. Constel·lacions 06/05/2011

La mostra, organitzada per la Fundació Tren de l’Art, ens traspua els moments de preocupació que l’artista català va viure a l’inici de la Segona Guerra Mundial i s’ha establert a partir d’una col·lecció d’obra gràfica sobre els gouaches que formen part del llibre Constellations, creat conjuntament amb André Breton entre els anys 1940 i 1941.

  •  ARCA denuncia la demolició d’un edifici històric a Santa Catalina  06/05/2011

L’edifici, situat a la cantonada del carrer Anibal amb Avinguda Argentina, ja es va declarar en “ruina econòmica”. Malgrat tot, ARCA reivindica que l’Ajuntament de Palma hauria de crear una normativa adequada i destinar més recursos econòmics per a la rehabilitació d’aquests edificis històrics.

  •  Serra de Tramuntana: candidatura oficial de l’estat a la UNESCO  06/05/2011

De cara la actualització de la Llista del Patrimoni Mundial de Bens Culturals i Naturals Excepcionals de la Unesco, Espanya es presentarà amb una sola candidatura: El paisatge cultural de la Serra de Tramuntana. Una selecció de 42 llocs situats en 40 països optaran enguany a entrar a la llista de la Unesco. ·Segons l’organització mundial, dels actuals 911 llocs que formen part de la llista, 704 són culturals, 180 naturals i 27 mixtes.

  • La Serra de Tramuntana presenta un documental per reforçar la seva candidatura a la Unesco 05/05/2011

El documental L’obra d’un gegant. Serra de Traumntana coproduït per IB3 i amb el recolzament de les institucions s’estrena per recolzar la seva candidatura com a Patrimoni de la Humanitat. El documental compta amb la presència de famosos com ara l’actor Michael Douglas, el compositor britànic Andrew Lloyd Webber, l’arquitecte Jordi Bonet, la cantant Annie Lenox, l’escriptor Carlos Fuentes i el biòleg mallorquí Toni Font.

  • El Consell declara 4 jaciments arqueològics com a BIC 04/05/2011 

         El Consell de Mallorca aprovà ahir la declaració de Bé d’Interès Cultural dels monuments prehistòrics de Cala des Camps (Artà), de Caparo i el de Turo d’en Boleto (Vilafranca)i el de Mandia Vell (Manacor). Una de les altres actuacions dutes a terme ha estat la delimitació de l’àmbit de protecció entorn els jaciments arqueològics del Talaiot des Castellot Vell i el Talaiot de Son Pou Vell-Sa Cova des Lladres que es troben al municipi de Vilafranca.

  •  Sa Llonja obrirà les seves portes fins a meitats de maig 04/05/2011

La reobertura de l’edifici històric, un cop acabada la seva rehabilitació, es podrà visitar a partir de la segona quinzena de maig. Malgrat tot, la inauguració no es durà a terme fins més endavant, quan l’edifici obtingui tota la il·luminació pertinent per tal de tornar a posar en marxa les seves exposicions.

  •  Dos paisatges de Santiago Rusiñol en subhasta a Londres 04/05/2011 

          Sothesby’s posarà en subhasta el proper 18 de maig a Londres dues pintures de Santiago Rusiñol que representen els paisatges mallorquins de El Valle, obra inspirada amb Sóller, i el Jardí de Sa Coma, vista de Valldemossa en l’any 1904 i caracteritzada per la seva lluminositat.

  •  Els Amics del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera organitzen un taller d’estiu dirigit a joves i infants  04/05/2011

        L’Associació ha preparat un taller dirigit a nins de 5 a 14 anys amb l’objectiu de que es conegui la metodologia de treball dels arqueòlegs alhora d’obtenir un coneixement històric i comprendre el context històric i cultural de la necròpolis de Puig des Molins, entre d’altres temes.

  •  Gran acollida popular a Bellver per la “Passejada de l’Àngel” 02/05/2011

       Milers de ciutadans es reuniren ahir al Castell de Bellver per celebrar la jornada de Diumenge de l’Àngel, una festa que data del 1407 i que fou recuperada l’any 1981 després d’haver estat prohibida durant molts anys pel franquisme. La jornada festiva acollí l’arribada dels marxaires i els xeremiers a l’esplanada del castell. A continuació tingué lloc la tradicional ballada popular. El moment més estimat arribà un poc més tard amb la Passejada de l’Àngel, junt amb moltes altres més activitats culturals.

