A continuació trobareu un recull de les últimes notícies que fan referència a les reivindicacions dutes a terme per part de la societat en quant al patrimoni cultural, elaborat per:
Elisabet Satorra, Isabel Vidal i Gabriel Mayol
Alumnes en pràctiques – Màster en Patrimoni Cultural: Investigació i Gestió
Universitat de les Illes Balears, cursos 2010-2011 i 2011-2012
- Capdepera homenatja a 26 víctimes del franquisme 25/06/2011
La població recuperà ahir el nom de les 16 víctimes gabellines de la repressió franquista en un homenatge al cementiri amb una rèplica del mural de la memòria de’n Frau. Més d’un centenar de veïns assistiren a l’acte així com personalitats polítiques locals i membres de l’Associació Memòria de Mallorca.
- Nova era per al seminari “Felanitx” de Bartomeu Pou 19/06/2011
Després de la jubilació del seu director Bartomeu Pou, l’OCB seguirà amb la publicació de l’històric seminari Felanitz que comença una nova era que assegura la permanència de la premsa local. La primera publicació del seminari s’establí l’any 1883 amb El Felanigense i la proposta de futur és que, en un futur, en surti una nova versió digital. Amb paraules del president del Consell d’Administració, Antoni Vicens, la delegació local de l’OCB s’encarrega de la publicació <<amb il·lusió i moltes ganes>> per seguir il·lustrant <<una radiografia del poble>> al llarg dels anys.
- El toro de Son Munar amb la marxa del 19J. 19/06/2011
El famós toro d’Osborne d’Algaida, apareix altre cop repintat. Aquesta vegada en motiu de la reivindicació a favor dels indignats amb el lema <<el 19J Surt al carrer>>, la manifestació organitzada pels indignats i que està convocada a partir del 18:30h d’aquest diumenge al Parc de la Mar.
- Mor Joan Verger Garau., ex vicepresident de l’OCB 13/05/2011
Joan Verger i Garau fou el vicepresident de l’Obra Cultural Balear entre 1972 i 1975. Des de l’OCB se’l defineix com “una persona molt compromesa amb la llengua i la cultura de Mallorca”. Verger també fou un dels principals impulsors de l’Agrupació Cultural de Porreres, entitat germana de l’OCB, que treballa en aquesta població en favor dels signes d’identitat pròpia.
- Memòria de Mallorca ret homenatge a 1.560 desapareguts 13/05/2011
El cementiri de Palma ha instal·lat unes enormes plaques que contenen el nom de 1.560 persones assassinades a cop de fusell per la repressió franquista. Des d’ahir la memòria d’aquests republicans queda dignificada al Mur de la Memòria. En front, també s’hi col·locarà un escrit de Llorenç Capellà que recorda “el silenci i l’oblit” de les víctimes. En el memorial també s’hi instal·laran dues escultures dissenyades pels propis familiars.
- El toro d’Osborne torna a estar pintat de negre 06/05/2011
La imatge publicitària, després d’haver estat pintada d’arc iris, repintada de negre per Círculo Balear i les associacions protaurines i tornada a pintar de nou amb flors primaverals el passat dimecres, ahir tornava a vestir-se de negre.
- Un miler de persones posen fi a l’èxit de la campanya “Mallorca m’agrada” 02/05/2011
Un miler de persones es reuniren ahir a Palma per donar fi a la campanya promoguda per l’Obra Cultural Balear de “Mallorca m’agrada” amb la idea de promoure la llengua, la cultura, el patrimoni i la identitat de Mallorca.
La “diada festiva” que també s’ha estat realitzant a la resta de poblacions de l’illa, s’oficià a la Plaça Major de la capital balear i acollí una lectura manifest reivindicatiu per part de Jaume Mateu, el president de l’OCB.
Cal destacar la presència d’Acció Cultural del País Valencià que també se sumà a la commemoració i a la gran diada festiva.
- Son Coletes per la memòria i la justícia històrica 18/04/2011
Més d’un centenar de persones es reuniren ahir al cementiri del municipi de Manacor per retre homenatge i clamar justícia per a les víctimes de la repressió franquista que foren assassinades. A més, durant l’acte es denuncià que avui en dia encara hi ha més de 30 plaques pels carrers de Manacor dedicades als màrtirs o herois del franquisme i que encara no s’han retirat.
- Homenatge a 36 víctimes del franquisme a Porreres 17/04/2011
Aquest passat diumenge Porreres ha dignificat el racó de la memòria ubicat a l’Oratori de la Santa Creu d’aquesta població i on moriren afusellats 36 republicans. Des d’ahir, aquest racó històric acull el Mural de Frau, rèplica d’Andreu Pascual i Jaume Ramis, així com un escrit explicatiu i un poema de Miquel López Crespí, per la justícia i contra l’oblit d’aquests fets.
- 16 i 17 d’abril: propera acampada per la llengua a Campos 13/04/2011
El proper cap de setmana la població de Campos espera l’acollida de més de 14.000 persones que formaran part de l’Acampallengua.
L’Acampallengua va néixer va néixer l’any 1997 com a una activitat promoguda per Joves de Mallorca per la Llengua. Es tracta d’una trobada juvenil que té lloc cada any a un municipi diferent de Mallorca, amb l’objectiu de mobilitzar els joves a favor de la llengua catalana. Altres finalitats són: promoure la cultura feta en català, a Mallorca i al conjunt del territori de parla catalana, impulsar la participació dels joves a la vida associativa, promoure la integració lingüística dels no-catalanoparlants i contribuir a la vertebració a nivell local del moviment a favor de la llengua.
- Localitzats 1.188 republicans a 23 fosses comunes
29/03/2011
El col·lectiu de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca ha presentat la primera part de la seva investigació en la localització de fosses que són dels milers de republicans, soldats, polítics i sindicalistes que moriren afusellats durant els primers dies del cop d’Estat de 1936. Setanta-cinc anys més tard, Memòria Històrica ha aconseguit localitzar 23 fosses comunes repartides per tot Mallorca que contenen 1.188 cossos, dels quals, 666 han pogut ésser identificants, però 528 encara queden en l’anominitat. L’associació continua investigant la ubicació de centenars de víctimes més i el Govern vol preparar una llei de fosses per exhumar els cadàvers dels republicans assassinats per la repressió franquista.
- Lipdub de “Mallorca m’agrada” a Llucmajor i Esporles – 29/03/2011
Cada dia són més les poblacions que se sumen a la campanya de “Mallorca m’agrada” per tal de promocionar Mallorca i la llengua catalana a través de la gravació de lipdubs on cada poble és el protagonista. La campanya ha estat promoguda per l’Obra Cultural Balear i, fins ara, s’està convertint en tot un èxit de convocatòria.