  • Formentera també vol ser Patrimoni de la Humanitat 02/05/2011

El Consell de Formentera porta 3 anys intentant que la Unesco reconegui que la illa s’inclou a la declaració de “Eivissa, Bíodiversitat i cultura” com a Patrimoni de la Humanitat. L’octubre del 2008, Luis Lafuente, que era aleshores el Subdirector General de Protecció del Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura, es dirigí al Centre de Patrimoni Mundial de la Unesco per demanar “un certificat oficial detallant els llocs culturals i naturals inclosos a la declaració” ja que al seu parer la declaració fou “molt genèrica i no va incloure la relació dels llocs”. Malgrat tot, la Unesco rebutjà la resposta del director del Centre de Patrimoni Mundial, Francesco Bandarin, al·legant que a Espanya sempre hi ha la possibilitat de de sol·licitar un canvi de nom de la inscripció, que hauria de ser aprovada de nou per la Unesco.

  • Les muralles protagonistes a Eivissa Medieval 2011 30/04/2011

Per donar pas a la nova edició de la fira, les muralles d’Eivissa plasmaran la projecció d’audiovisuals i música de temàtica medieval. El proper dilluns 2 de maig les activitats prèvies a la fira començaran amb un programa de visites teatralitzades a Dalt Vila i una instal·lació audiovisual permanent.

  • El futur de l’edifici de Gesa: comissaria de la Policia Local 20/04/2011

El Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca ha aprovat un projecte per l’edifici catalogat, atorgant-li un nou ús per a la seva primera planta que passarà a formar part d’una comissaria de la Policia Local. Segons Biel Cerdà, Director General de Patrimoni, el canvi no afectarà l’estructura de l’edifici de Gesa pel que fa a la seva estructura i façana.  Per al futur, també es preveu la rehabilitació del nucli central de l’edifici amb els accessos a les altres plantes, l’àtic i el sobreàtic que es destinaran als serveis de bar i restaurant amb una amplia visió sobre la badia de Palma.

  •  Patrimoni aprova la restauració dels grafits de Sa Llonja 20/04/2011

El Departament de Patrimoni del Consell ha autoritzat la preservació dels grafits a la pedra de l’edifici històric de Sa Llonja que daten de distintes èpoques. Per altra banda, també s’ha aprovat el projecte bàsic de reforma del casal gòtic Can Serra, que preveu la preservació dels seus elements gòtics així com un forn del segle XVIII que hi forma part, tal i com assenyalà Biel Cerdà. Malgrat tot, l’expedient d’incoació com a Bé Catalogat proposat per la Fundació Yannick y Ben Jakober  no ha estat aprovat.

  • Arca denuncia les reformes originades a la possessió de Son Cotoner 19/04/2011

    L’Associació demana que els danys provocats per la instal·lació d’un sistema elèctric siguin reparats, ja que han provocat la perforació de la paret i de la façana de l’antiga possessió, situada al carrer de Pasqual Ribot i que data del segle XVI.

  • 500 noves firmes per la Serra de Tramuntana 18/04/2011

      La Trobada Internacional de Pintura Ràpida de la Serra de Tramuntana va tancar la seva edició amb 89 obres pictòriques que captaren alguns dels racons més paradisíacs de Sóller. Durant la jornada es recolliren unes 500 firmes a favor de la candidatura de la Serra com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

  • Maria del Mar Bonet interpreta a l’Equador “El cant de la Sibil·la” 17/04/2011

La cantant mallorquina viatjà fins a la capital de Quito, en el marc del X Festival de Música Sacra on interpretà el cant mallorquí, premiat per la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

  • Govern i Consell acorden protegir el Patrimoni Subaquàtic 16/04/2011

L’acord per al desenvolupament del Pla Nacional de Protecció del Patrimoni Cultural Subaquàtic té com a principal objectiu transferir els 60.000 euros aportats pel Ministeri amb la finalitat de redactar les cartes arqueològiques de les Illes de Mallorca i Menorca.

  • Arca no aprova el projecte de restauració de les Torres del Temple 16/04/2011

L’Associació per a la Revitalització de Centres Antics discrepa del projecte de restauració de la única mostra islàmica del recinte fortificat del segle XI. Segons l’associació, en aquest projecte es manté el cos central de l’edifici, fruit de restauracions posteriors, la qual cosa “dificulta la comprensió del monument”

  • Un 1% per la rehabilitació del Monestir de la Real 16/04/2011

A través d’un conveni entre conselleries, el Govern ha aprovat destinar més d’un milió d’euros, un 1% cultural de la inversió de Son Espases, a la rehabilitació de la Biblioteca Lul·liana, la zona dels horts del Monestir de la Real i la sala polivalent Ramon Llull, que es convertiran en un centre de referència per a tots els estudiosos.

A partir d’ara, el Conseller de d’Educació i Cultura, Bartomeu Llinàs, serà l’encarregat de convocar una Junta Interinsular de Patrimoni Històric per a aprovar tots els projectes concrets a la protecció i rehabilitació del Monestir.   

  • El Museu d’Història de la Ciutat de Palma actualitza el seu contingut 16/04/2011

El centre, ubicat al Castell de Bellver, invertirà un total de 32.270 euros en la millora de les dues sales dedicades al segle passat que, fins ara, ens oferien un discurs històric que s’aturava al 1960. Els continguts actuals ens parlaran de com ha evolucionat la ciutat de Palma fins al dia d’avui i quins són els canvis originats a partir del boom turístic dels 60′ que es produí a Mallorca.

  • Art Fresc torna a Mallorca 16/04/2011

Art Fresc arranca amb la seva VI Edició, un certamen que promou la producció artística del talent jove mallorquí. Enguany, l’exposició tindrà lloc a la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, també en col·laboració del Consell de Mallorca i Sa Nostra     

  • Serra de Tramuntana es presenta a París 15/04/2011

La candidatura de la Serra de Tramuntana ha estat presentada a París als ambaixadors del Comitè de la UNESCO, un dels últims passos abans de la decisió de juny. La presidenta del Consell, Francina Armengol, ha explicat la proposta de catalogar la Serra com a Paisatge Cultural com a “un espai on la interacció de l’home amb la naturalesa ha estat una constant durant segles i amb la presència de diferents cultures”.

  • El Far de Na Pòpia haurà d’esperar 15/04/2011

        Enguany, les inversions al parc de Sa Dragonera es limitaran a les obres de manteniment. El pressupost de 2011 és decebedor i el Far de Na Pòpia, el més alt d’Espanya i construït l’any 1852, es troba en un estat de ruïna. Malgrat tot, Martí Majol, el director del parc, dóna per fet que el projecte de restauració no es podrà dur a terme fins que passi la crisi econòmica.

  • El Casal Solleric obre les portes a una mostra sobre la “Pietà” 15/04/2011

      L’exposició acull pintures de 6 artistes que han pintat la seva visió des de l’art contemporani sobre un tema icona de la història de l’art i del cristianisme: la representació de la Verge abraçant a Jesús després de ser baixat de la creu.

  • La Biblioteca Lluís Alemany exposa documents històrics 15/04/2011

La mostra permetrà al públic observar documents que es troben en procés de restauració i que són provinents de l’Arxiu d’Apotecaris, Sucrers, Especiers, Candelers i Droguers, un fons històric important que data dels segles XVI i XIX.

  • La trobada de Pintura de Biniaraix recolza la candidatura de la Serra 14/04/2011

Els propers 16 i 17 d’abril se celebra la Trobada Internacional de Pintura Ràpida Serra de Tramuntana, una jornada organitzada per Art Viu i que preveu la presència d’un centenar de participants. L’esdeveniment s’adhereix a la candidatura Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat.

  • Arca sol·licita una catalogació dels edificis del polvorí de na Baiana de Gènova     13/04/2011

L’Associació demana que el conjunt d’edificis per emmagatzemar material explosiu sigui declarat com a bé catalogat pel seu gran valor històric i etnològic.

  • La Tate Modern inaugura una exposició històrica de Miró 13/04/2011

El Museu d’Art Contemporani de Londres obrirà portes a una gran exposició que reuneix obres de Joan Miró i que du per nom  L’escala de l’evasió. Albert Moragues, conseller de Presidència del Govern de les Illes Balears, va ha destacat la genialitat de l’artista i assegura que més de la mitat de les obres que s’exposaran a la mostra han estat produïdes a Mallorca. L’exposició convertirà al pintor en ambaixador mundial de la cultura catalana.

  • Aina Radó signa per la Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat 12/04/2011

La Presidenta del Parlament, Aina Radó, dóna suport al projecte de la Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat i se suma a les més de mil persones que ja han signat per aquesta candidatura. El proper mes de juny, la UNESCO decidirà quina és la candidatura guanyadora.

  • Es Baluard aprova els comptes del 2010 i estableix el nou Pla Museològic 12/04/2011

El patronat de la Fundació Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma aprovà ahir els comptes corresponents a l’exercici 2010 que comptà amb un pressupost de 3.290.216 euros. El Pla Mueològic d’Es Baluard també rebé el vistiplau, a més d’establir-se les bases per al concurs per a la nova direcció del museu.
El Pla Museològic és l’eina necessàia perquè la nova direcció pugui treballar el pla estratègic per als propers quatre anys. Es tracta d’una guia per a l’equip del museu i també per als seus òrgans de govern i ògans assessors.
L’any passat es registraren 378.263 visitants, un 16,3% més respecte del 2009. Es Baluard va acollir un total de 7 exposicions temporals, edità nou publicacions pròpies i adquirí 44 obres d’art durant aquest període de temps.

 

  • Es troben restes arqueològiques al Parador de Turisme del Castell d’Eivissa. 08/04/2011

         Les obres de construcció realitzades al castell s’han hagut de paralitzar temporalment en una de les zones on s’han trobat restes arqueològiques d’un temple romà, restes de construccions púniques i fenícies, entre d’altres d’època moderna i almohade.

Les restes podrien aportar informació de gran valor històric i patrimonial respecte els orígens de la ciutat de la Vila i, per aquest motiu s’inclouran al projecte constructiu <<per tal de poder ser incorporades al conjunt de la musealització de l’edifici com atractiu d’extraordinària importància>> segons declarà ahir  Antonio Bernabé, president de Turespaña.

  • Noves obres artístiques al Museu Es Baluard 01/04/2011

El Museu Es Baluard adquireix 21 obres per a la seva col·lecció d’artistes locals i internacionals i en rep 3 de cedides: dues pintures de Miquel Barceló, Venus Bruta Sentita i Bodegón Vernis, i una obra de José María Sicilia, Sin título.

  • XIV Reunió de la Xarxa Mediterrània d’Història Cultural 01/04/2011

El CEDOC, la UIB i el Govern de les Illes Balears organitzen una nova edició de la reunió anual que enguany du per nom “Les investigacions recents del món contemporani a la Mediterrània” i que compta amb l’aportació d’estudis realitzats per diversos experts d’universitats nacionals i estrangeres. Cal destacar la comunicació de Júlia Crusat, experta en patrimoni, que ha estudiat a través d’una mirada crítica els 10 anys de gestió de la candidatura de Tarraco com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Crusat determina en el seu estudi quins són els passos a seguir per poder formar part del llistat d’aspirants a adquirir una candidatura declarada per la UNESCO, i ens planteja quins són els reptes de futur de gestió del patrimoni, un cop adquirida la titularitat de Patrimoni de la Humanitat.

  • Un recorregut per la història dels nombres a CaixaForum –30/03/2011

La Fundació La Caixa presenta la seva nova exposició Nombr3es de bona    família. La seva utilitat en la vida quotidiana de cada dia que es podrà visitar fins el proper 29 de maig al CaixaForum de Palma. Es tracta d’una exposició interactiva que analitza la importància dels distints tipus de nombres i de la seva utilitat en la vida quotidiana. La mostra proposa un recorregut per la història dels números pel qual el visitant podrà conèixer la figura de l’home anumèric que, per necessitat, hagué d’inventar-se els nombres i, amb posterioritat, a perfeccionar-los fins a fer possible l’actual revolució digital.

  •   65.729 euros per la recuperació de la Talaia Nova del Cap Vermell

30/03/2011

El passat 22 de març el Ministeri de Foment aprovà la concessió d’una subvenció de 65.729 euros per a rehabilitar la Torre del Cap Vermell a través de l’1% cultural que es destina a actuacions sobre el patrimoni històric. L’actuació suposa el 75% del cost total de l’obra i la resta del cost serà assumit per l’Ajuntament de Capdepera que, des de fa molts anys lluita per aconseguir un finançament, així com per altres institucions que hi vulguin col·laborar.

La Torre Nova es troba damunt les Coves d’Artà, a 210 metres d’alçada a nivell de la mar i és l’única de titularitat municipal, requisit imprescindible per aconseguir l’ajuda. La torre data del 1577.

  • La Biblioteca de Cort: exposició de la seva història

 30/03/2011

L’Ajuntament de Palma acull a l’entrada principal de Cort una exposició sobre la història de la Biblioteca de Cort, des de la seva creació l’any 1935, on la seva primera directora fou Marina Pascual, fins avui dia.  L’exposició també acull una mostra del contingut que conté més de 7.000 volums, així com les vivències del dia a dia de treball en el servei de préstec i atenció al públic.

  • La recuperació de la casa de neu d’en Galileu –

29/03/2011

Actualment, El Consell ha restaurat la instal·lació que durant molts anys es va utilitzar per emmagatzemar la neu i que, amb l’arribada de la fàbrica de gel d’Inca perdé protagonisme fins que arribà a l’oblit.

La casa fou construïda l’any 1692 per Antoni Català, conegut com Galileu, i formà una estructura que permetia que s’hi emmagatzemés el gel per vendre’l a empreses farmacèutiques i a gelateries. Antigament, el gel era un bé molt preuat, pràcticament un producte de luxe, i eren pocs els que podien aconseguir-lo. A l’illa de Mallorca encara s’hi troben moltes més altres cases de neu que es troben a més de 1.000 metres d’altura i que servien per aquesta funció.